TEST FSC AMILO Si 2636 LAPTOPA

U ranijim testovima Fujitsu Siemens prenosnih računara naglašavali smo da im dizajn nikako nije jača strana. Bilo je čudno što ovako veliki proizvođač aktivnije ne prati svetske trendove. Model koji sada predstavljamo, ne samo da je dostigao, već je po mnogo čemu i prestigao konkurenciju, kada je dizajn u pitanju. Predvodnik nove generacije FSC laptopova, o kome pričamo ovog puta, ima oznaku FSC Amilo Si 2636.

Da bi lakše razumeli o čemu pričamo, predlažemo da prvo pogledate sliku. Obratite pažnju na donji deo okvira ekrana, sjajno uklopljenu boju kućišta oko tastature, neobičan touchpad, a onda i na ostatak i shvatićete zašto se proizvođač ponosi dizajnom ovog modela.

FSC Amilo Si 2636 laptop

 Dizajnerima je data prilična sloboda, što se najlakše uočava po dva detalja. Prvi je suženi donji deo ekrana, što celoj liniji daje na vitkosti, i onako tankog laptopa. Da sve bude još upečatljivije postarala se crvena linija koja oivičava ceo laptop. Detalj po kome će Amilo Si 2636 sigurno ostati zapamćen je okrugli touchpad. Budimo iskreni, ovakav oblik ume negativno da utiče na produktivnost, ali koliko, to zavisi samo od vašeg stila korišćenja. Jeste nam par puta zasmetao i jeste prst znao da sklizne, ali ne onoliko često koliko smo očekivali na prvi pogled. Malo je nezgodnije raditi sa njegovim tasterima, jer morate prilično skupiti prste da bi palcem pritisli taster dok je kažiprst na touchpadu. Kao i uvek, uz malo vežbanja se postižu dobri rezultati. Verovatno ćete uvek biti za nijansu sporiji nego da je touchpad klasičnog četvrtastog oblika, ali ekstravagantnost ima svoju cenu.

 Okrugli touchpad – FSC Amilo Si 2636

FSC Amilo Si 2636 touchpad

 Poklopac je urađen u tzv. "piano finišu", što lepo izgleda, ali će pedantnima smetati što su otisci prstiju lako uočljivi. Srećom, deo kućišta na koji se naslanjaju dlanovi u radu i koji je najizloženiji prljanju je matiran, a samim tim i mnogo uredniji.

FSC Amilo Si 2636 poklopac

 Kvalitet izrade je na zavidnom nivou, a sve odaje utisak pouzdanosti i čvrstine. Na tržištu postoji izvestan broj notebookova kod kojih se iza atraktivnog dizajna krije nešto lošiji kvalitet izrade, pa nas je obradovalo što Amilo Si 2636 ne spada u tu grupu.

Slika je solidna, kontrastna i sa živim bojama. Ekran je "glare" tipa, dijagonale 13,3 inča, a jedina zamerka se odnosi na relativno mali vertikalni ugao gledanja. Iznad ekrana se nalazi kamera, preko koje se može navući "zastor", što će je sasvim lepo zaštiti od prljanja. Kamera daje pristojnu sliku, čak i pri lošem osvetljenju u prostoriji, ali je "framerate" relativno mali.

FSC Amilo Si 2636 laptop

 Iako je reč o malom laptopu, kucanje na njegovoj tastaturi je udobno, pa se nećete nervirati zbog "progutanih" slova. Sa čeone strane se nalazi neobično mnogo stvari. Tu su mini FireWire, konektori za slušalice i mikrofon, čitač kartica i četiri multimedijalna tastera. Ovi tasteri su jako zgodni i praktični, ali bi nam bilo simpatičnije da su ostali pomenuti konektori raspoređeni sa bočnih strana. Sa zadnje strane nema nikakvih konektora jer bi ih otvoreni poklopac zaklanjao. Zbog tog specifičnog položaja, poklopac se ne može otvoriti za više od nekih 150 stepeni. Signal na izlazu za slušalice je izuzetno jak, dok su zvučnici prosečni.

Prednja i bočne strane

FSC Amilo Si 2636 spreda
 
FSC Amilo Si 2636 konektori
 
FSC Amilo Si 2636

 Optički uređaj je DVD pisač slot-in tipa (nema "fiokicu" već "guta" diskove), što nam se dopalo, jer ne postoji opasnost da vam se slučajno otvori i polomi, u prevozu na primer. Unutra, naravno, sve najnovije. Platforma je poslednji izdanak Centrina – Santa Rosa, sa Intel Core 2 Duo procesorom zasnovanim na Penryn jezgru, a tu je i dodatna flash memorija za primenu Vista ReadyDrive i ReadyBoost tehnologija. S obzirom da nije reč o igračkom notebooku, može se reći da su sve komponente vrhunske. Jedna stvar bi nekima ipak mogla zasmetati. Možda na razvijenom zapadu dial-up internet konekcija spada u prošlost, ali je kod nas još uvek prisutna u velikoj meri. Zato vam skrećemo pažnju da FSC Amilo Si 2636 nema modem, pa morate dokupiti eksterni, ako vam je baš neophodan.

Nije se štedelo ni na bateriji, pa je autonomija velika. Uz ovako lepo stilizovan notebook ide i odgovarajuća torba, odnosno u ovom slučaju je više reč o futroli crne boje sa crvenom postavom, koja se savršeno uklapa sa dizajnom uređaja.

Nakon nekoliko dana druženja sa Amilo Si 2636 laptopom, jedno moramo priznati – originalnosti mu ne nedostaje. Očekivano, plenio je pažnju gde god bi se pojavio, a reakcije su uvek bile pozitivne. Ako želite da budete primećeni morate se pomiriti sa nešto "jačom" cenom u odnosu na slično konfigurisane laptopove standardnog dizajna.

 Rezultati testova – Fujitsu Siemens Amilo Si 2636

PC MARK05 4.276
3D MARK03 1.739
3D MARK05 916
HD Tach Burst/Average 109 / 47,5 MB/s
Battery Test 3h 11' 10”
  
 Specifikacije – Fujitsu Siemens Amilo Si 2636

Procesor Intel Core 2 Duo T8100 na 2,1 GHz
Čipset Intel GM965
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 250
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter Intel X3100
Ekran (“) 13,3 (1280×800)
Konektori 3xUSB, Express card, HDMI, eSATA, Wireless 802.11a/b/g, Bluetooth, FireWire, čitač kartica (4in1)
Cena (€) oko 1100
Kontakt: www.fujitsu.rs
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *