TEST FREECOM MOBILE DRIVE CLASSIC 160GB

Već smo u najavi ovog testa napomenuli da je kod laptopova čest problem mali kapacitet hard diska i da se ne mogu lako primeniti rešenja koja se koriste kod desktop računara (ubacivanje dodatnog diska na primer). Jedno od efikasnijih rešenje je korišćenje eksternog hard diska, pa smo odlučili da testiramo jedan od zanimljivijih modela na našem tržištu – FREECOM Mobile Drive Classic 160 GB.

Classic pripada novoj generaciji FREECOM eksternih diskova koja pored odličnog dizajna nudi i dobar kvalitet. U odnosu na standardne Mobile Drive modele postoje određene razlike. Umesto od aluminijuma kućište je od tvrde crne plastike. Classic je elegantniji, ali i nešto manje otporan na udarce. Sa druge strane, njegova cena je jednaka ceni Mobile Drive modela kapaciteta 120 GB.

Freecom Mobile Drive Classic 160 GB eksterni hard disk

 Sa prednje strane se nalazi oznaka kapaciteta koja svetli plavom bojom, a treperi kada je disk u upotrebi. Ovo treperenje je diskretno pa ne smeta ni onima koje je inače lako dekoncentrisati. Reljefni FREECOM logo je jedino što se nalazi na gornjoj površini uređaja. Veliki deo donje površine je perforiran, pa je zahvaljujući tim rupicama omogućeno lakše odvođenje toplog vazduha iz kućišta, čime se sprečava pregrevanje diska. Sa donje strane se nalaze i četiri gumene stopice koje imaju dvojaku ulogu. Prva je da odignu disk, čime se omogućava bolje strujanje vazduha, a druga da spreče eventualno grebanje površine koja se nalazi ispod diska.

NEČUJAN U RADU

Kada na kutiji pročitate da je disk tih u radu možete, ali i ne morate da verujete. Međutim, naše iskustvo pokazuje da je Freecom Mobile Drive Classic vrlo tih. Prvo, nema ventilatora, pa nema ni buke koja bi poticala od toga. Drugo, unutra se nalazi 2,5 inčni Samsung HM160HI SATA hard disk sa 8 MB keša. Samo ćemo pomenuti neke od tehnologija koje poseduje ovaj disk: SilentSeek, Automatic Acoustic Management (AAM) i NoiseGuard. Sada je definitivno jasno da nije problem sa našim sluhom, već da je Mobile Drive zaista tih.

Freecom Mobile Drive Classic 160 GB eksterni crni hard disk

 Iako postoji konektor za AC adapter, on nije uključen u osnovno pakovanje, što je i logično, jer vam gotovo sigurno neće ni trebati. Ukoliko se desi da vaš kompjuter ne isporučuje dovoljno struje na USB port, možete dokupiti potrebni strujni adapter, ali kao što rekosmo, mi smo Mobile Drive Classic isprobali na nekoliko laptopova i nismo imali problema. U paketu se dobija i USB kablić dužine oko 60 cm, što je generalno sasvim dovoljno i za desktop mašine, a kamoli za upotrebu na laptopovima.

FREECOM Mobile Drive Classic Classic 160BG je uređaj kome nije teško naći primenu. Naravno, pored vlasnika laptopova olakšaće život i svim drugim korisnicima računara. Autor teksta je već dugo vlasnik Freecom Mobile Drive-a kapaciteta 80 GB, a iskustva su vrlo pozitivna, pa i vama možemo preporučiti ovaj uređaj.

 FREECOM MOBILE DRIVE CLASSIC 160GB – SPECIFIKACIJE I CENA

Kapacitet 160 GB
Brzina rotacije 5400 o/min
Način povezivanja USB 2.0
Dimenzije 139x83x20 mm
Težina 300 g
Cena 92 €
Kontakt http://www.dl.rs/gdekupiti/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *