TEST DELL VOSTRO A860 LAPTOPA

Vostro je ime Dell-ove serije pristupačnih poslovnih laptopova, a A860 je novi predstavnik kod koga je sve prilagođeno postizanju što niže cene. Reklo bi se – pravi model za naše tržište. S obzirom da svaka ušteda predstavlja kompromis između želja i mogućnosti, zanimljivo je videti kako je jedan od najvećih svetskih proizvođača rešio brojne dileme, kako u izboru komponenti, tako i pogledu kvaliteta izrade.

 

Dell Vostro A860 notebook

 

U dizajnu Dell Vostro A860 laptopa se primećuju moderni trendovi koji vladaju ne samo kod prenosnih računara, već na kompletnom tržištu potrošačke elektronike. Najprepoznatljiviji detalj je poklopac urađen od sjajne crne plastike, u takozvanom "piano" finišu. Smatramo da su poslovnim laptopovima primerenije matirane površine, ali izgleda je da su zahtevi tržišta drugačiji. Deo kućišta iznad tastature je takođe od sjajne plastike, dok je ostatak matiran. Stiče se utisak da bi bez ovog „uglačanog“ dela laptop delovao siromašno, jer ne postoje apsolutno nikakvi dodatni tasteri. Očekivano, velikih avangardnih dizajnerskih elemenata nema. Dominira crna boja, sa srebrnom trakom koja se proteže duž bočnih i čeone strane. Deo kućišta najbliži ekran je blago zakošen na dole, a isti efekat je primenjen i na poklopac, što je simpatično rešenje i daje malo moderniji izgled laptopu.

 

Dell Vostro A860 laptop

 

Sledeća stvar koju ćete primetiti jeste relativno mali broj konektora. HDMI i DVI nismo ni očekivali, ali bi bar još jedan USB port dobro došao, tim pre što se dva postojeća nalaze tik jedan iznad drugog. Zanimljivo je da se i pored štednje našlo mesta za FireWire konektor, ali ne i za web kameru. Dodatni plus je postojanje Bluetooth adaptera. Touchpad je relativno mali i precizan. Tastatura se ugiba na sredini, ali je utisak ipak povoljan jer tasteri imaju dobro odmeren hod i mekoću u radu.

 

Dell Vostro A860

 

Iako se dizajnerskim potezima približio laptopovima namenjenim kućnim korisnicima, Vostro A860 je zadržao neke osobine poslovnih laptopova koje nam se sviđaju, pa ih želimo posebno istaći. To se pre svega odnosi na ekran koji ima anti-refleksivni sloj. Danas je teško naći jeftin laptop koji ima ovakav tip ekrana, a mnogima je to jedna od najbitnijih kriterijuma pri kupovini. Dijagonala je krajnje nestandardnih dimenzija – 15,6 inča. Bilo bi zanimljivo čuti objašnjenje ljudi iz Dell-a, zašto poslovni model ima odnos stranica ekrana 16:9 i rezoluciju 1366×768, koji su najpogodniji za gledanje filmova. Ekran je pristojnog kvaliteta i bolji nego što smo očekivali.  
Ako ste čitali dosta naših testova, verovatno ste primetili da uvek dajemo prednost Core Duo nad Celeron procesorima, pre svega zbog dva jezgra. E pa Intel je odlučio da nam dodatno zakomplikuje život, jer se u Dell Vostro A860 laptopu nalazi Celeron Dual Core, što će reći da i on ima dva jezgra. Core Duo je i dalje u prednosti jer može da obara radni takt, čime se smanjuje potrošnja, ali se sada Celeron na velika vrata vraća u igru. S obzirom da u ovoj cenovnoj kategoriji uglavnom dominiraju laptopovi sa jednojezgarnim Celeronima, Vostro A860 ima značajnu prednost u sirovoj procesorskoj snazi. Kada su druge komponente u pitanju, situacija se menja. Samo jedan gigabajt memorije nije nešto čime se treba zadovoljiti u eri jeftinih memorijskih modula. Čipset je prethodne generacije, pa je i integresana grafička karta ispod današnjih standarda. Naravno, prosečan poslovni korisnik, koji laptop koristi kao sredstvo za komunikaciju, surfovanje i nezahtevne office aplikacije neće primetiti većinu ovih stvari, osim manjka memorije. A ako nešto ne primećujete, onda vam to verovatno ni ne nedostaje. Na tu kartu je igrao i Dell, pa je sa te strane upotreba nešto starijih komponenti zarad uštede opravdana. Nije nam se dopalo što je baterija malog kapaciteta, pa je i autonomija skromna.
Laptop smo na test dobili od distributera, a taj podatak pominjemo jer su očigledno i vlasnici maloprodaja uočili neke od navedenih nedostataka, pa se Vostro A860 u prodaji može naći sa poklonom u vidu dodatne memorije i web kamere. Takav paket je bolje zaokružena celina, ali možda najjače oružje ovog laptopa jeste trogodišnja garancija. Isporučuje se sa Ubuntu 8.04 Linux operativnim sistemom. Sa svim svojim prednostima i nedostacima, Dell Vostro A860 može biti interesantan poslovnim ljudima koje ne fasciniraju gigaherci i moćne grafičke karte, ali žele jeftin i pouzdan laptop sa dugom garancijom.

 Rezultati testova – Dell Vostro A860

PC MARK05 3.122
3D MARK06 272
HD Tach Average (MB/s) 47,6
Battery Eater MIN/MAX 50`/ 2h
 
Specifikacije – Dell Vostro A860

Procesor Intel Celeron Dual Core T1500 na 1,86 GHz
Čipset Intel GM965
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 120
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter Intel GMA X3100
Ekran (“) 15,6 (1366×768)
Konektori

2xUSB, VGA, PCMCIA, Bluetooth, FireWire, Wireless 802.11b/g, čitač kartica

Težina (kg) 2,5
Cena (€) 415
Kontakt: www.dl.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *