TEST HP PROBOOK 4510s LAPTOPA

ProBook je nova HP-ova serija laptopova i namenjena je poslovnim korisnicima, ali smo sigurni da će privući i veliki broj kućnih korisnika. Prvi modeli iz ove serije imaju oznake ProBook 4515s i Probook 4510s i imaju istu spoljašnjost, a razlikuju se po platformi (prvi je baziran na AMD-a, a drugi na Intelu). Testirali smo HP ProBook 4510s, koji, kao što mu i oznaka govori, pripada jeftinijoj "s" klasi. Nova serija je donela novi dizajn, ali i promenu u proporcijama, pa se HP ProBook 4510s našao u sve brže rastućoj kategoriji prenosnika koji imaju ekran dijagonale 15,6 inča. S obzirom na veliku popularnost HP-ovih modela iz "s" klase dijagonela 15,4 inča (6730s i 6735s), sigurni smo da će i nova serija privući veliku pažnju. Da li je dobar pedigre opravdan, saznaćete u nastavku teksta.

 

HP PROBOOK 4510s laptop

 

HP ProBook 4510s se odlikuje prilično jednostavnim dizajnom. Gledajući samo konturu, moglo bi se reći da ima konzervativan dizajn. Kućište je relativno oštrih linija, izrađeno od crne plastike, sa samo jednim dodatnim tasterom. Čvrstina konstrukcije je osrednja, što i ne čudi previše jer je ipak reč o pripadniku "s" klase, koja se ne može meriti sa kvalitetnijim "b" i "p" serijama.

 

HP PROBOOK 4510s notebook

 

Poklopac je od sjajne crne plastike na kojoj lako ostaju otisci prstiju, a isti je i okvir oko ekrana. U istom stilu je i okvir oko tastature, a deo oko touchpada je srećom od mat crne plastike, pa je nešto lakši za održavanje, mada ni on nije u potpunosti imun na otiske. Za drugu polovinu godine je najavljena i tamnocrvena varijanta (zvanični naziv Merlot Red), koja će, sudeći po slikama, biti neuporedivo atraktivnija.

 

HP ProBook 4510s Merlot
HP PROBOOK 4510s Merlot

 

Tastatura je bolji deo ovog laptopa. Spada u sve popularnije Mac-olike, sa uočljivim razmakom između tastera. Ovakva konstrukcija otežava prodiranje i zadržavanje prljavštine u prostoru oko tastera. Osnovni deo je zanemarljivog ugibanja, a osećaj pri kucanju je vrlo dobar. Ima i numerički deo, koji je jasno odvojen od osnovnog i koji se ugiba primetno više, naročito uz samu ivicu kućišta. Nezvanično saznajemo da nismo jedini koji imaju primedbu na ugibanje tastature i da je HP već preduzeo mere da se konstrukcijskim izmenama ona učvrsti. S obzirom na to da smo testirali demo primerak, moguće je da će finalna verzija biti lišena ovog problema. Kursorski tasteri su takođe lepo izdvojeni, pa je njihovo nalaženje u brzini olakšano. Ovo smo počeli posebno da cenimo posle testova nekoliko laptopova kojima su kursorski tasteri zbijeni i zalaze u numerički deo tastature. Touchpad je primetno pomeren ulevo, pa se nalazi na sredini osnovnog dela tastature, što je prirodan položaj za svakodnevni rad. Tasteri kod touchpada rade na principu dirke klavira (ne reaguju celom površinom već samo donjim delom), a pri korišćenju su gotovo bešumni, što nam se posebno dopalo. Pritiskom na mali taster pored Power dugmeta pokreće se HP Info Center. Oznake na Power i Info tasterima svetle tirkiznom bojom i to su jedini svetleći detalji na gornjoj površini laptopa. Pored njih, svetle još i wireless prekidač i indikator rada hard diska sa čeone strane. Sve u svemu, prilično diskretno, kao i što priliči poslovnom laptopu.

 

HP Probook 4510s
 
HP Probook 4510s

 

Brojnost i raspored konektora su vrlo dobri. Konkretno, dva USB porta su sa leve, a dva sa desne strane kućišta, pa nema potrebe da pri eventualnoj upotrebi miša razvlačite kablić okolo. Malo iznenađenje predstavlja upotreba Express card 34 slota, umesto većeg i uobičajenijeg 54. Modemski priključak je sakriven gumenim poklopcem, pa ga možda nećete odmah ni primetiti. Zanimljivo je da je ovo jedini zaštićeni konektor na ovom laptopu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *