TEST DELL STUDIO 1535 LAPTOPA

U Dell-u su, po svemu sudeći, utvrdili da između Inspiron i XPS serija laptopova postoji velika praznina, koju su odlučili da popune novom serijom pod nazivom Studio. Ovaj novi brend prenosnih računara je javnosti predstavljen juna ove godine, a modeli koji se prodaju pod ovim imenom su namenjeni kućnim korisnicima. Odlikuje ih atraktivan dizajn, o čemu najbolje svedoči i Dell Studio 1535 laptop, koji smo testirali ovom prilikom.

Dell Studio 1535 laptop

 Studio serija ne samo što je tržišno i cenovno pozicionirana između Inspiron i XPS serija, već i vizuelno predstavlja njihovu kombinaciju. Dizajnom više naginje ka XPS seriji, što je i logično, jer je ona mnogo atraktivnija. Šarkice koje drže poklopac su i kod Studio laptopova neobičnog oblika, ali nisu toliko zaobljene kao kod XPS-a. Testirali smo model koji je imao poklopac crvene (cigla) boje. Na sredini je metalizirani Dell logo, a površina poklopca je matirana (proizvođač koristi izraz "mikro saten finiš"). Ovakva završna obrada čini materijal prijatnijim na dodir, a otisci prstiju znatno teže ostaju vidljivi. Pored lepog izgleda, krasi ga i zavidna čvrstina, pa ni jači pritisak na poklopac neće izazvati primetnije deformacije slike. Tastatura i deo iznad nje su crne boje, dok je ostatak površine sjajno siv. Deo na koji se oslanjaju dlanovi je dekorisan, pa se duž površinu protežu neobične šare, koje podsećaju na deo topografske karte.

 Diskretne šare su odlika ove verzije Dell Studio 1535 laptopa

Neobicne sare na Dell Studio 1535 laptopu

 

Tastatura je diskutabilna. Kao prvo, ima mali Enter, a kao drugo, prilično se ugiba, naročito na sredini. Iako sve to zvuči prilično crno, u praksi je dosta bolje. Činjenica je da se tastatura ugiba pod jačim pritiskom, ali sami tasteri imaju pristojan hod, pa je kucanje prihvatljivo. Na touchpadu su jasno označeni delovi za vertikalno i horizontalno skrolovanje. Umesto klasičnih dodatnih tastera, iznad tastature se nalazi niz senzora koji reaguju na dodir i svetle belom svetlošću kada su aktivni. Pored senzora namenjenih multimediji, svoje mesto je našao i senzor koji zamenjuje Eject taster na optičkom uređaju. Iako se na prvi pogled može učiniti da je nepotreban, upotrebna vrednost mu je velika, jer je u Dell Studio 1535 ugrađen slot-in DVD rezač (nema klasičnu fioku, već se diskovi ubacuju u tanak prorez), koji nema taster za izbacivanje diskova. Taster za uključivanje i gašenje računara se nalazi na neobičnom mestu, sa strane, na mestu spoja poklopca i kućišta.

 Neobičan položaj POWER tastera

Dell Studio 1535 notebook

 Ekran je "glare" tipa, živih boja i vrlo dobrih uglova gledanja. Iznad njega se nalazi integrisana kamera rezolucije 2 MP, koja daje veoma oštru i jasnu sliku. Prateći softver ima par zanimljivih opcija. Jedna od njih je "Face tracking", nakon čijeg uključivanja će se kamera potruditi da vaše lice uvek bude u centru slike. Kada na tu osnovu dodate zaista brojne efekte (dodavanje brade, kose, naočara, animiranih anđela i đavola koji stoje pored vaše glave, zamene kompletne pozadine koja se vidi iza vas…), koji u realnom vremenu prate vaše pokrete, dobijate sate opuštajuće zabave. Zvučnici su nešto bolji od proseka, ali im fali "dubina" za potpuniju zvučnu sliku. U skladu sa zapadnim trendovima, gde dial up internet konekcija izumire, Dell Studio 1535 nema integrisan modem. Što se tiče konektora, ovaj model je više nego dobro opremljen. Svakako najzanimljiviji dodatak je simpatični daljinski upravljač, dovoljno mali da stane u Express card slot. Iako poseduje samo osnovne komande, može značajno olakšati upravljanje multimedijalnim sadržajima.

Dell Studio 1535 laptop se prodaje bez operativnog sistema, a u paketu se dobija DVD sa drajverima za Vistu. Domaći distributer daje povoljne uslove ukoliko se odlučite da dokupite Windows prilikom kupovine laptopa. Nažalost, ni na zvaničnom sajtu nema drajvera za Windows XP, pa vam predstoji traganje po internetu, ne bi li kod drugih modela sličnih specifikacija našli drajvere za ovaj operativni sistem.

Na polju performansi Studio 1535 pokazuje dva lica. Ono bolje se ukazuje pri korišćenju procesorski zahtevnih aplikacija, gde Intel Core 2 Duo najnovije generacije na 2,1 GHz dolazi do izražaja. Integrisana grafika ograničava korisnika na upotrebu van sveta novijih igara, ali se u prodaji mogu naći i modeli sa ATI 3450 grafičkom kartom. Iako ni ona ne spada u snažne modele, ipak pruža neuporedivo bolje performanse nego Intel X3100. Pohvalno je i što sistem ima 2 GB memorije. Sa leve strane se nalaze dva izlaza za slušalice, pa možete gledati film ili slušati muziku u paru.

 Dell Studio 1535 se može naći u više boja

Dell Studio 1535 laptop u vise boja

 Na našem tržištu se Dell Studio 1535 može naći u više boja, što će se posebno dopasti onima koji prate modne trendove. Na kraju treba napomenuti da ovaj laptop ima trogodišnju garanciju, što kod ovako skupih uređaja dosta znači.

 Rezultati testova – DELL Studio 1535

PC MARK05 4.292
3D MARK03 1.679
3D MARK05 832
3D MARK06 508
HD Tach Average (MB/s) 46,1
Battery Test 2h 40' 40”
  
 Specifikacije – DELL Studio 1535

Procesor Intel Core 2 Duo T8100 na 2,1 GHz
Čipset Intel 965GM
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 160
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter Intel X3100
Ekran (“) 15,4 (1280×800)
Konektori 4xUSB, VGA, HDMI, Express card, Wireless 802.11a/b/g, Bluetooth, FireWire, čitač kartica (8-u1)
Težina (kg) 2,85
Cena (€) 810
Kontakt: Direct Link
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *