TEST HP COMPAQ 6720s LAPTOPA


Kvalitet izrade i opremljenost:

 Ekran ovog modela je matiran i zadovoljavajuće svetao (za svoju klasu), već na dve trećine maksimalnog osvetljenja, pri čemu je saturacija boja u okvirima proseka. Horizontalni uglovi su sasvim solidni, dok su vertikalni nešto manji, ali to je u ovoj klasi uobičajeno. Nismo primetili neko posebno probijanje ili neuniformnost pozadinskog osvetljenja. Nešto što prilično brzo kvari utisak je prsten od sjajne plastike oko samog ekrana koji, po našem mišljenju, previše odvlači pažnju u uslovima visokog ambijentalnog osvetljenja. S obzirom da laptop nije namenjen kućnim korisnicima (nema čak ni S-Video konektor) ovo je zaista teško shvatljiv dizajnerski potez. Ergonomski utisak delimično kvari i karakteristični oblik šarki poklopca koje se otvaraju unazad i zahvaljujući kojima ekran stoji nešto niže nego što je to uobičajeno, što od korisnika zahteva da još više spusti glavu.

HP COMPAQ 6720s
HP Compaq 6720s prenosni racunar

 Plastika od koje je izrađeno telo laptopa je čvrsta i ostavlja puno bolji utisak nego kod modela 6710s. Primetna su uvijanja iznad optičkog uređaja i iznad baterije, neposredno ispod ekrana. Poklopac ekrana je osrednje čvrstoće i ne uvija se preterano na pritisak sa spoljne strane. Vredi napomenuti i da poklopac uopšte nema bravicu, već ga je dovoljno samo spustiti. Cela površina kućišta urađena je u mat finišu. Tipke na tastaturi ne pružaju prevelik otpor pri kucanju, a sami tasteri su neznatno većeg hoda nego što je to uobičajeno i nažalost prilično bučni, odnosno pri energičnijem radu neprijatno „krckaju“. Tastatura ispoljava primetno uvijanje pod pritiskom u okolini „WSAD“ kombinacije, kao i u celom krajnjem desnom delu. Ne sviđa nam se i to što su kursorski tasteri zbijeni sa ostatkom tastature. Touchpad je vrlo malih dimenzija, ali poseduje dedicated scroll deo. Precizan je i prijatan na dodir. Dva dugmeta su gumirana i u radu nisu previše bučna. Od dodatnih tastera prisutni su jedino „Power“ i taster za uključenje bežičnih mrežnih opcija. Raspored priključaka bi mogao biti bolji. Skoro svi su na levoj strani i to redom: priključak za modem, otvor za hlađenje, VGA port, konektor za napajanje sa signalnom LE diodom za bateriju, LAN priključak, 3 USB priključka, i Express Card slot.

 Gotovo svi konektori su na levoj strani – HP Compaq 6720s
Konektori na HP Compaq 6720s laptopu

 Napred su konektori za slušalice i eksterni mikrofon, kao i čitač kartica, koji na žalost prima isključivo SD i MMC kartice. Na desnoj strani je samo optički uređaj. Priključaka na zadnjoj strani nema zbog već pomenutog načina otvaranja ekrana. U laptop je ugrađen poznati Intelov 3945ABG modul za bežičnu komunikaciju. Bluetooth u verziji 2.0 je takođe prisutan. Laptop ne poseduje firewire, kao ni S-Video, što nam je definitivno zasmetalo u ovoj cenovnoj kategoriji. Ugrađeni hard disk je Hitachi-jev HTS541616J9SA00, pristojnog kapaciteta od 160 GB, čije se ploče obrću brzinom od 5400 RPM. Pomalo nam je zasmetalo što laptop uopšte nema LE diodu za signalizaciju rada hard diska. Optički uređaj upotrebljen u laptopu je Matshita DVD-RAM UJ-861H koji osim uobičajenih formata podržava i LightScribe.

Software:

HP Compaq 6720s laptop dolazi bez instaliranog operativnog sistema, odnosno sa FreeDos-om. HP, kao što je poznato, ne isporučuje nikakve optičke medije uz svoje prenosne računare, tako da će korisnici morati drajvere potražiti na internetu, što je veliki minus. Za potrebe testa instaliran je Microsoft Windows XP Professional. Korišćeni su najnoviji drajveri sa HP-ovog sajta dostupni u vreme instalacije. Inače HP, osim Windowsa XP podržava (i nudi drajvere za) 32-bitnu ediciju Viste. Ovde je bitno napomenuti da eventualni kupci ovog laptopa, koji na njega misle instalirati Windows XP trebaju znati sledeće: HP je podršku za Windows XP dodao naknadno, kada je model 6720s u pitanju, tako da su mogući problemi sa mrežnom karticom. Rešenje se sastoji u apgrejdu BIOS-a na verziju F03 ili višu (ako laptop već nije došao sa tom ili novijom verzijom), pre instalacije drajvera za mrežnu kartu.

Benchmark:

Model na testu ima oznaku HP Compaq 6720s GR797ES, a njegove detaljne specifikacije biće navedene kasnije u tekstu. Laptop je u testovima i svakodnevnom radu ispoljio pristojne performanse. Poseduje 1GB RAM memorije u jednom slotu, što znači da je eventualna nadogradnja jednostavna. Intelov procesor sa dva jezgra na po 1,6 GHz, nije posebno brz, ali je zato (kao što će se videti) izuzetno dobar kompromis između potrošnje i snage. Naime, ovaj notebook je postigao izuzetan rezultat u battery testu. Grafička je deo Intel 965GM čipseta i radi se o puno puta pominjanoj X3100, tako da su njeni dometi već dobro poznati. Bitno je pomenuti da se pri normalnoj upotrebi ni gornja ni donja površina notebooka nisu primetno zagrevale. Laptop u radu nije proizvodio preteranu buku, ni pri većim opterećenjima. Zvuk je sasvim druga priča. Radi maksimalne uštede, HP se odlučio da ovaj model opremi samo jednim zvučnikom, tako da je zvuk bio prilično slabašan i neubedljiv.

HP Compaq 6720s notebook

HP Compaq 6720s bi, po po našem mišljenju, mogao biti zanimljiv kupcima koji od laptopa traže jednostavnu mašinu za obavljanje nešto zahtevnijih kancelarijskih poslova, kao i onima koji od laptopa, iz određenih razloga, traže veliku autonomiju pri napajanju iz baterije. Većina korisnika sa drugačijim potrebama, verovatno će potražiti neki drugi model.

 

Nenad Bošnjak

Laptop na test ustupila firma Desk d.o.o. Banjaluka.

REZULTATI TESTOVA – HP COMPAQ 6720s LAPTOP
PC MARK05
3066
3D MARK03
1191
Sandra XII
Procesor
14976/10160
Multimedija
87997/47762
Memorija
3792/3789
Battery Test
3h 14'

  

  SPECIFIKACIJA – HP COMPAQ 6720s LAPTOP

Procesor Intel Core 2 Duo T5470 na 1,6 GHz
Čipset Intel 965GM
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 160
Optički uređaj DVD+-RW DL, Lightscribe
Grafički adapter Intel X3100
Ekran (“) 15,4 (1280×800)
Konektori

3xUSB, Express Card, VGA, Bluetooth, 802.11a/b/g, čitač kartica (SD, MMC)

Cena (€) 800
Kontakt:

Desk d.o.o. Jovana Dučića 25, Banjaluka, tel: 051/214-388; www.desk.ba

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *