COOLER MASTER X CRAFT 350 LITE

Taman kada hard diskovi "narastu" na kapacitet o kome smo maštali, pojavi se nova generacija softvera, novi format video zapisa (HD video) i razne druge stvari koje "pojedu" taj kapacitet i diskovi opet postanu "tesni". Tako se opet vraćamo oprobanom rešenju – eksternim hard diskovima. Jedno od fleksibilnijih rešenja je kupovina kućišta u koje po potrebi stavljamo disk željenog kapaciteta. Tu počinje priča o proizvodu pod imenom Cooler Master X Craft 350 Lite.

 Namenjen je 3,5 inčnim hard diskovima, a pošto Cooler Master već ima u svojoj ponudi eksterno kućište za hard diskove pod imenom X Craft 350, manje pažljivi mogu i prevideti dodatak Lite u oznaci. Dodatnu zabunu može izazvati i činjenica da se pod imenom X Craft 350 Lite na tržištu nalazi više uređaja koji imaju različite specifikacije. Moramo priznati da bi nam se više dopalo drugačije označavanje tipa X Craft 350, 351, 352… Razlike su u načinima povezivanja X Crafta i kompjutera, kao i podržanim hard diskovima. Tako X Craft 350 Lite RX-3ST poseduje USB konektor i podržava SATA diskove, dok model sa oznakom X Craft 350 Lite RX-3SI poseduje USB i eSATA konektore za povezivanje, a podržava IDE i SATA diskove. Na našem testu se našao ovaj drugi, opremljeniji model. Oznaka Lite najčešče znači da je u pitanju osiromašeni, ali i jeftiniji model, pa je prvo pitanje koje se nameće – po čemu se razlikuje od punokrvnog X Craft 350 kućišta. S obzirom da ovi uređaji nemaju previše opcija i dodatnih mogućnosti, postojala je bojazan da bi Lite verzija mogla biti "osakaćena" za neku bitnu stvar. Srećom, rez je napravljena na, po našem mišljenju, najbezbolnijem mestu. Iz paketa je izbačen softver za bekapovanje koji se dobija uz model X Craft 350.
Fizički, puna i Lite verzija izgledaju gotovo isto, što je lepa vest jer aluminijumsko kućište urađeno u crnom piano finišu izgleda odlično. Nažalost, otisci prstiju su prilično uočljivi, što je uobičajeno za ovakav vid završne obrade. Sve ivice su fino obrađene, pa sve skupa odaje utisak kvalitetnog uređaja. Cooler Master X craft 350 lite je "tool free", što znači da vam za njegovo rastavljanje i sastavljenje nije potreban nikakav alat, što je vrlo zgodna osobina. Pogled na unutrašnjost kućišta otriva da je hlađenje pasivno, pa je samim tim ceo uređaj bešuman. Sa unutrašnje strane aluminijumskog poklopca se nalazi termalna traka koja pomaže odvođenje toplote sa diska. Druga strana kućišta je u obliku mrežice, što obezbeđuje dobru provetrenost. Sve ovo rezultuje pristojnim hlađenjem diska, što je jako bitno. Za najbolje efekte preporučljivo je da strana sa mrežicom ne bude okrenuta na dole. Mnogo je bolje ako uređaj postavite na bok. X craft poseduje i takozvani "HDD shock-proof" mehanizam, koji štiti hard disk od potresa.

CM X craft 350 lite konektori

 

Sa čeone strane se nalazi svetleći Cooler Master logo, a boja mu se menja iz plave u ljubičastu kada počne transfer podataka.
Kao što rekosno na početku, testirani model podržava i IDE i SATA diskove, što je izuzetno zgodna mogućnost, a tehnički je sve jednostavno izvedeno pomoću dva kabla. Cooler Master X Craft 350 Lite je kvalitetan i nadasve funkcionalan uređaj. Zahvaljujući lakom rastavljanju i sastavljanju, kao i optimalnom izboru konektora, odgovaraće gotovo svima.

Nebojša Todorović

 SPECIFIKACIJA – COOLER MASTER X CRAFT 350 LITE

Dimenzije (VxŠxD u mm) 225 x 120 x 38
Težina (g) 438
Materijan Aluminijum/Plastika
Veličina HDD-a 3,5"
Konekcija sa HDD-om IDE/ SATA / SATA II
Konekcija sa računarom USB / eSATA
Napajanje 12V AC Adapter
Cena (€) oko 40
Kontakt Cooler Master

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *