TEST COOLER MASTER NOTEPAL HLADNJAKA

Leto je počelo sa visokim temperaturama, a kažu da će biti još toplije. U takvim uslovima nije lako ni ljudima ni kompjuterima. Držanje laptopa u krilu često postaje nepodnošljivo, a o tome kako visoke temperature utiču na trajnost komponenti ne vredi više trošiti reči. Pravi je trenutak za test kulera za laptopove, a mi smo ovog puta uporedili pet modela iz Cooler Master Notepal serije. Reč je o modelima Notepal B2, Infinite, P1, S i W2.
Iako smo neke od modela već predstavili, zaključili smo da je teško reći koji je bolji dok ih ne uporedimo direktno. Zato smo se potrudili da ih testiramo u istim uslovima. Efikasnost Notepal-ova na testu smo merili na dva laptopa. Jedan je HP Compaq 8710w, a drugi Toshiba Satellite A300D. Oba prenosna računara se ističu moćnim komponentama koje se dosta zagrevaju. Ovo je posebno istaknuto kod modela HP 8710w.

NotePal B2 i NotePal W2

Razlog zašto smo ova dva modela stavili u isti deo teksta je prost. Cooler Master NotePal B2 i W2 su konceptualno isti, pa u suštini B2 predstavlja umanjenu verziju modela W2. Notepal W2 je hladnjak namenjen laptopovima dijagonale do 17 inča. Izrađen je od kvalitetnog brušenog aluminijuma, zahvaljujući čemu dobro odvodi toplotu sa laptopa, čak i kada ventilatori nisu uključeni. Za dodatno hlađenje, W2 poseduje čak tri 70 milimetarska ventilatora koji imaju brzinu rotacije od 1500 rpm i veoma su tihi u radu. Deo na kome su postavljeni ventilatori je blago udubljen, što olakšava odvođenje toplog vazduha i efikasnije hlađenje. Kako NotePal W2 nema glatku površinu, sila trenja sprečava da laptop klizi sa njega. U odnosu na model W1 napravljenje su značajne izmene u konstrukciji pa je sada omogućen lak pristup svim portovima na laptopu, uključujući i one sa čeone strane. Ovim je uklonjen jedan od najvećih problema prethodnika. Sa zadnje strane se nalaze prekidač za uključivanje ventilatora i dva USB porta, od kojih se jedan koristi za povezivanje sa laptopom radi napajanja ventilatora. Drugi USB port nadoknađuje onaj koji je zauzet na notebooku.

 

Cooler Master Notepal W2

 

NotePal B2 je 80 mm kraći od modela W2 i poseduje dva umesto tri ventilatora. Sve ostalo je isto kao i kod NotePal-a W2. Uz oba kulera se dobija USB kablić za povezivanje sa laptopom. Po efikasnosti hlađenja, B2 i W2 se svrstavaju u sam vrh, neposredno iza modela Infinite. Na tržištu se ova dva modela mogu naći u crnoj, srebrnoj i boji titanijuma.

Cooler Master Notepal B2 

 

NotePal P1

NotePal P1 se već dugo nalazi na tržištu. Najmanji je od svih testiranih kulera, a ima i najneobičniji oblik. Izrađen je od aluminijuma, a dizajn mu je mnogo zaobljeniji. Dugme za uključivanje ventilatora se nalazi sa desne strane i jako je lepo uklopljeno, pa se na prvi pogled i ne primećuje da ima funkciju prekidača. Sa iste strane se nalaze i dva USB porta a imaju istu ulogu kao i na drugim NotePal-ovima. Sa donje strane se nalazi odeljak sa smeštanje USB kabla prilikom transporta, što je zgodno jer smanjuje mogućnost da ga zagubite. Poseduje dva ventilatora, koji imaju identične karakteristike kao i oni na modelima B2 i W2.

 

Cooler Master Notepal P1

Za razliku od drugih modela gde laptop celom površinom naleže na hladnjak, kod NotePal-a P1 naleže samo manjim delom. Samim tim je i hlađenje za nijansu slabije nego kod prethodno opisanih kulera. Zbog zaobljenog oblika nije baš uvek lako namestiti laptop da stoji stabilno, naročito ako želite da ventilatori NotePal-a budu bliže sredini laptopa. Ovaj model je dobar izbor ako želite da ga nosite sa sobom, ili ako vaš laptop ima otvore za ventilaciju pri vrhu (ili se tu najviše greje), pa da se poklope sa ventilatorima na Notepal-u.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *