TEST DVA NOTEBOOK KULERA

Sa povećanjem prodaje prenosnih računara i tržište odgovarajućih kulera postaje sve veće, pa se samim tih i sve više proizvođača uključuje u borbu za deo "kolača". Testirali smo CoolerMaster NotePal Infinite i Titan G4T Magic Pad. Iako imaju istu namenu, prilično se razlikuju po mnogo čemu.

Dodatna oprema popularno nazvana "notebook kuleri" ima dvojaku ulogu. Iako smo ih već pominjali, osnovne stvari vredi ponoviti. Prva uloga je očigledna već iz samog naziva cele grupe uređaja. Veliki broj notebookova ume prilično da se zagreje nakon dužeg intenzivnog korišćenja, što negativno utiče na rok trajanja komponenti, a ponekad je to zagrevanje toliko da nije prijatno ni držati ih u krilu. Druga uloga je ergonomska. Notebook kuleri odižu uređaj od podloge i omogućavaju manje zamaranje šake prilikom kucanja, a ujedno i smanjuju krivljenje vrata jer se ekran podiže u nivo očiju.

CoolerMaster NotePal Infinite 

CoolerMaster sve agresivnije predstavlja nove proizvode i za razliku od prošlih modela kojima je osnovna karakteristika bio elegantan dizajn, ovog puta se mislilo prvenstveno na performanse. Pre svega, tu mislimo na materijale koji su korišćeni. Raniji NotePal-ovi su bili kompletno izrađeni od aluminijuma, dok je za Infinite pretežno korišćena plastika, izuzev mrežice koja je aluminijumska. Ipak, završna obrada je na vrlo visokom nivou. NotePal Infinite donosi nov sistem kretanja vazduha i efektivno hlađenje po čitavoj svojoj površini. Razmatrajući nekoliko skica koje pokazuju kako bi sve trebalo da funkcioniše, dolazimo do zaključka da je sve prilično logično, jednostavno, ali i efektno. Komore koje se nalaze ispod mrežaste površine su oblikovane tako da prate predviđene putanje vazduha, koji cirkuliše uz pomoć jednog jedinog ventilatora. Ipak, klasičan ventilator bi teško mogao da odradi posao koji je zamislio CoolerMaster, te je upotrebljeni ventilator turbinskog tipa. Imajući sve ovo u vidu, u startu smo pretpostavljali da ovaj proizvod neće mnogo učestvovati u narušavanju tišine. Naravno, pretpostavka se pokazala kao tačna, a uz to, na zadnjem delu ovog postolja se nalazi i prekidač kojim možete podesiti brzinu obrtaja ventilatora u tri stepena. Pri najmanjem broju obrtaja NotePal Infinite se gotovo i ne čuje, dok je na maksimumu buka i dalje prihvatljiva. Pri tom performanse hlađenja su bolje od Titan G4T-a. Pored toga na zadnjem delu se mogu primetiti i potencijalni otvori za 4 dodatna USB porta, pa će možda uskoro na tržište izaći i model koji će ujedno biti i USB hub.

CoolerMaster NotePal Infinity
 
CoolerMaster NotePal Infinity

 Što se ergonomije ovog proizvoda tiče, moramo primetiti da se radi o daleko boljoj soluciji od Titan-ovog predstavnika. Ugao je sličan, ako ne i identičan ranijim NotePal verzijama. To znači da pod uglom od dvadesetak stepeni dobijate daleko bolje uslove za duži rad. Posle nekoliko otkucanih tekstova na notebook računaru, potpisnik ovih redova je osećao daleko manji umor u zglobovima, a i sedeo je u manje opterećujućem položaju, nego kada se tastatura notebooka nalazi paralelno sa podlogom. Infinite se sa laptopom povezuje pomoću kablića koji se dobija u paketu, a na jednom kraju ima mini USB konektor.

Titan G4T Magic Pad

Titan je firma koja se prvenstveno bavi kulerima za procesore i grafičke karte. Kao i veliki broj drugih brendova, od skora su odlučili da prošire polje delovanja. Između ostalog, kao posledica te politike u prodaji se našao i Magic Pad. Prvo što upada u oči je krajnje neobičan dizajn, za koji se definitivno ne može reći da je previše ugodan za oko. Iako je namena jasna, čim ugledate čak četiri ventilatora, posumnjate u dizajnerski uspeh ovog proizvoda. Što se estetike tiče, oko toga se nećemo previše zadržavati; nama se ne sviđa, ali svačije je mišljenje drugačije. Funkcionalnu vrednost dizajna je, sa druge strane, moguće oceniti daleko objektivnije. Sama ideja ovog proizvoda je da se može koristiti sa notebook-ovima čija je dijagonala od 12 do 17 inča.

Titan G4T MagicPad
 
 Titan G4T MagicPad

 Iako dobra, ideja je prilično traljavo rešena. Razvlačenje podloge poput kakve harmonike je krajnje čudno realizovano, obzirom da se sve obavlja "otprilike". Kada i potrefite odgovarajući razmak, shvatićete da sve to nije najsrećnije rešeno. Pre svega, zamerka ide na činjenicu da je podloga potpuno ravna. Kako se niko nije dosetio da postavi Magic Pad pod uglom, nikako nam nije jasno. Činjenica da se na ergonomiji malo dobija samo zbog toga što je notebook podignut za koji centimetar, ali bi se zakrivljenjem dobilo daleko više na udobnosti pri dužem radu. Četiri ventilatora su prilično bučna. Za njihovo napajanje Magic Pad se povezuje pomoću jednog "retractable" USB kabla. U radu sa G4T Magic Pad-om smo imali još jedan čudan problem. Kad god smo palili, odnosno gasili ventilatore putem prekidača koji se nalazi na samoj podlozi, naš se notebook restartovao bez ijednog konkretnog razloga. Sa ostalim uređajima ovog tipa takvih problema nikad nije bilo, tako da ovo moramo da uzmemo kao poveću manu. Ovaj proizvod zaista teško da možemo da preporučimo.

Itekako pomaže…

…i vašem ljubimcu i vama. Pre svega mislite na svoje zdravlje, a prirodniji položaj u radu svakako predstavlja bitan faktor. Takođe i zdravlje vašeg laptopa će biti daleko bolje ukoliko je hladniji, NotePal Infinite i globalno podloge za notebook-ove će biti od velike pomoći. Infinite definitivno preporučujemo svima kojima ovakav proizvod treba, dok za Titan-a ne možemo formirati pozitivno mišljenje. Verujemo da će se Titan, kao velika firma koja je iza sebe ostavila veliki broj kvalitetnih proizvoda, pojaviti na "popravnom ispitu" sa kvalitetnijim proizvodom. 

 

 

CoolerMaster NotePal Infinite

Titan G4T Magic Pad

Dimenzije
380x300x10~50 mm
280~390x280x20 mm
Masa (g)
1100
800
Broj ventilatora
1 – 90x90x25 mm
4 – 70x70x10 mm
Materijal
Al+plastika
Al+plastika
Kontrola broja obrtaja
Da – tri stepena
Ne
Cena (€)
30
30
Kontakt
 Computer Dream 011/2084-248 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *