DELL INSPIRON N5010

Godinama su najveći proizvođači laptopova brze grafičke karte stavljali samo u paketu sa skupim procesorima. To je bilo logično jer su performanse u igrama zavisile podjednako od obe komponente. Danas to više nije toliko izraženo, pa se vrlo dobre grafičke karte mogu naći i u veoma pristupačnim laptopovima, kao što je Dell Inspiron N5010. Evo šta još nudi ovaj laptop.
Odmah treba napomenuti da se na tržištu mogu naći laptopovi sa istim imenom (Dell Inspiron N5010 15R), ali različitih dodatnih oznaka koje bitno utiču na sadržaj koji se krije u kućištu. Neki od njih imaju odličnu ATI Radeon HD5650 grafičku kartu, dok drugi imaju integrisanu Intel GMA HD. Naš test primerak je imao HD5650, pa se ovim modelom i Dell priključio trendu predstavljanja modela koji ne koštaju mnogo, a mogu da zadovolje potrebe cele porodice, uključujući i članove koji vole video igre.

 

Dell Inspiron N5010 laptop

 

Već na prvi pogled Dell Inspiron N5010 nam se učinio poznatim. Kratko prebiranje po sećanju nas je vratilo na test modela Inspiron M5010, koji ima isto kućište kao i N5010. Sličnost se tu završava jer je reč o modelima zasnovanim na potpuno različitim platformama.
Sve što smo rekli o izgledu i kvalitetu izrade modela M5010, važi i za N5010. Kućište je izrađeno od sjajne plastike koja zahvaljujući tankim prugama podseća na brušeni aluminijum. Otisci prstiju nisu preterano uočljivi, što je zgodno, ali sam uređaj ne odaje utisak prevelike čvrstoće, naročito kada je poklopac u pitanju. S obzirom da je naglasak kod ovog modela na što boljem odnosu cena/performanse, ovako nešto se moglo i očekivati. Spoljašnjost je tamno sive, gotovo crne boje, dok je plastika oko tastature svetlija nijansa sive.

 

Dell Inspiron N5010 notebook

 

Stekli smo utisak da je tastatura na ovom modelu nešto čvršća nego na M5010, što je promena na bolje kojoj se nismo nadali. Tasteri svojim oblikom podsećaju na kockice čokolade, pa je po tome i cela tastatura dobila ime "chocolate". Od stvari koje nam se u ovom segmentu nisu dopale pomenućemo čudnu odluku da desni Shift bude veći od Enter tastera.
Touchpad je solidno precizan i podržava multitouch, ali najprijatnije iznenađenje predstavljaju tasteri koji mu pripadaju jer su gotovo bešumni.
Ekran je glare tipa, a uglovi gledanja i vernost prikaza boja ne izlaze iz okvira prosečnosti. Refleksija je mana svih glare ekrana, ali je lepo što kod ovog modela ona nije toliko izražena.

 

Dell Inspiron N5010

 

S obzirom da ovaj Dell Inspiron nije pozicioniran kao klasičan multimedijalni laptop, zvučnicima moramo biti zadovoljni, jer daju zvuk pristojnog kvaliteta i snage. Konektori su veoma lepo raspoređeni, pa se po jedan USB može naći sa leve i desne strane (deljen sa eSATA), dok su na zadnjoj strani dva USB porta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *