HP PROBOOK 4525s

Nakon nedavnog testa HP Probook 4520s laptopa ostali smo pomešanih osećanja. Odlična izrada i neobičan touchpad su najupečatljiviji detalji. Koliko zajedničkih karakteristika sa njim deli HP Probook 4525s, utvrdili smo detaljnim višednevnim testiranjem.
HP ProBook serija je namenjena poslovnim korisnicima, a S (Standard) modeli su, kako bi to HP rekao, "Moderni i pristupačni sa osnovnim bezbednosnim i poslovnim funkcijama". Pre par meseci ste mogli da pročitate naš test HP ProBook-a 4520s laptopa, zasnovanog na Intel platformi, a sada imate priliku da se upoznate sa njegovim "bliskim rođakom" i naslednikom 4515s modela, koji nosi oznaku HP ProBook 4525s i baziran je na AMD-u.

 

HP Probook 4525s notebook

Kućište je isto kao i kod ProBook-a 4520s, poklopac i oslonac za dlanove su napravljeni od brušenog aluminijuma, što je svakako veliki skok u odnosu na plastiku. Aluminijum pruža veću otpornost na udarce ali i na ogrebotine, a pritom, u kombinaciji sa oštrim linijama ovog laptopa, ostavlja ozbiljan i profesionalan utisak. Poklopac je ipak relativno male debljine i ugibanje je prisutno, a ugao otvaranja bi mogao biti veći. ProBook 4525s dolazi u dve boje, Caviar – tamno siva i Bordeaux, odnosno bordo, koju smo mi imali. Otisci prstiju i prašine su tu i tamo vidljivi, no u poređenju sa sjajnom plastikom u potpunosti zanemarljivi.
Od dodatnih tastera, iznad tastature stoji jedino power dugmence, a sve ostale funkcije (sleep, mute, wireless on/off, itd.) zamenjuju kombinacije Fn i F1 do F12. Lampice za wireless i CapsLock su na samim tasterima.
Sa leve strane kućišta se nalaze, redom, Kensington lock, otvor za hlađenje, VGA, LAN, HDMI, eSATA/USB kombo i jedan USB port, a malo iznad je i ExpressCard slot. Sa prednje su čitač kartica, audio izlaz i ulaz za mikrofon. Sa desne su smešteni konektor za struju, DVD uređaj, modem i još dva USB-a.

 

HP 4525s
 
HP 4525s konektori

 

Tastatura je Chiclet, sadrži i numerički deo, a tasteri su na pristojnom rastojanju i pune veličine (mislimo na Enter, Shift, Tab, itd.). Otporna je na prolivanje tečnosti, pa ako dok radite ili odmarate pored vašeg računara imate potrebu za osveženjima svake vrste – jedna briga manje. Ako se tečnost i prospe, HP-ovi inženjeri su se pobrinuli da ne dođe do kvara. Ugibanje smo uočili u desnom delu, ali ne veliko i to pri jačem pritisku. Tastatura u celini omogućava veoma udoban rad.
Synaptics je napravio neobičan tačped i nazvao ga ClickPad. Osnovna razlika je u levom i desnom tasteru, koji u ovom slučaju nisu klasični već sastavni deo površine tačpeda. Tek nacrtanom linijom su odvojeni i imitiraju obične tastere pa se površina tačpeda prilično uvećava.

 

Probook 4525s touchpad

 

S druge strane, to što su zone za tastere ujedno i površina tačpeda pravi poteškoće. Da biste napravili precizan klik, prst morate držati fiksiran na tasteru, jer će i najmanje njegovo pomeranje rezultovati pomeranjem kursora. Nama se često dešavalo da tako promašimo „metu". Uz drajvere se dobija puno multitouch mogućnosti: skrol, zumiranje, rotacija, itd. koje mogu biti korisne. Tu je i Momentum opcija, koja pravi više štete nego koristi kako nam se čini. Naime, povucite prst preko tačpeda i pustite, a kursor će nastaviti da se kreće u tom pravcu sve dok ga trenje ne zaustavi. Šalu na stranu, mišljenja smo da nikome nije cilj lakše preletanje kursorom preko radne površine uz manjak ili čak nemogućnost da se kursor precizno pozicionira na željeno mesto; ovu opciju smo isključili. Sve u svemu, dobro je što se proizvođači trude da ponude nove stvari, neke će biti bolje, neke neće, a mi se nadamo da će sa novim verzijama pratećeg softvera ClickPad otkloniti trenutne nedostatke i dobiti nove mogućnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *