HP COMPAQ PRESARIO CQ61 LAPTOP

HP Compaq Presario CQ61 je prvi predstavnik nove AMD platforme, poznate pod kodnim imenom Tigris. Nova platforma predstavlja još jedan pokušaj AMD-a da otkine veći deo kolača Intelu, a pored hardverskih noviteta, primećen je i nešto drugačiji marketinški pristup, otelotvoren u vidu Vision brenda.

 

HP Compaq Presario CQ61

 

U novitete koje Tigris donosi spadaju novi procesori i čipset sa integrisanom ATI Radeon HD 4200 grafičkom kartom. Novi Sempron, Athlon II i Turion II procesori su razvijani pod kodnim imenom Caspian i izrađeni su u 45 nm tehnologiji, dok su stare verzije bile u 65 nm, što je doprinelo ostvarivanju većih radnih taktova i manjoj potrošnji, a samim tim i manjem zagrevanju. Svi procesori u okviru Tigris platforme, počev od najslabijih Sempron, pa do najjačih Turion II Ultra modela, podržavaju AMD-V tehnologiju za virtuelizaciju. Pored raznih drugih pogodnosti, ova tehnologija omogućava pokretanje Windows XP moda u okviru Windows 7 operativnog sistema (kod Professional i Ultimate verzija).
Testirani laptop je imao AMD Athlon II M300 procesor, koji radi na 2 GHz, pa smo ga uporedili sa starim Athlon X2 QL-62 procesorom istog radnog takta. Test renderovanja u Cinebenchu je pokazao da je novi procesor brži za oko deset odsto, što nikako nije zanemarivo. I ostali programi pokazuju slično ubrzanje, pa sa sigurnošću možemo reći da su unapređenja vidljiva. Možda i veću pažnju nego novi procesori privlači HD4200 grafička karta. Odlika starije AMD Puma platforme i njene HD3200 grafičke karte je bila solidna upotrebljivost u domenu igranja manje zahtevnih igara, a značajna je bila i mogućnost rasterećivanja procesora prilikom gledanja HD video-materijala. HD4200 je bazirana na RV620 jezgru i ima podršku za DirectX 10.1. U igrama i test programima postiže i preko 50 odsto bolje rezultate od HD3200, što je zaista veliki napredak.

 

Presario CQ61

 

Iako sve nabrojano lepo zvuči, problem za AMD predstavlja činjenica da je Intel napravio ogroman korak u razvoju svojih integrisanih grafičkih rešenja, i prišao na korak AMD-u. U direktnom dvoboju HD4200 najčešće izlazi kao pobednik nad Intel GMA HD kartom, ali razlika nije ni velika ni konstantna. O tome za koje rešenje se odlučiti presuđivaće pre svega cena Intel Core i3 serije procesora sa GMA HD grafikom.

VISION

VISION brendiranjem AMD pokušava da fokus sa osnovnih komponenti pomeri na upotrebljivost računara, s pravom smatrajući da na tom polju ima bolje šanse da se suprotstavi Intelu. Cilj je da se kupcima olakša izbor, a polazi se od pretpostavke da korisnicima nije bitno šta je unutra, već šta laptop može da uradi. Postoje tri segmenta: Vision, Vision Premium i Vision Ultimate, a koju nalepnicu će poneti laptop zavisi od podržanih tehnologija i hardverskih mogućnosti. Osnovni Vision obuhvata elementarne stvari, kao što su korišćenje Interneta i slušanje muzike, pa je jasno da će Vision oznaku moći poneti svi laptopovi zasnovani na Puma i Tigris platformama. Da bi mogao imati Vision Premium nalepnicu, laptop mora imati Blu-ray optički uređaj, pa je evidentno da je naglasak na prvoklasnoj multimedijalnoj zabavi. Vision Ultimate zahteva najbolje komponente koje AMD može da ponudi, uključujući i adekvatnu grafičku kartu. Minimum koji laptop mora da ispuni da bi upao u Vision Ultimate kategoriju jesu AMD Turion II Ultra procesor i HD4570 grafička karta.

PRESARIO CQ61

Laptop na našem testu je imao Vision nalepnicu, što govori da je namenjen manje zahtevnim korisnicima. Poklopac je izrađen od crne sjajne plastike, tastatura i plastika iznad nje su mat crni, a oslonac za dlanove je od sjajne plastike srebrne boje, na kojoj, za divno čudo, otisci prstiju nisu uočljivi. HP za svaki slučaj uz ovaj laptop daje i krpicu za čišćenje.

 

HP Compaq CQ61

 

Čvrstina konstrukcije je vrlo dobra, i to ne samo tela već i poklopca. Compaq Presario CQ61 je poprilično debeo, a nije baš ni lagan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *