TEST FSC Esprimo V5545 LAPTOPA

Laptop nosi oznaku „Centrino Duo“ i poseduje Core 2 Duo procesor zajedno sa 965PM čipsetom. Model poseduje „samo“ Intel PRO/Wireless 3945ABG wireless čip (bez „n“ mogućnosti), i to je razlog za odsustvo nalepnice „Centrino Pro“. Ekran je dijagonale 15,4 inča, rezolucije WXGA (1280×800), a njegova površina je matirana, što je u poslovnoj kategoriji nekad i imperativ. Vertikalni uglovi su očekivano osrednji i nisu ništa gori ni bolji od mase sličnih panela. Horizontalni uglovi su nas prijatno iznenadili i sigurno su među boljima u klasi. Prikaz je ipak najbolji kad se ekran posmatra pod pravim uglom. Nema primetnog probijanja pozadinskog osvetljenja ni mrtvih piksela, a samo osvetljenje je prilično uniformno. Boje su sa default vrednostima u drajveru nešto slabije saturacije, što se uglavnom ispravlja korekcijama u samom drajveru. Plastika od koje je izrađeno telo laptopa čini se nešto tanja i ispoljava neznatno lokalno uvijanje pod pritiskom, ali bez puno „krckanja“, što ipak upućuje na dovoljno jaku šasiju. Poklopac ekrana nema unutrašnja ojačanja, ali se čini da je plastika od koje je urađen nešto bolja i uvija se manje nego kod sličnih modela. Finiš je matiran, tako da pri upotrebi neće ostajati otisci prstiju.

Fujitsu Siemens Esprimo Mobile V5545 

Fujitsu Siemens Esprimo V5545 notebook

 Tastatura je dobrog kvaliteta, sa kratkim i preciznim hodom tastera. „Spužvasto“ ponašanje je minimalno ali ipak primetno. Ne sviđa nam se to što su kursorski tasteri zbijeni uz ostatak tastature, zajedno sa PgUp i PgDn tasterima. Osim onih koji se aktiviraju uz pritisak "fn" tastera, nema drugih dodatnih tastera, sa izuzetkom onoga za ON/OFF. Touchpad je kvalitetan, nešto veći i plitak u odnosu na površinu naslona za ruke. Udoban je na dodir, a nakon dužeg rada i pomalo zagrejan. Zameramo što touchpad nema ni dedicated deo za scrool, ni treći taster. Za razliku od tastature, koja je u radu dosta tiha, tasteri touchpad-a pri pritisku ispuštaju glasan „klik“ zvuk. Priključaka ima dovoljno. Na levoj strani su priključak za napajanje, prorez za hlađenje, 1 USB priključak, konektor za slušalice i mikrofon, Express Card slot i čitač memorijskih kartica (nažalost, bez podrške za xD kartice). Napred je, uz čak sedam statusnih LE dioda, samo klizni taster za aktiviranje bežičnih mrežnih opcija, koji uz instaliranje odgovarajućeg drajvera, poziva prozor sa izborom aktivacije samo bluetootha (dotični model ga, naravno, poseduje), samo wireless-a, ili oboje. Na desnoj strani je optički uređaj i 1 USB konektor. Dosta konektora je na zadnjoj strani: 2 USB, VGA i S-Video konektor, priključak za LAN i modem. Laptop, iz nekih čudnih razloga, ne poseduje firewire, što je prema našem mišljenju teško razumljivo kada se radi o laptopu ove kategorije. Optički uređaj ugrađen u laptop je Optiarc (Sony/NEC) AD-7540A, sa uobičajenim sposobnostima i brzinama. Hard disk je proizveo Western Digital, pripada seriji Scorpio, sa tačnom oznakom WD2500BEVS-22UST0. Kapacitet je više nego pristojan i iznosi 250GB. Laptop posjeduje i web kameru rezolucije 1,3 Mpiksela, lociranu na uobičajenom mjestu, iznad ekrana. Uz laptop se isporučuje torba kao i optički miš, što sigurno dodatno povećava vrednost samog laptopa.

Fujitsu Siemens Esprimo V5545 laptop

 Testirani model ne dolazi sa preinstaliranim operativnim sistemom. Uz ovaj model se ipak isporučuje Live DVD Knopix-a v4.0, kao i DVD sa drajverima za 32-bitne i 64-bitne verzije operativnog sistema Windows Vista kao i 32-bitne verzije Windows-a XP. Na poslednjem DVD-u se nalazi i instalacija programa Nero Essentials, kao i Norton Internet Security sa uključenom pretplatom od 90 dana. Testiranje je obavljeno sa Windows-om XP Professional, iako ovaj laptop ima sasvim dovoljno snage i za udobno korišćenje Viste. Pri tome su upotrebljeni drajveri sa diska koji je isporučen uz laptop.

Benchmark

Laptop je u testovima kao i u radu ispoljio prilično pristojne performanse, čemu su pored 2 GB RAM-a raspoređenih u oba slota, doprineli i jak procesor (Intel C2D T7300), relativno brz HDD, kao i posebna grafička karta. Što se tiče grafičke, vredi pomenuti da je posmatrani model posedovao Radeon HD2400 sa 128 MB "dedicated" grafičke memorije, uz mogućnost "pozajmice" od sistemske memorije kroz Hypermemory tehnologiju. Iako po performansama sigurno neće zadovoljiti najnovije igre, one starije kao i svakodnevni programi radiće sasvim dobro. Laptop se pri većim opterećenjima blago zagrevao u prostoru sa leve strane tastature i u predelu touchpad-a, dok je sama tastatura ostajala relativno hladna. Deo kućišta u kom se nalazi hard disk se nije primetno zagrejavao, što upućuje na to da se radi o relativno malom potrošaču. Laptop je u radu bio relativno tih, sa skoro nečujnim hard diskom i prilično tihim ventilatorom, koji nije značajnije ubrzavao prilikom testova, čak i po cenu nešto toplijeg vazduha koji je pri tome izlazio iz otvora za hlađenje. Zvučnici su, s obzirom na količinu raspoloživog prostora na kućištu, ipak maleni, što se itekako odražava na njihov zvuk. Nešto što bi se definitivno moglo zameriti testiranom modelu je slaba baterija od samo 48 Wh, što je, kao što je Battery Test pokazao, nedovoljno za ovako konfigurisan laptop.

Kao zaključak se nameće utisak da je ovaj model namenjen korisnicima koji imaju potrebu za solidno opremljenim poslovnim laptopom, velikog kapaciteta hard diska, koji uz to ima i relativno kvalitetan ekran, bez potezanja u kategoriju ekrana WSXGA+ rezolucije. Ovaj model se ipak ne može preporučiti korisnicima koji iz nekih posebnih razloga trebaju firewire port ili visoku autonomiju, uz primedbu da se ovo zadnje može donekle ublažiti upotebom jače baterije od 56 Wh, koju FSC nudi kao dodatnu opremu.

Nenad Bošnjak

Laptop na test ustupila firma Desk d.o.o. Banjaluka.

REZULTATI TESTOVA – FSC Esprimo V5545 LAPTOP
PC MARK05
4053
3D MARK03
3242
Sandra XII
Procesor
18662/12713
Multimedija
109192/59065
Memorija
4130/4129
Battery Test
1h 42'

  

  SPECIFIKACIJA – FSC Esprimo V5545 LAPTOP

Procesor Intel Core 2 Duo T7300 na 2 GHz
Čipset Intel 965PM
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 250
Optički uređaj DVD+-RW DL
Grafički adapter ATI Mobility Radeon HD2400
Ekran (“) 15,4 (1280×800)
Konektori

4xUSB, Express Card, VGA, S-video, Bluetooth, 802.11a/b/g, čitač kartica

Cena (€) 1050
Kontakt:

Desk d.o.o. Jovana Dučića 25, Banjaluka, tel: 051/214-388; www.desk.ba

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *