FUJITSU LIFEBOOK A530

Japanski gigant Fujitsu u poslednje vreme na našem tržištu nije zastupljen kao pre nekoliko godina, ali to ne znači da nema zanimljive proizvode. Predstavljamo vam Fujitsu Lifebook A530 koji će vam pomoći u svakodnevnim zadacima, bilo poslovne ili kućne prirode. Možemo ga svrstati u srednju kategoriju notebook-ova, što znači da se odlikuje solidnim performansama i prihvatljivom cenom.

 

Fujitsu Lifebook A530 laptop

 

Kućište je plastično, pri čemu je poklopac crne boje, tastatura bele, a površina oko nje srebrnasto siva. Ovo je prilično retka kombinacija i verujemo da će se dopasti onima koji traže nešto drugačiji laptop. Fujitsu se odlučio za mat varijantu završne obrade, koja je zgodna za održavanje, ali i ne preterano vizuelno atraktivna. Ugao otvaranja poklopca je više nego dovoljan (145 stepeni), mada se na njegovu čvrstinu može staviti malaprimedba. Naime, poklopac je prilično tanak i pri jačem pritisku se ugiba, pri čemu dolazi do blage deformacije slike. Možda ćete posle ovog komentara dobili previše negativan utisak o kvalitetu izrade, što Fujitsu Lifebook A530 svakako ne zaslužuje, jer je ostatak konstrukcije sasvim solidan.

 

Fujitsu Lifebook A530 notebook

 

Laptopu nedostaju dodatni multimedijalni tasteri, pa se sve komande vezane za zvuk, ali i kontrolu wireless adaptera, zadaju kombinacijom Fn i jednog od F1-F12 tastera. Sa leve strane se nalaze VGA port, LAN, otvor za hladnjak (koji je, pomalo neobično, neobično smešten na sredini), HDMI konektor, dva USB-a i Express Card Slot. Sa desne su konektor za napajanje, DVD uređaj, USB i Kensington lock, koji se nalazi i pozadi. Napred su smešteni ulaz za mikrofon, audio izlaz i čitač kartica.

 

Fujitsu A530 konektori
 
Fujitsu A530

 

Tastatura je, kao što smo u uvodu već spomenuli, bele boje sa sivim slovima. Možda će vam prvo na pamet pasti lako prljanje, ali mi nakon višednevnog testiranja nismo stekli takav utisak. Zato smo se uverili da je pri slabom osvetljenju lakše kucati na svetloj tastaturi, bar nama koji ne znamo kucanje "na slepo". Tastatura sadrži numerički deo i svi tasteri su pune veličine, sa pristojnim rastojanjem između njih, što predstavlja kombinaciju koja nam se izuzetno dopala. Hod tastera je dovoljno dubok, ali bi mogli biti i malo tvrđi. Blago ugibanje je prisutno u desnom delu koji se nalazi tik iznad DVD uređaja pa je to razumljivo. Tastatura ima i zaštitu od prolivanja tečnosti, pa iako se većini tako nešto neće desiti, lepo je znati da postoji sigurnosni mehanizam koji može sprečiti velika oštećenja.

 

Fujitsu Lifebook A530

 

Nije nam jasno zašto je Fujitsu ugradio ovako mali tačped. Dimenzije su mu daleko ispod proseka i to ume značajno da oteža rad, a nije pohvalan ni nedostatak multitouch mogućnosti. Uz to, tasteri su malo bučniji. Ako ćete se negde radije opredeliti za korišćenje miša, onda je to ovde. Sa druge strane, verujemo da veliki broj korisnika laptopova intenzivno koristi miša bez obzira na kvalitet tačpeda, tako da im osobine ovog neće teško pasti.
Displej je glare tipa, dijagonale 15,6 inča i standardne rezolucije 1366×768 piksela. Refleksija se kod ekrana sa sjajnom površinom očekuje, pa to ni ovde nije izuzetak. Uglovi gledanja, zasićenost i jasnoća boja su prosečni i zadovoljiće većinu korisnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *