TEST HP 2133 MINI-NOTE NETBOOKA

Pojava prvog NetBooka, Asus Eee PC-ja, dovela je do polarizacije u javnom mnjenju. Dok su pobornici netbook koncepta naglašavali mobilnost i nisku cenu, dotle su protivnici “udarali” na dva fronta. Prvi argument im je bio da se na tako malom uređaju ne može udobno raditi, a kao drugu manu su isticali da previše liči na igračku i da priliči samo mladima i devojkama. Vreme je pokazalo da novi netbook modeli, sa ekranima dijagonale 8,9 i 10 inča većini pružaju zadovoljavajuće uslove za rad, a HP 2133 Mini-Note iz korena menja stereotipe o netbookovima kao igračkama.

HP_2133_mini_note_netbook

 

U zvaničnom saopštenju HP-a iz aprila ove godine stoji da je HP 2133 Mini-Note namenjen školarcima, ali i poslovnim ljudima, što je neobično široka i nehomogena ciljna grupa. Par minuta nakon što smo ga dobili na test bilo je jasno da je zaista u pitanju netbook koji će se dopasti mnogima.
HP 2133 Mini-Note netbook je klasa za sebe. Po dizajnu i kvalitetu lako može parirati neuporedivo skupljim subnotebook-ovima. Kućište od brušenog aluminijuma izgleda elegantno, a kvalitetom znatno odskače od konkurencije. Očigledno je već u startu ostavljen prostor za 10-o inčni model, pa se oko ekrana nalazi podeblji okvir, naročito sa strana. Zahvaljujući tome ceo netbook ima blago izduženi oblik, pa se stvara optička iluzija da je ekran drugačijih proporcija. Dobra strana svega ovoga je tastatura koja ima sasvim solidnu veličinu. U stvari, u konkurenciji svih do sada testiranih netbook-ova, ovo je bez dileme najbolja tastatura. Gledano sa strane tasteri su blago udubljeni, pa jagodice prstiju još bolje naležu.

Detalj tastature iz profila na HP 2133 netbooku

HP_2133_mini_note_tastatura

 

U pitanju je US tastatura, što znači da nema oznaka za naša slova. Touch pad ima konkstrukciju koju smo sreli kod Acer Aspire One netbooka, što znači da su mu tasteri sa strane, a ne ispod. I dalje smatramo da ovo nije najsrećnije rešenje, naročito za iskusne korisnike, ali je HP-ovo izvođenje nešto kvalitetnije, pa je i osećaj u radu bolji. Mali deo uz desni taster služi za vertikalni skrol, a zahvaljujući velikoj širini touchpada, ostaje dovoljno prostora za neometan rad. Neposredno iznad se nalazi i maleni taster za deaktiviranje touchpada.

 

HP_2133_mini_note_laptop

 

Sa čeone strane se nalaze tasteri za uključivanje računara i aktiviranje wireless adaptera koji svetle neobičnom tirkiznom bojom kada su aktivni.
Maksimalni ugao do kog se može otvoriti poklopac je neočekivano mali, što smeta kada se laptop drži u krilu. Ekran je “glare” tipa i dijagonale 8,9 inča. Refleksija nije velika i kvalitet slike je generalno vrlo dobar. Nešto je slabije osvetljenje ekrana, naročito u poređenju sa MSI Wind U90 netbookom, koji smo testirali u isto vreme.
Rezolucija ekrana je priča za sebe. U HP 2133 Mini-Note se ugrađuju dva tipa displeja. U oba slučaja je veličina 8,9 inča, ali je maksimalna rezolucija kod jednog 1280×768, dok je kod drugog, za ovu dijagonalu uobičajenih 1024×600. Naš model je u neku ruku bio hibrid. Njegova rezolucija je bila standardnih 1024×600, ali se mogla podići i na 1024×768, pri čemu bi i dalje celokupan sadržaj bio prikazan (nije se moralo skrolovati), ali je slika bila deformisana zbog narušenih proporcija.

HP_2133_mini_note

 

Zvučnici su nas prijatno iznenadili svojim kvalitetom, pa je HP 2133 najbolji u klasi po tom pitanju. Slika koju daje kamera ima realne boje, ali je kolorni šum primetan. Da se ciljalo na poslovne korisnike govori i to što ovaj mali laptop ima "3D Drive Guard" sistem zaštite hard diska od potresa. Zaista lep detalj, naročito u ovoj cenovnoj klasi.

VIA

Kompanija VIA odavno nema status koji je nekad uživala. Poslednjih par godina intenzivno rade na procesorima koji imaju malu potrošnju, pa su samim tim prilagođeni upotrebi u prenosnim uređajima, kao što su laptopovi i netbookovi. HP 2133 u sebi ima VIA C7-M procesor i matičnu ploču sa VIA VN896 čipsetom. Zato smo ga sa velikim nestrpljenjem podvrgli testovima i uporedili rezultate sa modelima zasnovanim na Intel platformi sa Atom procesorom. Rezultati nisu baš sjajni, pa smo ostali pomalo razočarani. VIA C7-M 764 radi na 1,6 GHz, ali je HP 2133 u svim testovima postigao slabije rezultate od MSI Wind U90 netbooka koji je u sebi imao Intel Atom na 1,6 GHz.
Očigledno da uz sva rešenja za smanjenje potrošnje koja je primenila VIA, C7-M procesor ima veliko zagrevanje. Tome svakako doprinosi i to što je izrađen u sada već zastarelom 90 nm proizvodnom procesu (podsetimo se, Intel Atom je izrađen u 45 nm tehnologiji). Senzori pokazuju da procesor i nije previše zagrejan (temperatura je išla do 73 stepena pri maksimalnom opterećenju), ali je to posledica posrednog hlađenja, a ne male potrošnje energije. Naime, aluminijum od koga je napravljen ovaj netbook odlično provodi toplotu, pa su komponente na prihvatljivoj temperaturi, ali se kao posledica toga javlja veliko zagrevanje samog kućišta. Ovo će smetati mnogima jer posle ne tako dugog vremena postaje neprijatno držati ga u krilu, naročito ako imate tanju odeću. Verujemo da će leti stanje biti još gore. Nešto veća autonomija nije posledica manje potrošnje, nego bolje baterije i slabijeg osvetljenja ekrana.

LINUX

HP je tržištu već u startu ponudio široku paletu različito konfigurisanih modela, sa brzinama procesora od 1,2 do 1,6 GHz, 1 ili 2 GB memorije, različitim operativnim sistemima… Model koji smo mi testirali spada u najpristupačnije, pa umesto Viste ima SuSE Linux Enterprise Desktop operativni sistem. Za razliku od većine drugih netbookova na tržištu, HP 2133 ne koristi specijalno prilagođenu (uprošćenu) verziju Linuxa, pa će se manje vični korisnici teže snaći nego na Acer Aspire One i Asus Eee netbookovima. Pored Windows operativnog sistema, ovaj model je uskraćen i za bluetooth adapter, ali on postoji kod skupljih varijanti.

HP_2133_mini_note
 
HP_2133_mini_note_desno

HP 2133 Mini-Note netbook podseća na prosečnog ratnika u sjajnom i čvrstom oklopu. Ako i zanemarimo nešto lošije performanse, koje nisu presudne u ovoj klasi, ostaje problem prevelikog zagrevanja. Sa Intel Atom platformom ovo bi sigurno bio ubedljivo najbolji netbook na tržištu. Naravno, pitanje je kolika bi mu tada bila cena, a odgovor na ovo pitanje ćemo dobiti početkom sledeće godine kada stiže verzija sa Intel procesorom. Do tada, ako želite kvalitetan netbook, a ne smeta vam toplota, evo dobrog kandidata.


 Rezultati testova – HP 2133 Mini-Note FU339EA netbook

HD Tach Average (MB/s) 45,7
Battery Test 2h 10' 58”
Autonomija min / max 77 minuta / 151 minut*
* autonomija izmerena pri maksimalnom i minimalnom opterećenju računara 
 
 Specifikacije – HP 2133 Mini-Note FU339EA netbook

Procesor VIA C7-M 764 na 1,6 GHz
Čipset VIA VN896
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 120
Optički uređaj Nema
Grafički adapter VIA Chrome 9
Ekran (“) 8,9 (1024×600)
Konektori

2xUSB, VGA, Wireless 802.11 a/b/g, Express Card,
SD slot

Težina(kg) 1,3
Cena (€) 380
Kontakt: Laptop Shop
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *