DELL INSPIRON M5010

Posle testova nekoliko veoma atraktivnih, ali i prilično skupih Dell laptopova, red je došao i na neuporedivo pristupačniji Dell Inspiron M5010. S obzirom da ima gotovo identične komponente kao i nedavno testirani HP Probook 4525s, bila je ovo dobra prilika da uporedimo proizvode dva najpoznatija svetska proizvođača laptopova.
Crni (Mars Black) poklopac i sivi oslonac za dlanove su izrađeni od plastike, ali su dizajnirani tako da izgleda kao da su od brušenog aluminijuma. Iako se lako da utvrditi da nije u pitanju metal, ostaje pozitivan utisak i solidna ocena za estetiku. Prednost ovakvog dizajna je što i pored visokog sjaja otisci prstiju nisu preterano uočljivi. Poklopac je podložan uvijanju pod osrednjim pritiskom, dok je ostatak kućišta veoma čvrst.

 

Dell Inspiron M5010 laptop

 Poklopac laptopa se može otvoriti do nekih 135 stepeni, što i nije impresivna cifra, a zanimljivo je da je pomeren ka tastaturi nekih 1,5 cm,u odnosu na zadnju stranicu laptopa, što je neuobičajeno rešenje.

 

 Dell Inspiron M5010

 

Osrednjost je epitet koji zaslužuju uglovi gledanja. Ekran je glare tipa, ali je refleksija umerena i sasvim prihvatljiva.
S obzirom da pričamo o modelu iz niže cenovne kategorije, ne čudi što van standardne tastature nema nikakvih dodatnih tastera. Ulogu multimedijalni tastera (Play, Stop, Pause…) su preuzeli funkcijski (F) tasteri, koje pored toga možete koristiti i kao prečice za relativno često korišćene akcije (osvetljenje ekrana, uključivanje/isključivanje wireless adaptera…). Ukoliko vam više odgovara da funkcijski tasteri imaju uobičajenu ulogu, možete se vratiti na podrazumevane vrednosti korišćenjem podešavanja u Windows Mobility Center aplikaciji, a istu stvar možete izvesti i u BIOS-u.
Par tastera (Space i Enter) pomalo zveckaju pri žustrijem kucanju, a tastatura se i mestimično ugiba. Osim toga, više bi nam se dopalo da su desni Ctrl i Shift malo manji, a Enter i kursorski tasteri malo veći. Ma koliko to čudno zvučalo nakon svega nabrojanog, krajnji utisak koji je na nas ostavila tastatura je pozitivan. Nijedan od navedenih nedostataka nije preterano izražen, a dobro odmeren hod tastera i tvrdoća doprinose udobnom kucanju. što je i najbitnije. Tastatura nije lokalizovana, pa na tasterima nema oznaka za naša slova.

Dell Inspiron M5010 notebook
 

U nizu komponenti koje se ne izdvajaju iz proseka naišli smo i na dva elementa koja su na nas ostavila veoma dobar utisak. Touchpad je iznenađujuće precizan, a poseduje i multitouch mogućnosti. Njegovi tasteri su prijatni za rad i prilično tihi, pa ceo ovaj deo Inspirona M5010 ostavlja odličan utisak.
Zvučnici takođe predstavljaju prijatno iznenađenje. Sretali smo prenosne računare i sa glasnijim audio podsistemom, ali je zvuk koji dopire iz Inspiron M5010 laptopa veoma prijatan i pogodan za slušenje širokog spektra muzike. U ovoj klasi uređaja se teško može očekivati više.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *