DELL INSPIRON 3521

Na test smo dobili jedan vrlo zanimljiv laptop, pa smo jedva čekali da utiske podelimo sa vama. Radi se o modelu iz dobro poznate Dell Inspiron 15 serije, oznake 3521. Pod “3521” možete naći veliki broj različitih konfiguracija, pa obratite pažnju na specifikacije ukoliko vam se svidi model koji smo mi imali na testu. Ono što je interesantno kod našeg test primerka je što je uz solidno jaki Core i5 procesor iz štedljive „U“ porodice ubačena i Radeon HD 7670M grafika sa 1 GB svoje memorije.

Na prvi pogled radi se o “prosečnoj petnaestici“. Dell je odlučio da ne eksperimentiše previše sa Inspiron serijom, pa je kućište dobilo “dijamantsku” teksturu na plastičnoj osnovi.

Dell Inspiron 3521 poklopac

Ovo deluje dopadljivo, a onemogućiće ostajanje otisaka po površinama koje najčešće pipkate. Sa druge strane, kućište deluje pomalo retro i jeftino. Teksturisana plastika nalazi se na poklopcu ekrana i unutrašnjosti, dok su okvir ekrana, bočne ivice i donji deo laptopa blago matirani, tek toliko da vam laptop ne isklizne kad ga držite na nogama.

Dell Inspiron 3521

Plastično kućište udomilo je ekran dijagonale 15,6’’ skromnih karakteristika. Radi se o panelu sa LED osvetljenjem i 1366×768 piksela koji se ne može pohvaliti dobrim uglovima gledanja. Doduše kada se namestite u odgovarajući položaj prikaz je sasvim korektan, pre svega mislimo na boju i oštrinu.
Tastatura, touchpad i okvir su zadržali crnu boju, pa čak ni power taster nije dobio led lampicu ili bar beli piktogram. Da tasteri nemaju bele/plave oznake, laptop bi sa unutrašnje strane bio potpuno crn. Stvar ukusa je šta se kome sviđa, nama samo smeta nepostojanje LED indikatora na Power tasteru, dok ostalo može da prođe.

Dell Inspiron 3521 tastatura

Dell Inspiron 3521 ima prostran touchpad, postavljen malo bliže levoj strani, sa dva veoma bučna tastera. Kako im je mikroprekidač postavljen bliže sredini hod je kratak, a zvuk neprijatan pa ćete, po svemu sudeći, češće lupkati po touchpadu nego što ćete koristiti taster za levi klik.
Na čeonoj strani se nalaze indikatorske lampice i čitač kartica sa ugraviranim oznakama, ali kako su i one crne vrlo se teško razaznaje šta je šta, osim ako nemate svetlo direktno upereno u njih. Leva strana nosi tri USB porta (dva su 3.0), LAN, HDMI, kombinovani audio in+out, konektor napajanja i rešetkice rashladnog sistema. Na suprotnoj strani ćete naći optiku, još jedan USB i kensington bravicu.

Dell Inspiron 3521 konektori

Pomenuti Intel procesor spada u grupu ultraštedljivih, pa njegova dva fizička i dva logička jezgra maksimalno mogu da troše 17 W što obećava dobru autonomiju. Procesor na raspolaganju ima 4 GB RAM-a u vidu jednog modula, pa je preporuka dodati još toliko, kako zbog količine, tako i zbog dual channel ubrzanja koje ne treba zanemariti. Grafički podsistem čini kombinacija AMD Radeon HD 7670M diskretne i Intel HD 4000 integrisane grafike, što je AMD pandan Optimus tehnologiji, pa su dobre performanse i dobra autonomija ono što ovde dobijate u paketu. S obzirom na skromnu rezoluciju ekrana diskretna grafika će vam omogućiti da na ovom laptopu poterate i najnovije naslove, ali ne treba preterivati sa detaljima kako biste obezbedili potreban broj frejmova u sekundi. Kako se radi o moćnoj grafici, bez punjača ne računajte na Radeon kao primarnu grafiku, a u tabeli možete videti performanse Intel grafike kada ste daleko od utičnice. Sa AMD aplikacijom koja se instalira automatski uz drajvere, u 99% slučajeva Radeon će se koristiti u igrama, a ostavljena vam je mogućnost da za svaku aplikaciju odaberete grafiku koja će raditi sa njom, kako biste postigli željeni rezultat. Primera radi, bolje je ostaviti Intel grafiku kada radite obradu multimedije zbog QuickSync koji radi bolje nego sa Radeon grafikama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *