TEST DELL STUDIO 1735 LAPTOPA

Ovog meseca smo se pozabavili još jednim modelom iz nove Dell Studio serije laptopova. Za one koji su spavali na prošlom času, ponovićemo da je Dell Studio serija namenjena kućnim korisnicima. Dell Studio 1735 spada u DTR (DeskTop Replacement) kategoriju, što u startu, u najvećoj meri, određuje njegove najbitnije karakteristike. U odnosu na Studio 1535, Dell Studio 1735 je veći, brži i bolji.

 

Dell Studio 1735 laptop

 

Izgledom neodoljivo podseća na Dell Studio 1535, što je i logično, a pored veličine, najveću razliku predstavlja numerički deo tastature. Pomalo iznenađujuće, iako je veća, tastatura je primetno čvršća nego na modelu Studio 1535, a to se posebno odnosi na njen levi deo. Područje od tastera Enter pa do kraja numeričkog dela se pomalo ugiba, ali ne toliko da bi smetalo u radu. S obzirom da je tastatura bila jedna od slabijih tačaka manjeg modela, ovo poboljšanje predstavlja pun pogodak. Tasteri su obeleženi po US standardu, pa oznake naših slova na tastaturi nećete naći. Touch pad je precizan, a isto važi i za dva, praktično bešumna, tastera koji se nalaze uz njega.
Testirani primerak je imao plavi poklopac, ali se može naći i u drugim bojama, što je standard koji Dell od skora primenjuje i u klasi poslovnih modela.

 

Dell Studio 1735 lap top

 

Ekran zaslužuje samo reči hvale, a zbog akcenta na multimediji (filmovima konkretno) izbor je pao na "glare" tip displeja. Full HD rezolucija i žive boje će vam omogućiti izuzetan ugođaj pri gledanju HD filmova. Zahvaljujući velikim uglovima gledanja, kojima se odlikuje ovaj displej, nije neophodno da sedite direktno ispred ekrana. Kada se sve sabere i oduzme, ovaj ekran spada među najbolje koje smo do sada videli u "glare" klasi. Zvučnici nisu loši, ali su zbog nešto slabijeg basa zgodniji za slušanje muzike u kojoj ne dominiraju niski tonovi.
Sistem hlađenja nije sasvim tih, ali je zato veoma efikasan. Sa gornje strane se kućište malo zagreva u predelu oslonca desne ruke. Sa donje strane je temperatura nešto viša, pa je i zagrejana zona veća, ali i dalje sasvim prihvatljiva, naročito kada se uzme u obzir snaga ugrađenih komponenti (a samim tim i količina toplote koja se oslobađa u radu). Doduše, deo tajne malog zagrevanja leži i u nešto nižim radnim taktovima GPU-a i memorije na grafičkoj karti, pa su i performanse u igrama lošije od očekivanih.

 

Dell Studio 1735 laptop

 

Iako se svi kućni korisnici najčešće svrstavaju u istu kategoriju, njihovi zahtevi mogu biti prilično različiti. Ovog puta ćemo se zadržati samo na jednoj razlici – sklonosti ka video igrama. Dell Studio 17 je zajedničko ime za više laptopova koji su različito konfigurisani (što važi i za seriju Studio 15). Model na testu ima poprilično snažnu grafičku kartu (Radeon HD 3650), pa će, uprkos pomenutim nižim radnim taktovima, moći da zadovolji potrebe ne preterano zahtevnog igrača. Zanimljivo je da Dell Studio 1735 ima čak dva hard diska, a još je zanimljivije što i pored istog kapaciteta nije reč o identičnim diskovima. Na jednom je natpis Segate a na drugom Toshiba. Naši testovi pokazuju da je Toshiba nešto brža, pa preporučujemo da na nju instalirate operativni sistem. Ova konfiguracija poseduje čak 4 GB memorije, ali ne zaboravite da vam je za potpuno iskorišćenje njenog potencijala neophodan 64-bitni operativni sistem. Ima i čitač otiska prsta, koji nije uobičajen u ovoj klasi. Opremljenost konektorima je vrlo dobra, a posebno treba istaći čak 5 USB portova. Baterija ima solidan kapacitet, ali je i potrošnja ovog laptopa poprilična, pa mu autonomija nije jača strana. Zahvaljujući optimizacijama unutar hardvera, prilikom nezahtevnih radnji kao što je čitanje teksta, autonomija se produžava na prihvatljivih 2 sata i 14 minuta. Ipak, s obzirom da je reč o DTR modelu, autonomija je u drugom planu. Optički uređaj je slot-in tipa, a jedan od senzora iznad tastature zamenjuje klasični Eject taster.
Testirani Dell Studio 1735 se prodaje bez operativnog sistema, a u pratećem paketu, osim drajvera za Vistu, nema ničega.
Možda će se nekome cena učiniti previsoka, ali ne treba zaboraviti da krupnu stavku čini displej izuzetnog kvaliteta i rezolucije 1920×1200 piksela. Ukoliko vam to nije toliko bitno, možete naći Dell Studio 1735 modele istog kvaliteta izrade, ali nešto slabijih karakteristika, po znatno nižoj ceni.

 Rezultati testova – DELL Studio 1735

PC MARK05 5.072
3D MARK03 8.230
3D MARK05 6.555
3D MARK06 2.934
HD Tach Average (MB/s) – Seagate 51,6
HD Tach Average (MB/s) – Toshiba 54,1
Battery Test 1h 52' 32”
  
 Specifikacije – DELL Studio 1735

Procesor Intel Core 2 Duo T8300 na 2,4 GHz
Čipset Intel 965PM
Memorija 4 GB DDR2
HDD (GB) 320 (2×160)
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter ATI Mobility Radeon HD3650
Ekran (“) 17 (1920×1200)
Konektori 5xUSB, VGA, HDMI, Express card, Wireless 802.11a/b/g, Bluetooth, FireWire, čitač kartica (8-u1)
Težina (kg) 3,75
Cena (€) 1170
Kontakt: Direct Link
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *