TEST ASUS TRANSFORMER BOOK T100 2-U-1 UREĐAJA

ASUS je na najboljem putu da ponovi uspeh koji je napravio sa revolucionarnim Eee PC-jem pre nekoliko godina. Za to je zaslužan ASUS Transformer Book T100, hibridni 2-u-1 uređaj koji je i laptop i tablet. Transformer serija je već par godina prisutna, pa da vidimo zašto je T100 baš toliko bitan. Ukratko, on za manje od 400 EUR nudi Intel procesor sa 4 jezgra, 10″ IPS ekran osetljiv na dodir i fantastičnu autonomiju, a u cenu su uključeni i Windows 8.1 i puna verzija Microsoft Office Home&Student 2013 paketa.
Većina dosadašnjih Transformer modela je bila sa Android operativnim sistemom, koji je, uz sve prednosti, imao i par mana, naročito za korisnike navikle na Windows okruženje i programe. ASUS je imao i odlični Transformer Book TX300, ali je cenom od preko 1000 EUR bio dostupan samo malobrojnima. Slobodno se može reći da Transformer Book T100 svojim konceptom pogađa pravo u metu.

ASUS TRANSFORMER BOOK T100

DIZAJN I KVALITET IZRADE
Tablet deo ovog hibrida je izrađen od sjajne tamno-sive plastike koja izgleda veoma lepo, ali su otisci prstiju prilično uočljivi. Nasuprot tabletu, dock je najvećim delom izrađen od mat sive plastike sa teksturom koja podseća na brušeni metal. Već i po ceni je jasno da ovo nije uređaj iz premium segmenta, ali je kvalitet izrade u svakom slučaju na visokom nivou.
Odvajanje tableta od docka je veoma jednostavno i dovoljno je pritisnuti taster smešten pri vrhu docka, neposredno ispod ekrana. Ovaj taster pomera šarke koje oslobađaju tablet. Spajanje je vrlo intuitivno i lako, ali i pouzdano, pa se jednom sklopljeni delovi neće sami od sebe razdvojiti.

EKRAN
Ako T100 gledate kao laptop, onda ćete biti oduševljeni ekranom jer je neuporedivo bolji od onoga što se viđa, ne samo u ovoj cenovnoj kategoriji, već i kod duplo skupljih modela. Čim vam kažemo da je ekran IPS tipa biće vam jasno o čemu je reč. Uglovi vidljivosti su veoma veliki (178 stepeni), a boje verno prikazane. Dijagonala mu je 10 inča, a rezolucija standardnih 1366×768 piksela.

ASUS TRANSFORMER BOOK T100 LAPTOP
Ako ekran na T100 uporedimo sa tabletima, možemo reći da spada u gornju klasu, ali ne i među najbolje. Za to mu nedostaje veća rezolucija i nešto jače pozadinsko osvetljenje.
S obzirom na cenu I na činjenicu da ASUS svoj Transformer Book T100 ubraja u laptopove, možemo reći da smo ekranom prezadovoljni.

TASTATURA I TOUCHPAD
S obzirom na veličinu samog uređaja, nismo mnogo očekivali od tastature, što se pokazalo opravdanim. Odlično će poslužiti za unos kraćih tekstova i neuporedivo je bolja od kuckanja po virtuelnoj tastaturi na ekranu, ali je ipak mala da bi pružila punu udobnost u radu.

ASUS TRANSFORMER T100
Touchpad je pristojnih dimenzija, ali utisak kvari bučan klik koji proizvode njegovi tasteri. S obzirom da većina Windows programa i dalje nije optimizovana za rad prstom po ekranu, prisustvo touchpada je hvale vredno, uprkos sitnijim manama.

KONEKTORI
S obzirom na dimenzije i na činjenicu da T100 koketira i sa laptop i sa tablet kategorijom, ne čudi mali broj konektora. Sa desne strane tablet dela se nalaze Micro USB, Micro HDMI i audio konektor, kao i slot za Micro SD karticu, a sa leve su Volume i Windows Home taster. Sa gornje strane je Power taster, a sa donje konektori za dock. Na docku se nalazi samo jedan, ali vredan konektor. U pitanju je USB standardnih dimenzija i to USB 3.0. S obzirom na mali kapacitet za skladištenje podataka koji ima T100, ovaj brzi USB port je veoma važna stavka.

ASUS TRANSFORMER BOOK T100 USB

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *