ACER 22″ NOTEBOOK UPGRADE KIT

Sam koncept prenosnih računara ima brojne prednosti nad desktop varijantom, ali većini bar ponekad zafali veći ekran, bolji zvučnici, veća tastatura ili stari dobri miš. U takvim trenucima bi dobro došao komplet koji danas predstavljamo – Acer 22″ Notebook Upgrade Kit. Ovo je rešenje sa kojim nadograđujete laptop u efikasniju i za rad pogodniju celinu. Komplet je oznaku dobio po svom glavnom elementu – Acer P224W 22“ wide monitoru, a tu su još i bežični miš i tastatura, kao i doking stanica sa parom zvučnika. Acer ovim proizvodom uklanja potrebu za razvlačenjem mnoštva kablova za povezivanje, jer je celom kompletu dovoljan jedan jedini USB kablić.

 

Acer 22" Notebook Upgrade Kit

 

Svim delovima kompleta dominira crna boja, pri čemu su okvir i poleđina monitora, kao i nožice postolja od sjajne plastike. Sve u svemu, elegantan izgled, pogodan za poslovni prostor ali i kuću.
Displej je glare tipa (CrystalBrite), dijagonale 22 inča i maksimalne rezolucije 1680 x 1050, što čini 16:10 odnos. Ako ste se umorili od gledanja u ekran male dijagonale na vašem laptopu, ovo će biti pravo osveženje. Boje su žive i jasne, a uglovi gledanja prema specifikaciji 170 stepeni po horizontali i 160 po vertikali, što se slaže sa našim utiscima. Postoji nekoliko režima rada, standard, tekst, movie, graphics i automatski pa sliku možete prilagođavati raznim potrebama. Pored toga, postoji puno opcija za manuelno podešavanje. Sa prednje strane, umesto običnih tastera za ulazak i rad u meniju, stoje senzori osetljivi na dodir sa kojima je lako raditi, a pored njih je i Power dugmence. Monitor ima VGA ulaz i može se direktno povezati sa računarom.

 

Acer P224W

 

Međutim, Acer je nešto drugo imao na umu kada je pravio ovaj Notebook Upgrade Kit. Tehnologija koja je primenjena kod ovog monitora se zove DisplayLink USB graphics, i poznatija je pod nazivom „VGA to USB“. Šta ona zapravo radi? DisplayLink uz pomoć softvera koji dobijete na CD-u detektuje sliku koja treba da se prikaže na ekranu, kompresuje je i šalje preko USB kabla. Čip, koji je u našem slučaju ugrađen u doking stanicu, prevodi kompresovane informacije i šalje na monitor koji je sa njom povezan VGA kablom. Doking stanica je smeštena tako da sa postoljem čini celinu. Sadrži dva Dolby zvučnika snage po 3W. Zvuk na njima biće vam nesumnjivo prijatniji i jasniji nego onaj koji dopire iz prosečnog ili čak boljeg audio sistema na laptopovima. Od konektora tu su audio izlaz, USB izlaz (glavna veza sa računarom) i dva USB ulaza. U jedan možete, recimo, uključiti bežičnog miša i tastaturu koji idu uz paket. Na taj način imate doking stanicu koja je sa računarom povezana preko jednog USB-a, a na njoj monitor, ozvučenje, tastaturu i miša, što uveliko smanjuje broj potrebnih kablova. Sa druge strane, brzina prenosa podataka preko USB 2.0 porta je ograničena, pa su zahtevne operacije, kao što je gledanje filmova u punoj HD rezoluciji ili igranje video igara neizvodljive. Ne treba zaboraviti da sva ograničenja važe samo ako koristite USB konekciju. Može se povezati do 5 ovakvih monitora istovremeno, ali kao što smo napomenuli, brzina prenosa podataka preko USB-a 2.0, koji se nalazi na velikoj većini kompjutera, nije zavidna pa se nadamo da će ovaj koncept doživeti puni sjaj sa masovnijom integracijom USB 3.0 standarda u bliskoj budućnosti. Ipak, vezivanjem jednog monitora preko USB-a, a drugog npr. na VGA izlaz vašeg laptopa dobijete dve površine za rad koje možete spojiti tako da čine jednu. Na jednom monitoru, recimo, igrate neku poteznu strategijsku igru, a na drugom četujete ili surfujete čekajući da dođe red na vas. Veliku prednost će videti i poslovni korisnici kojima je uvek dobrodošla veća radna površina.

 

Acer 22" Notebook Upgrade Kit

 

Tastatura sa US rasporedom nam se učinila zgodnom, tasteri su dovoljno duboki i pune veličine, a rad na njoj je prijatan. Sa gornje strane se nalazi desetak multimedijalnih tastera, a u desnom gornjem uglu je skrol (veći točkić) za regulisanje jačine zvuka. Miš ima dva dugmeta i skrol. Odsustvo dodatnih tastera će možda zasmetati ljubiteljima igara, ali već smo napomenuli da ovaj komplet i nije namenjen njima. Preciznost i odziv su dobri i miš funkcioniše na raznim podlogama. Najveći plus je svakako mobilnost koju pruža wireless tehnologija – jednostavno ponesite miša i tastaturu sa sobom gde se god smestite, displej od 22 inča je ionako prijatnije gledati sa veće razdaljine.
Acer 22″ Notebook Upgrade Kit ima dvogodišnju garanciju, u pakovanju su svi neophodni drajveri na diskovima i knjižice sa detaljnim uputstvima.
Ma koliki laptop da imate, dodatni ekran dijagonale 22 inča će pružiti dodatnu udobnost svakome, a bolji zvuk, mobilnost tastature i miša doprinose sveopštem pozitivnom utisku. Kada se na to doda i mogućnost povezivanja svega toga preko jednog jedinog USB-a dobijate kompletno multimedijalno okruženje koje je više nego privlačno. Acer Notebook Upgrade Kit je prvi ovakav proizvod kod nas i verujemo da će naići na pozitivan odgovor tržišta i ostaviti dobar utisak na korisnike kao što je ostavio na nas.

Marko Šošić

 Specifikacije – Acer 22″ Notebook Upgrade Kit

Monitor  Acer P224W
Dijagonala i rezolucija  22″ 1680×1050 piksela
Zvučnici  2x3W
Konektori  2xUSB In; 1xUSB Out; VGA
Cena (€)  oko 150
Kontakt  www.ctcomputers.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *