TEST HP 530 C2D LAPTOPA

HP 530 laptop nije novitet na našem tržištu. Ipak, postoji dobar razlog zašto vam ponovo skrećemo pažnju na ovaj model. Po cenovnicima koji su nama dostupni, ovo je trenutno jedan od najjeftinijih (možda čak i najjeftiniji) laptop kod nas, koji ima "punokrvni" Core 2 Duo procesor. Već smo govorili da je teško naći ovakvu kombinaciju, a ne treba zaboraviti da se pod imenom HP 530 može naći više različito konfigurisanih laptopova. Jedan od njih (oznake FH542AA) se diči Core 2 Duo T5200 procesorom, pa će privući mnoge.

 

HP 530 laptop

 

Ovakvim pristupom HP "gađa" dve ciljne grupe. U prvu spadaju manje obavešteni kupci, kojima je osnovni kriterijum pri kupovini brzina procesora, pa se "lepe" za prepoznatljivo Core 2 Duo ime. U drugu grupu spadaju osobe kojima je potrebna velika procesorska snaga, ali imaju skroman budžet i ne mogu sebi priuštiti skupe modele koji nude i brz procesor i bogatu opremu.
Sivo kućište, neatraktivnog izgleda, je izrađeno od matirane plastike solidnog kvaliteta. Jedini zanimljivi detalj u celoj priči je touchpad, sastavljen od niza rupica. Tasteri koje se nalaze ispod njega su precizni, ali se prilikom korišćenja čuje prilično glasan "klik". Tastatura se ne ugiba, a raspored tastera i osećaj pri kucanju zaslužuju visoku ocenu. Ekran je "glare" tipa, sasvim solidnih karakteristika.

 

HP 530 lap top

 HP 530 je pravi primer skromno opremljenog laptopa. Nema multimedijalnih tastera, web kamerice, bluetootha, čitača kartica… Poseduje samo osnovno, ali je bar to što ima dobro. Snažan procesor ponekad može biti "ugušen" ako su druge komponente neadekvatne. Zato nas je prijatno iznenadio podatak da ovako pristupačan laptop ima čak 2 GB memorije. Sa druge strane, grafička karta je par generacija stara i na novije igre možete zaboraviti.
Ukoliko se u svom svakodnevnom poslu dosta oslanjate na procesor, a nemate novca za neku "zver", ovo je lepa prilika da učinite svoj rad efikasnijim. Ovako koncipiran laptop možda nema široku ciljnu grupu, ali će odabranima pružiti isto što i skuplji modeli, uz znatnu uštedu.

 Rezultati testova – HP 530 C2D

PC MARK05  2.993
HD Tach Average (MB/s)  44,7
Battery Test  1h 48' 24”
  
 Specifikacije – HP530 C2D

Procesor Intel Core 2 Duo T5200 na 1,6 GHz
Čipset Intel 945GME
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 160
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter Intel GMA950
Ekran (“) 15,4 (1280×800)
Konektori 2xUSB, VGA, PCMCIA, Wireless 802.11a/b/g
Težina (kg) 2,5
Cena (€) 430
Kontakt: Laptop Centar
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *