TEST HP ELITEBOOK 6930p LAPTOPA

EliteBook je relativno nova serija HP prenosnih računara i namenjena je zahtevnim poslovnim korisnicima. Kreirana je sa ciljem jasnijeg diferenciranja standardnih HP-ovih poslovnih modela i vrhunskih laptopova koji mogu izdržati neuporedito teže radne uslove. Model koji vam predstavljamo ima oznaku HP EliteBook 6930p i već na prvi dodir postaje jasno da je reč o zaista elitnom laptopu.

 

HP Elitebook 6930p

 

Iako je relativno malih dimenzija, što je u skladu sa ekranom dijagonale 14,1 inč, teži je nego što bi se dalo pomisliti. Ovo ne treba da čudi jer je u njegovom slučaju naglasak na kvalitetnoj izradi, a DuraCase kućište poseduje magnezijumsko ojačanje u obliku saća. Više o kućištu možete pročitati u posebnom delu teksta.
EliteBook 6930p ima zaštitu hard diska (HP 3D Drive Guard) i tastaturu otpornu na tečnost, pa podacima pruža odličnu zaštitu od udaraca, ispadanja računara i prosipanja tečnosti. Napravljen je da zadovolji zahtevne standarde američke vojske, koji garantuju pouzdanost i pri ekstremnim temperaturama (iznad 60 i ispod -29 stepeni Celzijusa), kao i u uslovima snažnih vibracija, visoke vlažnosti i velike prašine. HP DuraKeys i DuraFinish su tehnologije zaslužne za povećanu otpornost na habanje tastera i najizloženijih delova kućišta. Sve ovo dovoljno govori o kvalitetu ovog laptopa.

 

hard disk na EliteBook

 

Kad god se govori o kvalitetu izrade laptopova, ocena se formira na osnovu utiska koji se može steći gledanjem i opipavanjem kućišta. Ponekad je teško objasniti zašto smo neki laptop bolje ocenili i zašto između par laptopova iste konfigurcije postoji velika razlika u ceni. Predstavništvo HP-a nam je omogućilo da steknemo nešto bolji uvid u to kako iznutra izgleda EliteBook serija laptopova. Na slici je prikazan deo poklopca Elitebook laptopa, kao i deo poklopca koji je korišćen na prethodnoj generaciji HP laptopova (donji poklopac). Kao što možete videti, poklopac Elitebooka ima ojačanje od magnezijuma, koje oblikom podseća na saće. Istraživanja su pokazala da saćasti oblik pruža jedan od najboljih odnosa između dobijene čvrstine i povećane težine, kao negativnog efekta ojačanja. Time je displej, kao najosetljiviji deo laptopa, dodatno zaštićen od udara.

 

Ojacanje na EliteBook laptopovima

 

Poseduje dual komande, što znači da je pored touchpad-a prisutan i pointing stick. Tastatura je nešto tvrđa pri kucanju, ali precizna. Naravno, ugibanja nema. Pointing stick pruža otpor koji je veći od idealnog, pa ćete, naročito u početku, imati malih problema sa preciznom kontrolom kursora. Ovo je posebno izraženo kada želite malo pomeranje kursora. Višednevnim navikavanjem se kontrola poboljšava, a verujemo da se vremenom i pointing stick razradi. Iznad tastature je senzorska traka sa dodatnim tasterima – Info, Wifi/Bluetooth, presentation i regulatorima jačine zvuka.

 

HP EliteBook 6930p laptop

 

Ekran je sa LED pozadinskim osvetljenjem i matiranom površinom, a uglovi gledanja su dobri, dok ambient light senzor automatski prilagođava intenzitet osvetljenja spoljnim uslovima. Integrisana web kamerica je prosečnog kvaliteta. Pored kamerice se nalazi malena sijalica koja se prilikom aktiviranja izvlači iz kućišta i pruža skromnu svetlost koja olakšava rad u potpunom mraku. Za njeno aktiviranje služi taster koji se nalazi u neposrednoj blizini. Poslovnim ljudima će značiti prisustvo čitača Smart kartica, kao i čitača otiska prsta, dok je sa donje strane kućišta smešten konektor za docking station.
Konfiguracija je dobro optimizovana za potrebe poslovnih korisnika – izuzetno brz procesor i integrisana grafička karta. Hard disk ima nešto manju brzinu prenosa podataka, ali i kraće vreme pristupa, pa je pogodniji za rad u kome se često pristupa manjim količinama podataka. Zagrevanje računara je minimalno, a HP EliteBook 6930p se odlikuje i velikom autonomijom. Dolazi sa preinstaliranom Windows Vistom Business, ali se na pratećem DVD-u nalazi i Windows XP, pa, ako želite, možete uraditi „downgrade“. Softverski paket obuhvata niz korisnih aplikacija, od kojih ćemo izdvojiti Quick Look 2 koji omogućava brz i lak pregled mailova, kontakata i planiranih aktivnosti bez potrebe za podizanjem Windows operativnog sistema. Pokreće se dodirom na Info taster, kada je laptop ugašen, a za rad je neophodan Outlook 2003 ili 2007. Tu su i Drive Encryption, koji enkriptuje podatke na hard disku i zahteva autentifikaciju pre butovanja da bi se moglo pristupiti podacima. Verovatno znate da Windows prilikom brisanja podataka samo označi odgovarajući prostor na disku kao prazan, dok su fajlovi fizički i dalje prisutni. File sanitizer briše fajlove tako što preko njih upisuje besmislene vrednosti i na taj način sprečava vraćanje obrisanih podataka u slučaju krađe laptopa. BizCard je softver koji omogućava da, uz pomoć kamere, podatke sa vizit karte prebacite u elektronski oblik bez prekucavanja. Prepoznavanje karaktera je na visokom nivou, naročito ako je osvetljenje dobro. Svi oni koji su radni dan na nekom sajmu završili sa brdom vizit karti će znati da cene ovaj programčić.
HP EliteBook 6930p je izuzetan model za ljude koji rade u terenskim uslovima, kao i za one koji ne vole da se previše pažljivo ophode prema svom laptopu.

 Rezultati testova – HP EliteBook 6930p

PC MARK05 4.683
3D MARK06 801
HD Tach Average (MB/s) 49
Battery Eater MIN/MAX 1h 28`/ 5h 54'
 
Specifikacije – HP EliteBook 6930p

Procesor Intel Core 2 Duo P8600 na 2,4 GHz
Čipset Intel GM45
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 160
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter Intel GMA X4500MHD
Ekran (“) 14,1 (1280×800)
Konektori

3xUSB, VGA, Express card, FireWire, Bluetooth, Wireless 802.11b/g/N, čitač kartica

Težina (kg) 2,4
Cena (€) oko 1000
Kontakt: www.hp.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *