DELL INSPIRON N5520

I dok se borba za najtanji i najlakši računar na tržištu uveliko vodi, pristup kojim je Dell krenuo sa novim modelima Inspiron serije je nešto drugačiji. Daleko od Ultrabook koncepta, namenjenog korisnicima koji cene ultraprenosive mobilne kancelarije, nalazi se, pomalo zaboravljen koncept all-round moćne desktop replacement mašine. Ovo je tip računara koji ćete koristiti u dnevnoj sobi, na radnom stolu ili na krevetu, a često će se na njemu gledati filmovi, slušati muzika i igrati igre. Upravo takav je Dell Inspiron 15R N5520.

 

Dell Inspiron N5520

 

Veličina je kompromis koji je morao biti plaćen. Iako se radi o 15,6’’ ekranu, široki okvir oko istog čini da dimenzije podsećaju na prenosnike sa većom dijagonalom ekrana. Sa debljinom od skoro 3,5 cm i težinom od preko 2,7 kg Dell Inspiron N5520 spada u deblje i teže modele na tržištu. U glomazno plastično kućište zanimljivog dizajna spakovan je prilično moćan multifunkcijski hardver. Otprilike sve ono što biste očekivali od prosečnog desktop računara naći ćete u Dell Inspiron 15R 5520. Tu je moćni dvojezgarni Core i5 najnovije generacije koji zahvaljujući Hyperthreading tehnologiji emulira još dva jezgra, pa ga sistem vidi kao quad core, i kao takvom raspoređuje poslove u aplikacijama koje to podržavaju na četiri treda. Sa 2,5 GHz nominalne frekvencije, po potrebi CPU će skočiti na 3,1 GHz, što je skoro 25% više od default takta. Slično je i sa GPU-om, koji uz pomoć Turbo tehnologije druge generacije sa nominalnih 650 MHz može da “ode” na 1,1 GHz. Integrisani GPU je jači model prisutan kod Ivy Bridge generacije. Radi se o HD 4000, čija je primarna snaga usmerena na moćni multimedijalni endžin koji maksimalno rasterećuje CPU preuzimajući na sebe sav posao kada je to moguće. Ovo je itekako značajno kod video transkodinga, kada se može videti prava snaga Intel Quick Sync tehnologije, a plastičan rezultat njene primene vidljiv je prilikom enkodinga video materijala preko Media Show Espresso aplikacije, sa i bez Intel grafike (HW ubrzanja).
U sprezi sa pomenutim procesorom je i 4 GB RAM-a, u vidu jednog slota. BC Group, koji nam je ustupio laptop na test, ima akciju u kojoj svim kupcima ovog modela poklanja još 4 GB memorije, što je veoma lep, ali i koristan gest. Naime, sa dva modula ćete dobiti i dual channel prednosti, koje nikako nisu zanemarljive.
Za sveobuhvatnije multimedijalno iskustvo (video igre) tu je i diskretna Radeon HD 7670M grafika koja će omogućiti pristojne performanse, čak i u novijim igrama, posebno jer je Dell odlučio da na ovom modelu ide sa ekranom rezolucije 1366×768 piksela. Ovo automatski znači manji udar na performanse, čak i pri visokim setovanjima detalja, pa se po performansama ova karta može svrstati iznad konkurentske NVIDIA GT540. U suštini se radi o rebrandiranom 6650M, a DDR3 memorija je učinila da ova karta ima nešto slabije performanse nego što se od nje očekuje, posebno jer je moguće upariti je sa osetno bržom DDR5 memorijom i dobiti i do 30% bolje rezultate.
Za podsistem za skladištenje podataka odabran je Seagate Momentus hard disk ispodprosečne brzine i solidnog kapaciteta od 500 GB. Za filmove i multimediju sasvim dovoljno, ali bismo voleli da se Dell odlučio za malo brži model. Tu je i nezaobilazni optički drajv, a i čeono postavljeni čitač kartica. Prijatno smo se iznenadili činjenicom da su sva četiri USB konektora izrađeni u skladu sa 3.0 standardom, a tu su i HDMI, VGA i LAN konektori. Audio ulaz+izlaz i kensington bravica se podrazumevaju, a nema egzotični konektori poput eSATA, Display Port i sličnih. Od bežičnih konekcija su prisutni n WiFi i Bluetooth 4.0, a za skype video pozive tu je i pristojna web kamerica.

 

Dell Inspiron N5520
 
Dell Inspiron N5520

 

U saradnji sa Maxx Audio ovaj laptop je opremljen njihovim zvučnim sistemom, a napomenućemo i da se isti audio sistemi ugrađuju u njihove prestižne XPS modele. Dva čeono postavljena zvučnika smešteni su sa donje strane, ali im to ni najmanje ne smeta da prave prilično jasnu i glasnu audio sliku. Čak je i mali deo tonova iz donjeg doma pokriven, pa ćete tokom igranja ili gledanja filmova biti zadovoljni. U svetu prenosnih računara, ovo je jedan nadprosečan audio sistem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *