TEST HP PAVILION DV6 LAPTOPA

Iako su se HP laptopovi iz Pavilion serije i ranije mogli naći na našem tržištu, njihova prodaja nije bila zvanično podržana od strane HP-a. Naime, HP veoma pažljivo planira nastup na određenom tržištu, a pored prodaje treba obezbediti još mnogo stvari, od kojih je kvalitetan servis na prvom mestu, čega do sada nije bilo. Prvi od strane HP-a zvanično podržan model namenjen kućnim korisnicima kod nas je HP Pavilion dv6, multimedijalni računar visokih performansi. Evo kakvi su naši utisci nakon višednevnog druženja i testiranja.

 

HP Pavilion dv6 laptop

 

U prošlosti su se mnogi domaći kupci žalili da u HP-ovoj ponudi ne mogu naći laptop koji bi svojim karakteristikama odgovorio njihovim potrebama, pri čemu je najčešće problem bila slaba grafička karta. Razlog za nezadovoljstvo je neobaveštenost kupaca koji nisu znali da su "s", "b" i "p" serije okrenute poslovnim ljudima. Stvari se sada menjaju, a HP Pavilion dv6 ima sve što bi kućni korisnik poželeo od multimedijalnog računara. Veoma brz Core 2 Duo procesor, uparen sa modernom DDR3 memorijom čini osnovnu pokretačku snagu ovog laptopa, a ATI Mobility Radeon HD4650 sa 1 GB GDDR3 memorije predstavlja jednu od trenutno najbržih grafičkih karti koje se mogu naći na našem tržištu. Zahvaljujući tome, svoje potrebe će moći da zadovolje i ljubitelji video igara. HP se potrudio da otkloni sve potencijalno slabe tačke sistema, pa je i hard disk shodno tome odličnih performansi, za šta su zaslužne brzina rotacije ploča od 7200 rpm i 16 MB keš memorije. Pored brzine, hard disk se odlikuje i sistemom za zaštitu u slučaju pada ili jačeg udara, čime se povećava sigurnost vaših podataka. Baš u ovim stvarima se ogleda prednost jednog ovakvog računara, jer se HP nije poveo za marketinškim trikovima koji u prvi plan ističu brzinu osnovnih komponenti, a štede na hardveru koji nije u fokusu prilikom kupovine. Sve ovo pokreće Windows 7 Home Premium u 64-bitnom izdanju, što dodatno poboljšava performanse ukoliko se koriste odgovarajuće verzije programa. Od dodatnog softvera ćemo pomenuti MediaSmart, program za pregled video i audio fajlova, kao i fotografija.

 

Pavilion dv6

 

Snažne komponente u radu oslobađaju veliku količinu toplote, ali je ona ovde dobro iskontrolisana. Sa gornje strane se zagrevanje ne primećuje, dok se sa donje strane u levom delu nalazi područje na kome je temperatura kućišta primetno povećana. Cena dobrog hlađenja je plaćena kroz nešto veću bučnost rashladnog sistema, a nije nam se dopalo što buke ima čak i kada sistem nije opterećen. Autonomija je kod ovog modela u drugom planu, što se jasno vidi po rezultatima testa baterije, ali je dovoljna za oko dva sata gledanja HD filmova.
Rezultat rada osnovnih komponenti možete videti na ekranu dijagonale 15,6 inča vrlo dobrih karakteristika. Jedino što bi mu se moglo zameriti je skromna rezolucija od samo 1366×768 piksela. Zvučnici su odlični, a potpisuje ih Altec Lansing. Simpatičan detalj predstavlja mali daljinski upravljač koji možete čuvati u Express card slotu prilikom transporta.

 

HP Pavilion dv6

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *