HP 2140 MINI NETBOOK

Jedan od najkvalitetnijih netbookova na našem tržištu, HP 2133 Mini-note, dobio je željno iščekivanog naslednika – HP Mini 2140. Ako izuzmemo veličinu ekrana (8,9 inča kod starog i 10,1 kod novog), razlike u izgledu između modela HP 2133 i HP 2140 su minimalne. Zato predlažemo da se podsetite opisa modela HP2133, a možete ga naći OVDE. Za razliku od starog modela, novi HP netbook je zasnovan na Intel platformi, što se pokazalo kao pun pogodak.

 

HP 2140 Mini

 

Kućište novog modela je oko šest milimetara duže i milimetar šire od starog, a pored toga jedino su rešetke za izbacivanje toplog vazduha drugačije oblikovane. Uprkos većim dimenzijama, novi netbook je nešto lakši. Za one koji nisu čitali opis HP 2133 netbooka, pomenućemo da je reč o uređaju izuzetnog kvaliteta i dopadljivog poslovnog dizajna. Aluminijumsko kućište sa strukturnim ojačanjima od legure magnezijuma pruža osećaj sigurnosti korisniku. Dodatnu pouzdanost obezbeđuju magnezijumske šarke koje drže ekran. Tastatura je bila i ostala jedno od jačih oružja HP-ovih mališana. Njena veličina je 92 % od veličine standardne tastature, pa je kucanje jednostavno i udobno, i tu  je HP 2140 bez premca. Tasteri poseduju HP DuraKeys zaštitu, koja značajno usporava skidanje oznaka sa tastera usled intenzivnog korišćenja.

 

HP Mini 2140 netbook

 

Touchpad je generalno veoma kvalitetan i omogućava preciznu kontrolu kursora, ali ima glatku površinu pa prst ume ponekad da „zapne“. Iznad njega se nalazi mini taster za uključivanje i isključivanje touchpada. Pripadajući tasteri su sa strane, a ne ispod touchpada, pa je potrebno privikavanje. Ovo je cena plaćena zarad velike tastature. Sa čeone strane se nalaze Power taster, signalizator rada hard diska i prekidač za wireless adapter. Sa desne strane su smešteni Express Card slot, čitač SD i MMC kartica, USB i LAN portovi, kao i konektor za napajanje. Na suprotnoj strani su VGA konektor, USB port sa dodatnim napajanjem i audio in/out konektori.
Ekran je "glare" tipa, dijagonale 10,1 inč i rezolucije 1024 x 576 piksela. Ako je suditi po HP 2140 i Lenovo S10e netbookovima, rezolucija od 1024 x 576 piksela postaje novi standard, što nas nimalo ne veseli jer je mala vertikalna rezolucija možda i najslabija tačka pri svakodnevnoj upotrebi, a naročito pri surfovanju Internetom. Srećom, HP u ponudi ima i ekran čija je rezolucija 1366 x 768 piksela, što je, naravno, praćeno i višom cenom. Displej je prekriven akrilnim slojem koji ga štiti od grebanja, ali nismo imali dozvolu da testiramo i vidimo do koje mere ga zaista štiti. Čini se da su uglovi gledanja nešto bolji nego na HP2133, pa je i opšti utisak o ekranu povoljan. Mali ugao otklona poklopca je mana većine netbookova, pa i ovog HP-a.

 

HP 2140
 
HP 2140 mini

 

Najveća razlika između HP 2133 i HP 2140 modela je u osnovnim komponentama. Iako pozdravljamo hrabri potez HP-a da se oproba sa alternativnom platformom, pokazalo se da VIA u ovom trenutku ne može konkurisati Intelu na polju netbook platformi. Najveća boljka HP-a 2133 je bilo (pre)veliko zagrevanje, pa sa odobravanjem gledamo na činjenicu da je novi model zasnovan na Intel Atom procesoru. Kao što možete i pretpostaviti, zagrevanje je neuporedivo manje, a sve to se postiže uz tih rad ventilatora.
Za zaštitu podataka na hard disku  brine se HP 3D Drive guard, a za zvuk su zaduženi zvučnici prosečnog kvaliteta. Efekat im je donekle umanjen ne baš srećno odabranom pozicijom. Naime, nalaze se neposredno ispod displeja, na delu poklopca koji je u otvorenom položaju zaklonjen kućištem, pa je prostiranje zvučnih talasa delimično prigušeno. Web kamera je čist prosek, a s obzirom na cenu uređaja, očekivali smo bolju sliku.

 

HP 2140 netbook

 

HP Mini 2140 se može pohvaliti prilično velikom autonomijom, što je iznenađenje jer je baterija malog kapaciteta, ali i dokaz dobre optimizacije. Kao što smo i pretpostavili u zaključku testa starijeg HP netbooka, kvalitetno kućište, odlična izrada i Intel platforma postavljaju HP Mini 2140 na sam vrh, naravno, uz cenu koja prati kvalitet.


 Rezultati testova – HP Mini 2140 – NN358EA#BED

HD Tach Average (MB/s)  52,2
Autonomija min / max  1h 57` / 4h 01` *
* autonomija izmerena pri maksimalnom i minimalnom opterećenju računara 
 
 Specifikacije – HP Mini 2140 – NN358EA#BED

Procesor Intel Atom N270 na 1,6 GHz
Čipset Intel 945GSE
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 160
Optički uređaj Nema
Grafički adapter Intel GMA 950
Ekran (“) 10,1 (1024×576)
Konektori 2xUSB, VGA, Wireless 802.11b/g, Bluetooth, Express card, čitač kartica
Težina (kg) 1,2
Cena (€) 460
Kontakt: www.hp.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *