HP PROBOOK 4520s

Odavno nas jedan laptop nije iznenadio svojim karakteristikama, kao što je to uradio HP ProBook 4520s. Mala i logična razlika u oznaci u odnosu na prethodnu generaciju (ProBook 4510s), ukazivala je na izmene koje se svode na implementaciju nove generacije Centrino platforme i upotrebu procesora iz 2010 Intel Core serije. Izmene su bile mnogo značajnije, a iznenađenja su usledila već sa prvim kontaktom.

 

HP Probook 4520s laptop

 

Umesto dobro poznatog plastičnog kućišta, dočekao nas je poklopac izrađen od aluminijuma. Sledeći korak je bilo otvaranje poklopca nakon čega se ukazao oslonac za dlanove takođe napravljen od brušenog aluminijuma. Ne znamo šta je nateralo HP na ovako neobičan korak, ali promena je svakako na bolje.
Iako je brušeni aluminijum nesumnjivo bolji izbor za kućište od plastike, činjenica je da njegova debljina u ovom slučaju nije prevelika, pa se bez dodatnih unutrašnjih ojačanja poklopac laptopa ugiba. Ta fleksibilnost mu omogućava da amortizuje udare bez oštećenja, a ne treba zaboraviti da je brušeni aluminijum mnogo otporniji na grebanje što će pomoći da vaš laptop duže zadrži "mladalački" izgled.

 

HP Probook 4520s

 

Boju testiranog modela je teško definisati, što postaje relativno česta pojava kod modernih laptopova. Najpribližnija je mešavini boje kafe i bronze. Ako zanemarimo touchpad, o kome će kasnije biti više reči, ostatak laptopa, bar po obliku, izgleda gotovo identično kao i 4510s. Dizajn se odlikuje relativno oštrim linijama, bez mnogo trendovskih zaobljenja.
Većina konektora je sa leve strane, a sa desne su dva USB porta. Nije nam se dopalo što su svi konektori blizu prednje ivice, jer je veća mogućnost da zakačite USB fleš ili bilo koji drugi priključeni uređaj prilikom premeštanja laptopa sa jednog na drugo mesto.

 

HP Probook 4520s left
HP Probook 4520s right

 

Chiclet tastatura je vrlo dobra, a otporna je i na "zalivanje". Za to je zadužen poseban sloj materijala koji sprečava prodiranje tečnosti u unutrašnjost i posebnim kanalima je odvodi do otvora na donjoj strani laptopa gde ona iscuri. Iako je ugibanje donekle prisutno, ovde je, za razliku od modela 4510s, desni deo ojačan, pa nema izraženog ugibanja uz desnu ivicu. S obzirom da je veliko ugibanje uz desnu ivicu bila primedba većine novinara koji su testirali prethodni model, drago nam je videti da HP osluškuje reakcije tržišta i reaguje na pravi način.

 

HP Probook 4520s touchpad

 

Već na samom početku rada u oči upada neobičan touchpad koji sa pripadajućim tasterima predstavljaju celinu, ne samo funkcionalno već i vizuelno. Naime, u pitanju je jedna velika površina na kojoj su linijom označene zone koje simuliraju tastere. ClickPad, kako mu je zvaničan naziv, ima multitouch podršku (skrol, rotacija i zumiranje), ali i nekoliko zanimljivih efekata. Momentum koristi mogućnosti touchpada tako da kretanju kursora dodaje efekat inercije, slično kao kod korišćenja trekbola. Na ovaj način je moguće jednim potezom prsta pomeriti kursor sa kraja na kraj ekrana. Sa druge strane, momentum otežava precizno pozicioniranje kursora, što je problem koji se može prevazići na dva načina. Prvi je da pokrete prstom pravite uz jači pritisak jer se tada ClickPad ponaša kao klasičan touchpad. Drugi način je da jednostavno u opcijama isključite momentum. Iako je na prvi pogled veoma zanimljiv, nama je, verovatno zbog starih navika, momentum više smetao nego koristio, pa smo ga isključili.

 

HP Probook 4520s notebook

 

Što se tiče "tastera", i taj deo touchpada se može koristiti za skrol, ali ne i za multitouch. Sve dok držite prst stalno na "tasteru" (ili ga pritiskate veoma precizno), nećete imati većih problema, ali ako prst podižete i spuštate, velika je verovatnoća da ćete malo pomeriti kursor, pri čemu se može desiti da promašite mesto na ekranu koje ste ciljali. Nažalost, nismo uspeli da nađemo opciju kojom se isključuje skrol funkcija na ovom delu touchpada, pa se nadamo da će sledeća verzija pratećeg softvera biti unapređena u tom pravcu. U gornjem levom uglu je zona za isključivanje touchpada (dvostrukim tapkanjem), pri čemu se upali mala lampa koja signalizira da je touchpad neaktivan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *