TEST HP COMPAQ 8710w LAPTOPA

Odavno na testu nismo imali laptop namenjen profesionalcima u oblasti 2D i 3D vizuelizacije. Kako su kupci ovakvih modela po pravilu prilično zahtevni, izradi i konfigurisanju se pridaje poseban značaj. Zato se manji proizvođači obično drže van ovih voda, prepuštajući tržište najvećim i najpoznatijim brendovima. Među njima je svakako i HP, a ovom prilikom predstavljamo HP Compaq 8710w.

 

HP Compaq 8710w

 

Koliku pažnju HP pridaje svojoj seriji mobilnih radnih stanica govori i zanimljiv detalj sa kojim smo se susreli još prilikom raspakivanja laptopa. U kesici u kojoj se obično nalazi samo laptop ovog puta se našlo i odštampano obaveštenje. U verziji HP-ovog softvera koji je isporučen uz ovaj model otkriveni su potencijalni sigurnosni propusti, ali tek nakon što je laptop isporučen distributerima. Kako se u ovoj klasi ništa ne prepušta slučaju, priloženo je detaljno uputstvu kako update-ovati softver, čime se potencijalni problemi uklanjaju. Svaka čast na profesionalnom pristupu i odnosu prema kupcima.

SPOLJA…

Dizajn je očekivano konzervativan, ali se kvalitetu izrade nema šta prigovoriti. Čak ni jači pritisak na poklopac ekrana neće izazvati nikakve deformacije slike. Tastatura poseduje numerički deo, a ugibanje pod pritiskom je neznatno. Tasteri imaju dugačak hod i rad je udoban. U zavisnosti od vaših afiniteta, za upravljanje kursorom možete koristiti touchpad ili point stick, pri čemu svaki od njih ima po tri zasebna tastera. Preciznost svih ovih elemenata je izuzetna. Neposredno iznad tastature se nalaze Quick Launch tasteri. Umesto klasičnih tastera, ovi su osetljivi na dodir, a viđali smo ih i na jeftinijim modelima HP laptopova.

 

HP Compaq 8710w workstation

…I IZNUTRA

Beskompromisan pristup se najbolje ogleda u upotrebljenim komponentama. Quadro FX 3600M je trenutno najmoćnija Nvidia-ina grafička karta namenjena profesionalcima, kada je mobilna platforma u pitanju. Predstavljena je krajem februara ove godine i raspolaže sa 512 MB GDDR3 memorije. Ima implementiranu podršku za Shader Model 4.0, CUDA, DirectX10 i Open GL 2.1. Poseduje sertifikate za najpoznatije CAD/CAM programe, a u potpunosti su podržani i 3ds Max, Premiere Pro, Maya, Lightwave… Ako u trenucima odmora poželite i da se poigrate, HP 8710w će vam omogućiti neuporedivo bolje performanse u igrama nego većina laptopova na našem tržištu. Možda vam oznaka Intel Core 2 Duo T9500 govori da je reč o brzom procesoru, ali samo će upućeniji prepoznati da je reč o trenutno najbržem Intel procesoru za prenosne računare. Ako vam ovo nije dovoljno, pomenimo da je ovaj laptop opremljen sa čak 4 GB memorije (dva modula po 2 GB). Pod 32-bitnim XP-om se koristi samo 3 GB, ali i to je sasvim dovoljno. Hard disk nema impresivan kapacitet, ali mu brzine ne nedostaje, što je i logično, s obzirom da ploče rotiraju brzinom od 7200 o/min, a poseduje i 16 MB keša. HP 3D DriveGuard je sistem koji se brine za zaštitu hard diska, a samim tim i podataka na njemu. Senzori registruju naglu promenu položaja diska (po sve tri ose) i parkiraju "glavu", sprečavajući da dođe u kontakt sa pločama. Da nijedan deo opreme ne sme predstavljati slabu tačku potvrđuje i izbor optičkog uređaja. Blu-ray se jednostavno nametnuo kao neizbežno rešenje u ovoj situaciji.

 

HP Compaq 8710w konektori
 
HP Compaq 8710w konektori

 

Ono što će vas sigurno impresionirati, čak i pre nego što krenete sa ozbiljnijim radom, jeste kvalitet ekrana. U 17 inča upakovana je rezolucija od čak 1920×1200 piksela. Matiran ekran je definitivno dobar izbor, a i sve ostale bitne karakteristike imaju odlične ocene. Ambient Light senzor automatski podešava osvetljenje ekrana, prilagođavajući ga okolnom svetlu.
Bezbednosti je posvećena velika pažnja, a neke od mehanizama smo već pomenuli kod opisa hard diska. Čitač otiska prsta polako postaje uobičajena stvar, ali ono što se retko viđa jeste čitač smart kartica koji možete koristiti i za sigurnosnu proveru prilikom logovanja. TPM je takođe prisutan.
Ma koliko sistem hlađenja bio dobar, jasno je da se ovako moćan laptop ne može lako ohladiti. Ventilator je uključen čak i kada je sistem minimalno opeterećen, a zagrevanje kućišta postaje primetno kada se vitalne komponente opterete. Zagrevanje tastature je i tada prihvatljivo, dok je sa donje strane mnogo intenzivnije. Poželjno je obezbediti dobru cirkulaciju vazduha, naročito sa donje strane laptopa.

 

HP Compaq 8710w notebook

 Baterija je na prvi pogled mala i lagana, pa smo bili iznenađeni kada smo uvidom u specifikacije otkrili da ima veliki kapacitet. Zahvaljujući tome čak i ovako snažna konfiguracija ima veliku autonomiju. Uz HP Compaq 8710w se dobijaju dva adaptera. Jedan je deklarisan na 135 W, a drugi 180 W i koristi se kada je laptop priključen na docking station, jer u tom slučaju potrošnja prevazilazi snagu manjeg adaptera. Ipak, primenjeno je zanimljivo rešenje, pa će čak i u slučaju upotrebe slabijeg adaptera laptop na docking stationu raditi, ali će performanse biti smanjene. Sam laptop i nije preterano težak, ali ne treba zaboraviti da manji od dva adaptera teži ceo kilogram.
Iako HP Compaq 8710w na sebi nosi Vista nalepnicu, korisnicima je ostavljena jako korisna mogućnost legalnog "downgrade-a" na Windows XP. Onog trenutka kad procenite da je Vista "zrela", i da joj možete pokloniti poverenje, ne morate doplatiti za njeno korišćenje.
Ako u svom radu zaista koristite pun potencijal ovog laptopa, onda vam primanja sigurno višestruko premašuju primanja prosečnog stanovnika ove zemlje. Zato je cena irelevantna, tim pre što ne plaćate za fensi dizajn ili nalepnicu nekog poznatog brenda (recimo iz sveta automobila), već za performanse. Jedno je ipak sigurno. Za svoj novac dobijate izuzetno moćnu mašinu vrhunskog kvaliteta.

 Rezultati testova – HP Compaq 8710w

PC MARK05 6.462
3D MARK03 26.224
3D MARK05 14.001
3D MARK06 8.241
HD Tach Average (MB/s) 54,7
Battery Test 3h 02' 21”
  
 Specifikacije – HP Compaq 8710w

Procesor Intel Core 2 Duo T9500 na 2,6 GHz
Čipset Intel 965PM
Memorija 4 GB DDR2
HDD (GB) 200
Optički uređaj Blu-ray
Grafički adapter Nvidia Quadro FX3600M
Ekran (“) 17 (1920×1200)
Konektori 6xUSB, VGA, HDMI, PCMCIA, Wireless 802.11a/b/g/n, FireWire, Bluetooth, Smart Card, čitač kartica
Težina (kg) 3,45
Cena (€) 2500
Kontakt:  BC Group
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *