COOLER MASTER NOTEPAL X1

Kada se nađete u prodavnici sa velikim izborom NotePal uređaja, velika je šansa da će se vaš pogled zaustaviti baš na modelu X1. Iako je cela NotePal serija lepo dizajnirana, ovaj se model izdvaja atraktivnošću.

 

Cooler Master NotePal X1 hladnjak za laptop

 

Kao što mu i ime asocira, Cooler Master NotePal X1 ima oblik stilizovanog slova X. Ovakav oblik i crna boja mu daju pomalo mističnu notu. Gornja površina je napravljena od metalne mrežice, što obezbeđuje određeni nivo hlađenja čak i kada ventilator ne radi. Predviđen je za hlađenje laptopova dijagonale ekrana 12-15,4 inča. Sa zadnje strane se nalaze prekidač za aktiviranje ventilatora i dva USB porta, od kojih se jedan koristi za povezivanje notepala sa laptopom. Plastika sa donje strane ne deluje preterano kvalitetno, ali će i kao takva sasvim dobro odraditi svoj posao. Zadnji deo notepala je uzdignut, a taj deo plastike je nešto uži, pa X1 lepo naleže na butine i daje stabilnost kada ga koristite u krilu. Ukoliko želite još veći nagib, postoje i dve nožice, kao kod tastatura.
Zbog specifičnog oblika uređaja, mesta je bilo samo za jedan ventilator, ali prečnika čak 120 mm. Zahvaljujući njegovoj veličini protok vazduha je veći nego kod drugih notepal kulera, pa je i hlađenje veoma dobro. S obzirom na položaj ventilatora, može se desiti da hladan vazduh ne bude direktno uduvavan u otvor na laptopu. Zbog toga će u nekim slučajevima hlađenje ključnih komponenti biti više posredno, hlađenjem celog kućišta. Brzina obrtanja ventilatora se može podešavati u rasponu od 750-1500 o/min. Za razliku od NotePal Infinite kulera koji ima trostepeni prekidač, na X1 se za regulaciju koristi potenciometar postavljen sa desne strane. Zahvaljujući potenciometru brzina se može podešavati kontinualno, pa možete sami odrediti koji vam odnos brzine i buke najviše odgovara. Ovo rešenje je neuporedivo elegantnije od prethodnog, pa se nadamo da će ubuduće svi modeli koristiti potenciometar.
Pored hlađenja, bitan parametar kod ovakvih uređaja je i nivo buke koji proizvode. Zvuk koji se čuje iz NotePal X1 kulera pri minimalnom broju obrtaja nije klasično zujanje već više podseća na lagano brujanje nastalo usled vibracija u ležištu. Dobra strana toga je da zvuk nije piskav, pa samim ti ni iritirajući. U svakom slučaju, nivo buke je sasvim podnošljiv, a već na udaljenosti većoj od 20-ak centimetara i zanemarljiv. Naravno, pri maksimalnom broju obrtaja nivo buke je primetno veći.
Cooler Master NotePal X1 možda nije šampion u hlađenju, ali i taj, osnovni deo posla obavlja vrlo dobro zahvaljujući velikom protoku vazduha. Uz sve to, nešto niža cena od drugih notepalova i atraktivan dizajn će sigurno biti dovoljni da X1 lako nađe put do kupaca.

SPECIFIKACIJA – COOLER MASTER NOTEPAL X1

Dimenzije 365 x 290 x 54-70 mm
Broj i dimenzije ventilatora 1 – 120x120x25 mm
Brzina obrtanja ventilatora 750-1500 o/min
Materijal Metal i plastika
Cena (€) oko 30
Kontakt Cooler Master

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *