TEST ASUS X59GL LAPTOPA

Jedan od Asusovih aduta u kategoriji jeftinih prenosnih računara je model X59GL. Kod Asus X59 serije laptopova poslednja dva slova u oznaci (u ovom slučaju GL) "nose" veoma bitan podatak o platformi na kojoj je zasnovana hardverska konfiguracija. Za razliku od nekih modela iz X59 serije koji su zasnovani na nepopularnom SiS čipsetu, Asus X59GL ima Nvidijino rešenje, što mu je u startu veliki plus.

 

Asus X59GL laptop

 Blještavi crni poklopac izrađen u „piano“ finišu se može kratko opisati sa „raj za gledanje, pakao za održavanje“. Prašina, otisci prstiju… sve je jasno uočljivo pa će vam dobro doći krpica za čišćenje koja se dobija u kompletu. Poklopac nije jednoličnog oblika već pri dnu poseduje pojas širine par centimetara koji je blago ulegnut u odnosu na ostatak. Ništa specijalno, ali opet bolje nego ništa. Bar se vidi da se neko potrudio da unapredi dizajn.

 

Asus X59GL

 Ostatak kućišta je izrađen od tamno sive plastike i deluje prilično robustno. Da budemo iskreni, Asus X59GL nije ni nalik većini drugih laptopova ove cenovne klase jer deluje dosta čvršće i kvalitetnije. Poklopac je solidne čvrstine, a sa kućištem ga povezuju čak tri šarke.
Veliki touchpad poseduje deo za vertikalno skrolovanje. Taster ispod touchpada je jednodelni i prilično je bučan. Iako se na Asus laptopovima često srećemo sa jednodelnim rešenjem, nama se više dopadaju fizički odvojeni levi i desni taster. Ispod tog tastera se nalaze indikatori rada pojedinih komponenti, a okolna površina je sjajna, pa očekujte stalnu umrljanost.

 

Asus X59GL touchpad

Tastatura je iznenađujuće dobra za ovako jeftin laptop. Ima veliki Enter, izdvojene kursorske tastere, oznake za naša slova, ali su „Fn“ i levi „Ctrl“ zamenili mesta, što se neće dopasti iskusnim korisnicima računara koji su navikli na standardni raspored. Oko tastature se nalazi tanak okvir od sjajne crne plastike, ali taj sjaj je ništa u odnosu na deo iznad tastature. Deo u obliku trake širine 2-3 cm je kao ogledalo – i to bukvalno. Ženska populacija će sigurno biti oduševljenja što im je malo ogledalo uvek pri ruci, ali nismo sigurni da će i muškarci deliti isto oduševljenje.

 

Asus X59GL senzori

 

U tom pojasu se nalaze i četiri dodatna tastera. Power taster se nalazi tik uz njih, što povećava mogućnost isključivanja greškom (odnosno slanja u Stand-by mod). Srećom, prvi do Power-a je taster za isključivanje touchpada, koji se retko koristi, što umanjuje mogućnost greške.
Mrežni konektor i tri USB porta su sa leve strane, a odmah pored je i prekidač za wireless adapter. Sa iste strane su Express card slot i audio konektori. Sa zadnje strane se nalaze HDMI i još jedan USB, a sa leve strane samo optički uređaj. Bilo bi korisnije da je makar jedan USB port sa desne strane. Sa čeone strane se nalazi samo čitač kartica.
Asus X59GL se isporučuje bez operativnog sistema, a dobija se CD sa drajverima za Vistu. Instalacija drajvera je izuzetno laka. Pokrene se aplikacija u kojoj je moguće čekirati instalaciju željenih drajvera i aplikacija, a nakon toga je dovoljan jedan klik. Nema zamornog kliktanja na svaki drajver ili utility. Veoma zgodno, naročito za početnike.

 

Instalacija drajvera

 U osnovi konfiguracije se nalazi Nvidia 8200 čipset, koji je zamišljen kao odgovor AMD-ovoj Puma platformi sa integrisanom HD3200 grafičkom kartom. Po performansama, GeForce 8200 je negde između Intel X4500 i ATI HD3200 grafičkih karti, što znači da više odgovara korisnicima koje video igre ne interesuju previše. Asus X59GL-AP138 spada u hladnije laptopove, što smo i očekivali od modela sa Intel procesorom i  integrisanom grafičkom kartom. Ne samo da je gornja površina ostajala hladna, već ni sa donje strane nismo uočili primetnije zagrevanje tokom intenzivnog rada.
Slika je prosečna, a ekran sa malim vertikalnim uglom gledanja. S obzirom na cenu, krajnje očekivane karakteristike. Web kamerica ima dobar framerate ali i puno kolornog šuma. Prateći softver podržava brojne efekte pa je zabava za najmlađe (i one koji se tako osećaju) zagarantovana. Interesantno je što ovaj laptop nema modem, ali se u pakovanju nalazi kablić sa povezivanje modema sa telefonskom linijom.
Kao i drugi Asus laptopovi i X59GL poseduje Express Gate koji vam omogućava da budete online i surfujete samo 10-15 sekundi nakon pritiska na odgovarajući taster, bez podizanja Windows operativnog sistema.

 

Asus X59GL notebook

Zanimljivo je što BIOS identifikuje ovaj laptop kao F5GL. To ne treba da vas čudi jer je Asus X59GL u suštini prepakovani F5GL, sa kozmetičkim izmenama po pitanju dizajna. Zato ne treba da vas plaši što na zvaničnom Asusovom sajtu nema puno podataka o modelu X59GL. Slična situacija je i sa modelima X59SR, odnosno F5SR.
Najveći aduti ovog laptopa jesu niska cena, solidan kvalitet izrade i dvogodišnja garancija. Njegove performanse su dovoljne za poslovne i manje zahtevne kućne korisnike. Pritom ga ne treba potcenjivati jer je njegov procesor ipak sa dva jezgra, što ga čini neuporedivo bržim od raznih Celeron varijanti. Kome su Internet, filmovi i muzika, uz rad u Office-u, glavna okupacija, može bez brige da se osloni na Asus X59GL.

 

 Rezultati testova –  Asus X59GL-AP138

PC MARK05 3.205
3D MARK06 1.005
HD Tach Average (MB/s) 54,3
Battery Eater MIN/MAX 1h 04`/ 2h 29'
  
Specifikacije – Asus X59GL-AP138

Procesor Intel Pentium Dual Core T3200 na 2 GHz
Čipset Nvidia 8200M
Memorija 3 GB DDR2
HDD (GB) 250
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter Nvidia GeForce 8200M
Ekran (“) 15,4 (1280×800)
Konektori 4xUSB, VGA, HDMI, Express card, Bluetooth, Wireless 802.11b/g/N, čitač kartica
Težina (kg) 2,75
Cena (€) 445
Kontakt: LAPTOP CENTAR

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *