TEST FUJITSU M2010 NETBOOKA

Kako je kod nas za kompaniju Fujitsu Siemens Computers (FSC) bilo uobičajeno da koristi samo skraćeno Fujitsu, mnogi nisu ni primetili značajnu promenu koja se desila protekle godine, kada je Fujitsu Limited i zvanično preuzeo pod svoje okrilje kompletno poslovanje kompanije nastale svojevremeno zajedničkim ulaganjem kompanija Fujitsu i Siemens. Nekadašnji Fujitsu Siemens Computers je od 1. aprila 2009. godine preimenovan u Fujitsu Technology Solutions, a svoje proizvode prodaje pod brendom Fujitsu. Prvi proizvod "nove" kompanije koji testiramo je netbook Fujitsu M2010.

 

Fujitsu M2010 netbook

 

Ovaj mališan je u suštini naslednik Amilo Mini računara, a predstavlja klasičan netbook zasnovan na prvoj generaciji Atom platforme. Samim tim nema ničeg nepoznatog kada je hardverska strana u pitanju. Atom N280 je uparen sa i945GSE čipsetom, a tu su još 1 GB memorije i hard disk kapaciteta 160 GB. Ruku na srce, ovako gledano, M2010 nije netbook koji bi vam privukao pažnju, ali srećom ima nekoliko aduta. Kupcima je dostupan u tri boje – crvenoj, beloj i crnoj, a model na našem testu je bio crven.

 

Fujitsu M2010 colour

 

Iako su glossy (sjajne) površine poznate kao problematične za održavanje, mora se priznati da u znatnoj meri doprinose vizuelnoj atraktivnosti. Zahvaljujući kombinaciji crvenih i crnih površina Fujitsu M2010 izgleda veoma lepo, a na poklopcu je nešto tamnijom nijansom crvene iscrtan deo Fujitsu logoa koji podseća na broj osam.

 

M2010 Poklopac

 

Postoje i neke bitne stvari koje se ne mogu uočiti gledanjem, a to se pre svega odnosi na kvalitet. Iako spada u osnovnu klasu, Fujitsu M2010 je prošao iste testove kvaliteta kao i vrhunska Lifebook serija. Ovi testovi uključuju pritisak na ceo poklopac silom koja je ekvivalentna pritisku koji pravi 200 kg, kao i opterećenje pritiskom u jednoj tački od 35 kg. Netbook koji je prošao ovakvo testiranje definitivno uliva poverenje.

Za razliku od Amilo Minija, M2010 ima ekran sa LED pozadinskim osvetljenjem, što je uticalo na poboljšanje kvaliteta slike i smanjenje potrošnje. Doduše, pozadinsko osvetljenje je čak i na minimalnoj vrednosti prilično jako, što ubrzava pražnjenje baterije. Iako je minimalna vrednost osvetljenja velika, to se ne bi moglo reći i za maksimalnu koja je osrednja. Boje su zasićene i žive pa slika deluje realistično. Uglovi gledanja su generalno vrlo dobri, ali treba napomenuti da je vertikalni ugao gledanja dobar sve dok ste iznad horizontale, dok se spuštanjem ispod ove linije kvalitet slike brzo degradira. S obzirom na to da je prirodni položaj takav da ste uglavnom iznad horizontale (ekran gledate blago odozgo), ovaj nedostatak ne dolazi do izražaja u svakodnevnom radu. Kada se sve sabere, dobijamo vrlo dobru ocenu za ekran. Iznad displeja je smeštena web kamera, koja daje sliku sasvim pristojnog kvaliteta. Sličnu ocenu dobijaju i zvučnici, koji su sasvim korektni, uz mogućnosti koje su očekivane za proizvod iz netbook kategorije.

 

Fujitsu M2010 mini laptop

 

Na sredini tastature se pri jačem pritisku uočava ugibanje koje ne utiče u bitnoj meri na udobnost u radu. Tastatura je tiha i nema zveckanja, a kvalitet tastera je takav da omogućava precizno kucanje. Touchpad je veoma mali, a površina mu je ukrašena sitnim crnim tačkama. Male dimenzije nadoknađuje preciznošću, ali bi bilo lepo kada bi posedovao neke od osnovnih multitouch mogućnosti. Iako se na prvi pogled čini da su ispod touchpada dva tastera, u pitanju je, ipak, iluzija stvorena zarezom koji se nalazi na sredini jednodelnog tastera. Zona u sredini u kojoj taster ne reaguje na pritisak je veoma mala, pa vam neće smetati dok radite, ali će vam verovatno smetati prilično glasan zvuk kojim se taster oglašava.
U dobre strane testiranog netbuka ubrajamo još i tri USB porta i Bluetooth, a u nedostatke slabu bateriju koja omogućava veoma skromnu autonomiju. Kako je autonomija jedna od bitnih karakteristika u ovoj kategoriji, predlažemo da potražite varijantu sa šestoćelijskom baterijom.

 

Fujitsu M2010

 

Sa cenom od nešto preko 300 evra, Fujitsu M2010 ima težak zadatak da uveri kupce kako je upravo on pravi izbor i da vredi doplatiti četrdesetak evra, koliko je skuplji od najjeftinijih netbookova sličnih karakteristika. Da govorimo o računarima koji koštaju preko 800 evra, ovo bi bio lak zadatak, ali ne treba zaboraviti da je u ovom slučaju 40 evra skoro 15 odsto cene, što nije zanemarljivo. Ukoliko u netbooku gledate više od parčeta hardvera, onda šanse ovog modela rastu. Da li će porasti dovoljno, zavisi od vaših afiniteta, ali i dubine novčanika.


 Rezultati testova – FUJITSU M2010

HD Tune – FUJITSU MHZ2160BH G2 – 160 GB

 FUJITSU MHZ2160BH G2

3D Mark 03 (1024×600)  771
HD Tach Average (MB/s)  53,4
Cinebench R10 – 1CPU / xCPU  568 /875
Cinebench R10 – vreme renderovanja  16:50
Autonomija min / max  1h 36' / 2h 31' *
* autonomija izmerena pri maksimalnom i minimalnom opterećenju računara 
 
 Specifikacije – FUJITSU M2010

Procesor Intel Atom N280 na 1,67 GHz
Čipset Intel 945GSE
Memorija 1GB DDR2
HDD (GB) 160 – FUJITSU MHZ2160BH G2
Optički uređaj Nema
Grafički adapter Intel GMA 950
Ekran (“) 10,1 (1024×600)
Konektori 3xUSB, VGA, LAN, Wireless 802.11 b/g, Bluetooth, čitač kartica
Dimenzije i težina 258 x 189 x 32/37 mm – 1,2 kg
Baterija 10,8 V; 2400 mAh; 26 Wh
Cena (€) oko 310
Kontakt: Fujitsu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *