FUJITSU LIFEBOOK T5010 TABLET PC

Odavno na testu nismo imali tablet uređaj. Da budemo precizni, Fujitsu LifeBook T5010 je konvertiblni uređaj, što znači da ima osobine i tablet i laptop računara, pa se po potrebi može koristiti u jednom ili drugom režimu. Ako niste upoznati sa terminologijom, tablet PC je uređaj koji ima osnovne komponente iste kao i laptop, ali se umesto tastaturom i touchpadom rad obavlja pomoću ekrana osetljivog na dodir. Lifebook T5010 spada u grupu konvertibilnih laptopova više klase što se vidi i po raskošnoj dodatnoj opremi koja je stigla u paketu.

 

Fujitsu LifeBook T5010 tablet

 

Kada ga uzmete u ruku, primetićete da je teži nego što bi se očekivalo od uređaja koji ima ekran dijagonale 13,3 inča. Nakon nekoliko trenutaka biće vam jasno odakle ta težina. Prvo, Lifebook T5010 je odlično opremljen, a to znači da pored brojnih konektora poseduje i optički uređaj, što je u poslednje vreme retkost kod laptopova ovih dimenzija. Drugo, kvalitet izrade je na visokom nivou, a ovako čvrsta konstrukcija je posledica robustnog kućišta, što se odrazilo i na težinu. U svakom slučaju, prosečan poslovan čovek, kome je ovaj uređaj pre svega i namenjen, neće imati problema čak ni pri dužem korišćenju, ali bi nežniji pol mogao da se umori. Naravno, sve ovo važi za korišćenje u tablet režimu, kada se uređaj drži jednom rukom. Ako ga koristite kao običan laptop problema nema.

 

Fujitsu LifeBook T5010 notebook

 

Kao i kod drugih tablet uređaja, ekran će vam u prvom trenutku izgledati pomalo neobično, kao da je površinski sloj blago zrnast. Već nakon kraćeg navikavanja ćete prestati da primećujete ovu karakteristiku, a do izražaja će doći odlični uglovi gledanja, što je veoma bitno jer se u tablet modu uređaj retko nalazi u idealnom položaju. Dual digitizer je jedna od zanimljivijih karakteristika, a označava mogućnost ekrana da registruje dodir digitalne olovke, ali i prsta. Rad prstom je u osnovi prirodniji, ali je olovka zbog tanjeg vrha preciznija, a čini nam se i da ekran nešto bolje reaguje na dodir olovke. Sa druge strane, prsti omogućavaju i korišćenje multitouch mogućnosti, što je zgodna opcija.

 

Fujitsu LifeBook T5010

 

Kvalitet kojim se odlikuje T5010 se ogleda i u odličnoj tastaturi i preciznom touchpadu, koji bi mogao biti i nešto većih dimenzija. Tastatura je "spill-resistant" što znači da se može izboriti sa manjom količinom prosute tečnosti.
Fujitsu Lifebook T5010 ima toliko detalja koje retko viđamo na standardnim laptopovima, da je teško odlučiti se odakle početi sa nabrajanjem. Recimo, možete izvaditi optički uređaj i umesto njega ubaciti drugi hard disk ili drugu bateriju, a ako vam ništa od toga nije potrebno, možete samo staviti maskicu koja štiti od prašine i tako smanjiti težinu uređaja. Ovu fleksibilnost će zahtevni korisnici znati da cene. Čitač otiska prsta će vam poslužiti da zaštitite podatke od radoznalaca, a šok senzor ima za cilj da hard disk zaštiti od fizičkih oštećenja prilikom potresa i udara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *