HP PAVILION dv7

Neočekivano, u visini touchpada, bliže tastaturi HP je ubacio i čitač otisaka prstiju koji će sigurnost kod ovog modela podići na viši nivo. Od dodatnih tastera, pored onog za uključivanje, nalazi se jedan kojim se aktivira browser, odnosno novi tab, ako ste već u istom.

 

HP Pavilion dv7 notebook

 

Pored nesrećnog poklopca koji je “pobegao” prilikom sklapanja, i lajsna koja uokviruje centralni zvučnik blago je zatalasana, kao da je neko prignječio taj deo, utičući i na okolinu. Iako se radi o modelu koji je došao u neotvorenom pakovanju (onakvom kakvim biste ga vi dobili da ste otišli u kupovinu), ovo više liči na neki beta primerak nego na prodajnu verziju. Prosto je neshvatljivo da HP dozvoli sebi ovako nešto, posebno kod modela koji ne spadaju u kategoriju jeftinih.
Pomenućemo još i da se tokom normalnog rada, a posebno pod opterećenjem donja leva strana prilično greje, što se lagano prenosi na gornji deo (tastatura i okolina). Ovo će prilično smetati ukoliko laptop držite na krilima, a i aktiviraće ventilator koji pri velikom zagrevanju od nečujnog postaje primetan – nedovoljno da vam zasmeta prilikom gledanja filmova, ali dovoljno da ga čujete ako u tišini radite na svom laptopu.
Srce ove mašine čini AMD A6-3410MX APU sa svojim skromnim taktom od 1,6 GHz. Srećom, poseduje četiri jezgra što bitno popravlja utisak. Pored toga, zahvaljujući Turbo tehnologiji, po potrebi CPU “gura” frekvenciju i do 2,3 GHz, što mu omogućava da na kratko ponudi prilično dobre performanse. Slično kao i sa desktop platformom AMD je, plastično govoreći spajanjem Athlon II procesora i odličnih Radeon GPU-a napravio seriju APU-ova. Ovi procesori se odlikuju dobrim performansama, štedljivim radom i odličnim grafičkim jezgrom. Nešto slično je urađeno i na mobilnoj platformi, pa svi APU-i raspolažu sa solidnom integrisanom grafičkom kartom. U našem slučaju radi se o Radeon HD6520 jezgru, koje sa diskretnom Radeon HD6750 grafikom pravi Crossfire, pa se grafički podsistem identifikuje kao Radeon HD6755G2. Sve ovo možda na prvu loptu zvuči konfuzno, posebno sa nesrećnom AMD nomenklaturom, ali bitno je znati nekoliko stvari. Diskretna i solidno jaka integrisana grafika dele posao prema opterećenosti sistema, a po potrebi udružuju snage da bi se izvukao maksimum performansi. Teoretski ovo bi trebalo da znači da će u trenucima kada jaka grafika nije potrebna integrisani (štedljivi) Radeon preuzeti posao na sebe, dok će prilikom grafički zahtevnih aplikacija isti biti prebačen ka Crossfire koji troši više struje, ali daje bolje performanse.
Da bi sve ovo radilo kako treba AMD preko kontrolnog centra manipuliše sa grafikama, kako korisnik ne bi morao da interveniše. Naravno, ostavljena je mogućnost da prema aplikaciji lično podesite koja će se grafika aktivirati. U teoriji ovo zvuči savršeno. U praksi je malo drugačije. Naime, ispravljeni su problemi vezani za bezbolni prelazak sa grafike na grafiku, pa AMD rešenje sve više liči na automatizovanu konkurentsku Optimus tehnologiju. Problemi koje smo mi imali su krajnje bizarni, pa smo zbog njihove prirode radi da pretpostavimo da imaju veze sa konkretnom verzijom drajvera, a ne sa hardverom. Radi se o tome da se u 90% slučajeva kada zatvarate neku od igara sistem ugasi i ode u neki čudni stand-by mod. Nikakav restart, gašenje i kombinacija tastera tada ne pomaže. Sve što možete da uradite je da sačekate koji minut da se laptop probudi, i onda je sve normalno. Ovo je bilo prilično frustrirajuće za nas tokom desetak dana testiranja, pa ne možemo ni da zamislimo kako bi se ponašao neko ko je ovaj prenosnik kupio, a voli da se igra. U svakom slučaju, vrlo je verovatno da će AMD ovo ispraviti u sledećoj verziji drajvera, ali govori o nezrelosti tehnologije koja se koristi.
Ostatak sistema je prilično standardan. U veliko kućište definisano 17,3’’ displejom komotno su spakovani 4 GB RAM-a u dva slota, prostrani HDD kapaciteta 750 GB, optički DVD combo RW i gomila konekcija izvučenih na bokove kućišta.
Ako bacite pogled na tabelu sa rezultatima videćete da se ovakva hardverska konfiguracija lepo snalazi sa najvećim brojem igara, na solidno velikoj rezoluciji od 1600×900 piksela. Na žalost veliki ekran i baterija od 62 Wh ni pri minimalnom opterećenju ne uspevaju da obezbede više od tri i po sata autonomije, dok je pri igranju to vreme više nego duplo kraće. Dobra stvar u celoj priči je što je baterija sposobna da omogući maksimalne performanse GPU-ovima, čak i kad laptop nije uključen u struju, što je sasvim retko u poslednje vreme. Loša stvar je što nam je laptop “otišao da se odmori” na nekoliko minuta dok smo to proveravali.

 

HP Pavilion dv7

 

Testirani HP Pavilion dv7 zamišljen je kao zamena kućnog desktopa. Zbog svojih dimenzija i dizajna ovaj laptop će se svideti baki, deki, klincima i vašim prijateljima. Ako tražite računar koji biste često da šetate, ovaj model možda treba da preskočite. To je računar koji će se dizajnom lepo uklopiti u bilo koji ambijent. Veliki ekran pruža udoban rad u većini poslova, a prostrana tastatura dodatno doprinosi tome. Multimedija mu je naglašena, pa će i gledanje filmova (bez društva) biti jedan od aduta ovog modela. Performanse su mu iznenađujuće dobre, posebno grafički podsistem, pa će ovaj model bez problema izlaziti na kraj i sa igrama novijeg datuma. Grejanje će mu u tim trenucima zasmetati, ali ako ga držite na stolu, verovatno dobar deo toplote nećete ni osetiti. Svakako ne bi bilo na odmet da nabavite neko od postolja za hlađenje. Ukoliko pronađete model koji je lepo sklopljen, ovaj HP može biti vrlo interesantan izbor za svakodnevnu upotrebu, posebno zbog pristupačne cene sa kojom dolazi, a u koju je uključen i Windows 7 Home Premium.

Rezultati testova – HP Pavilion dv7-6b00em

HD Tune – HTS547575A9E384

HTS547575A9E384

 

PC MARK VANTAGE  4.649
3D MARK06  7.639
3D MARK11  P1552
Resident Evil 5 1600×900 DX10 High  42,5 fps
Street Fighter IV 1600×900 High  64,9 fps
World In Conflict 1600×900 High  32 fps
Dirt 2 1600×900 High  40,9 fps
Cinebench R10 64bit – xCPU/Time  6.727 /2' 11"
HD Tach Average Read  75,2 MB/s
Battery Eater MIN / MAX  3h 32' / 1h 26'

  

 Specifikacije – HP Pavilion dv7-6b00em

Procesor  AMD A6-3410MX na 2,3 GHz
Čipset  AMD RS880M
Memorija  4 GB DDR3
HDD (GB)  750
Optički uređaj  DVD+-RW
Grafički adapter  AMD Radeon HD 6755G2 (HD 6520+ HD6750)
Ekran (“)  17,3 (1600×900)
Konektori  2xUSB 2.0; 2xUSB 2.0; VGA; HDMI; LAN; Wireless 802.11b/g/N; Bluetooth; Čitač kartica 
Težina (kg)  3,6
Cena (€)  600
Kontakt  BC Group

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *