TEST DELL LATITUDE D830 LAPTOPA

Iako je nedavno promovisana Latitude E serija Dell laptopova, prethodna generacija pod oznakom Latitude D će na našem tržištu biti aktuelna još nekoliko meseci. S obzirom da ranije nismo bili u prilici da testiramo modele iz ove zanimljive serije, odlučili smo da to uradimo sada. Još jedan od razloga je i taj što poslovni Dell laptopovi imaju dugačak životni ciklus, što znači da su promene relativno retke, čime se korisnicima omogućava kontinuitet uz proverenu stabilnost i kompatibilnost delova. Latitude je Dell-ova serija namenjena poslovnim korisnicima, a po kvalitetu, mogućnostima, ali i cenovno, je pozicionirana iznad Dell Vostro laptopova. Izbor je ovog puta pao na model Dell Latitude D830.

Dell Latitude D830 laptop

 

Kućište je izrađeno od legure magnezijuma, što ga čini veoma čvrsti i pouzdanim. Kao ni većina poslovnih laptopova drugih proizvođača, ni Dell Latitude D830 se ne odlikuje atraktivnim dizajnom. Neznatno zaobljenje ivice i neutralne boje (svetlo sive spoljašnje površine i nešto tamniji deo oko tastature) ga čine neupadljivim. Pored osnovnih tastera postoje još samo tri dodatna kojima se reguliše jačina zvuka. Šminka mu nije jača strana, ali se funkcionalnosti nema šta zameriti. Poseduje "dual" sistem kontrole kursora – touchpad i track point (Track Stick po Dell-ovoj terminologiji). Touchpad je solidan, a između njegovih tastera je smešten čitač otiska prsta. Tastatura se neznatno ugiba na sredini, a Enter taster je mogao biti i malo veći, ali je ukupni utisak ipak veoma povoljan. Na tasterima nema oznaka za naša slova.
Već i po konektorima se jasno može videti kome je namenjen ovaj laptop. Nema multimedijalnih konektora kao što su DVI ili HDMI, ali zato su tu FireWire i Serial port. Dell Latitude D830 ima Express Card slot, ali i nešto stariji PCMCIA, što će verovatno obradovati one koji već poseduju odgovarajuće kartice. Neposredno ispod PCMCIA slota se nalazi i čitač „smart“ kartica, što je opcija koju retko viđamo. Pored toga što pruža dodatni stepen sigurnosti (ukoliko „smart“ karticu koristite za logovanje), zgodan je i sa korišćenje e-banking usluga, gde god da se nalazite.

Dell Latitude D830 notebook

 

Laptop poseduje četiri USB porta (jedan powered), dva sa desne strane i dva pozadi, a u oba slučaja su jedan iznad drugog, pa može biti problema ako koristite deblje USB diskove. Sa leve strane se nalazi prekidač kojim se aktiviraju i deaktiviraju Wireless i Bluetooth adapteri. Istim prekidačem se aktivira i WiFi Catcher, aplikacija za detekciju raspoloživih bežičnih mreža.
Ekran je kakav i dolikuje grafičkoj radnoj stanici – izuzetno velika rezolucija i matirana površina. Ovim je omogućen nesmetan rad u svim uslovima osvetljenja, sa dovoljno velikom radnom površinom. Sa druge strane, uglovi gledanja su dobri, ali ne i odlični, što mu za nijansu kvari ukupnu ocenu. „Ambient Light sensor“ će automatski prilagođavati osvetljenje vašeg ekrana nivou svetla u okruženju.

 

Dell Latitude D830

 

O snazi same konfiguracije ne treba trošiti puno reči. Iako ne spada u najmoćnije, Quadro NVS 140M je ipak profesionalna grafička karta i u sprezi sa brzim Core 2 Duo procesorom pruža poslovnim korisnicima više nego zadovoljavajuće performanse. Testovi su pokazali da se unutar ovog laptopa krije izuzetan hard disk. Iako je relativno malog kapaciteta za današnje standarde, verujemo da je poslovnim korisnicima brzina bitnija, a Seagate Momentus 7200.3 u tom segmentu briljira. Za njegovu bezbednost u slučaju naglih potresa se brine tehnologija koju u Dell-u nazivaju Strike Zone. Suštinski, to je obloga oko hard diska koja amortizuje vibracije. Iako su komponente prilično snažne, kućište laptopa se nije primetnije zagrevalo. Zvučnici su iznenađujuće snažni i prijatnog zvuka u poprilično širokom rasponu, a u skladu sa poslovnim kodeksom u pojedinim velikim zapadnim kompanijama, izostavljena je web kamerica.
Ako neko ima odbojnost prema proizvodima iz Kine, biće mu zanimljiv podatak da je ovaj laptop sklopljen u Poljskoj, a da je baterija napravljena u Japanu. Naravno, to ne znači da nema kineskih delova unutra, ali će nekima i ovo uliti veću sigurnost. Vredi napomenuti i da je autonomija rada na bateriji neočekivano velika, za ovakav tip laptopova.
Uz Latitude D830 se dobija Windows Vista Business, ali postoji opcija legalnog „downgrade“-a na Windows XP Professional. Možda ne više tako napredan kao u vreme kada se pojavio, ovaj laptop i dalje ima mnogo toga da ponudi. Dolazak nove generacije može izazvati pad cene, pa pažljivo motrite na cenovnike vašeg snabdevača IT opremom.

 Rezultati testova – DELL Latitude D830-PP04X

PC MARK05 4.414
3D MARK03 4.924
3D MARK05 2.976
3D MARK06 1.416
HD Tach Average (MB/s) 70,2
Battery Test 2h 52' 40”
Battery Eater MIN / MAX 1h 30' / 3h 35'
  
 Specifikacije – DELL Latitude D830-PP04X

Procesor Intel Core 2 Duo T8100 na 2,1 GHz
Čipset Intel 965PM
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 160
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter Nvidia Quadro NVS 140M
Ekran (“) 15,4 (1680×1050)
Konektori 4xUSB, VGA, S-video, Serial, PCMCIA, Express card, Wireless 802.11b/g, Bluetooth, FireWire, Smart card
Težina (kg) 2,9
Cena (€) 1150
Kontakt: Direct Link
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *