TEST DELL INSPIRON 15 3537 LAPTOPA

Multipraktični prenosnici su u poslednjih nekoliko godina napredovali po nekoliko osnova. U borbi sa desktop računarima unapredili su performanse, a cena je svakoga dana sve bliža performansno bliskim desktop sistemima. Pitanje je vremena kada će se industrija desktop računara svesti na mali broj entuzijasta dok će primat preuzeti moćne prenosne mašine, bilo da se radi o laptopovima, tabletima, pametnim telefonima ili hibridima pomenutih. Jedan od lepih primera je i Dell Inspiron 15 3537, koji se našao na našem testu.
Iz Dell-ove “kuhinje” nam je stigao jedan krajnje interesantan model. Iz imena, Dell Inspiron 15 3537, osim proizvođača i dijagonale ne možete saznati previše. Inspiron serija već neko vreme pokriva prilično širok spektar modela, ali je oduvek važila za izbalansirane i cenovno pristupačne prenosnike. Ni pomenuti 3537 ne odstupa od te filozofije.

Dell Inspiron 15 3537
U prepoznatljivom kućištu dolazi sistem opremljen hardverom poslednje generacije i prilično pristupačnom cenom, kada se sve uzme u obzir. Jasno je da je politika američke kompanije sa ovim modelom bila da uštede gde god je to moguće kako bi laptop imao jači hardver “ispod haube”. Dijamantska tekstura crne plastike nalazi se na poklopcu ekrana i okviru tastature. Ne možemo reći da smo oduševljeni utiskom, ali će bar koliko-toliko umanjiti otiske prstiju. Ekran dijagonale 15,6 inča je lepo uklopljen u kućište, pa nema velikih okvira oko samog displeja.

Dell Inspiron 15 3537

Okvir je poslužio kao idealno mesto za kameru i mikrofon, a performanse istih su više nego dovoljne za video čet. Na stelarne performanse ne računajte jer se ipak radi o budžetskom modelu. Koliko nam se sviđa činjenica da okvir ekrana nije dobio sjajnu završnicu, toliko smo se razočarali kada smo primetili da je prostor između tastera na tastaturi “glossy” tipa. Ne razumemo previše ovaj potez, jer je za tu površinu mnogo bitnija funkcionalnost od izgleda, no to je samo naše zapažanje. Jedini taster van okvira tastature je onaj za uključivanje, koji se utopio u crni izgled, posebno jer nema signalnu diodu, pa će se ponekad desiti da dvaput pritisnete isti jer niste sigurni da li ste uključili računar. Da stvar bude gora, signalne lampice su postavljene na čeonu stranu i kada laptop držite na krilima nisu baš previše uočljive. Jedna lampica na kojoj nisu trebali da štede je baš ta na power tasteru, no dobro, verovatno zato ovog prenosnika plaćate 12 dinara manje, nego što bi to bilo da ima lampicu. Tastatura je prosečna. Niti će vas oduševiti. niti razočarati. Ugibanja nema, ali bi definitivno hod tastera morao biti definisaniji. Obradovalo nas je prisustvo numeričkog dela, ali smo isto tako očekivali i malo veći broj prečica ka omiljenim funkcijama, pa osim osnovnih deset nećete pronaći onu za kameru, browser i slično. Kriminalno loše su rešeni i kursorski tasteri koji su pola veličine regularnih, pa se na njihovo korišćenje definitivno treba navići.

Dell Inspiron 15 3537 notebook

Touchpad je veliki i prostran, pomeren blago u levu stranu, a nije doživeo prosvetljenje zvano integrisani tasteri, pa imate jasno izdvojeni levi i desni klik. Na žalost toliko su bučni, da ćete ih koristiti samo kada morate, pa preporučujemo nabavku kvalitetnijih periferija u što kraćem roku.
Ono u čemu je touchpad polovično dobar je Windows 8 gestikulacija. Kažemo polovično, jer dok su levi i desni “swipe” jednostavni, dotle su gornji i donji praktično nemogući, pre svega zbog postojanja integrisanih tastera. Na svu sreću, skrolovanje s dva prsta i zumiranje rade odlično, pa bar s ovim nećete imati problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *