Test ASUS R1F Tablet laptopa

 
Pakovanje u kome stiže Asus R1F TABLET PC je naizgled kao i svako drugo. Izvežbanim pokretom otvaramo kutiju i nailazimo na torbu i još dve kutije. Uzimamo onu elegantniju i u njoj zatičemo kablove, bateriju i ostatak paketa, ali ne i sam laptop. Uzimamo drugu kutiju koja je krajnje neugledna. Otvaramo je i u njoj zatičemo treću. OK, neko se baš potrudio da se kod kupca produži ono slatko iščekivanje. Ova treća kutija već odaje mnogo bolji utisak. Lepo dizajnirana i kvalitetno urađena, daje utisak da se unutra krije skup notebook u koji je neko uložio dosta truda.

Torba za ASUS R1F tablet laptop

 Torba za ASUS R1F tablet laptop

Otvaramo i tu treću kutiju i nailazimo na sledeću prepreku. Dobro, taj papir baš i nije neka velika prepreka pa lako nastavljamo dalje. Sklanjamo papir i konačno vidimo R1F. Ali zamalo. Srećom, nema više ni kutija. Ugledali smo prelepu malu torbu koja savršeno pristaje jednom ovako elegantnom uređaju. U njoj konačno nalazimo ono što smo tražili – ASUS R1F Tablet PC.

NA GRANICI

Asus R1F je po svojim karakteristikama kombinacija mobilnosti i dobrih performansi. Sa svojih skoro 2 kg ne spada u najlakše tablet PC uređaje, ali ne treba zaboraviti da nisu pravljeni kompromisi, pa se našlo mesta i za optički uređaj. Uostalom, ni ekran od 13,3 inča nije tako mali. Laptop je precizno urađen, pa nas nije iznenadilo što nema pucketanja pri naprezanju kućišta. Već po tome se vidi da je uređaj iz više klase.

Asus R1F tablet notebook
Elegantan i kvalitetan – ASUS R1F tablet laptop

Ekran poseduje sve karakteristike ekrana koje viđamo i na drugim tablet PC-jevima (osim onog na Toshibi R400, opisanoj pre par brojeva, koji definitivno odskače). To u prevodu znači da je slika nešto drugačija od one koju ste navikli kod standardnih notebookova. Naravno, uzrok svega je to što su ekrani na tablet PC-jevima osetljivi na dodir. Ugao gledanja je vrlo dobar, ali je oštrina bukvalno za nijansu manja. Zanimljivo je što, iako je u pitanju glare ekran, odsjaj nije veliki. U konačnom zbiru ekran zaslužuje vrlo dobru ocenu. U svakom slučaju, posle par dana rada i navikavanja, prestaćete da primećujete ovu karakteristiku.
Tabletom je moguće upravljati pomoću tastature, touch pada i olovke koja se dobija u kompletu. Sve tri pomenute komponente zaslužuju različite ocene. O tastaturi se nema mnogo toga reći. Udobna je za rad, ali bez izleta u vrhunske domete. U svakom slučaju, korisnik neće imati razloga da se žali na nju. Touch pad zaslužuje nešto nižu ocenu i voleli bismo da je osetljivost malo veća. Nasuprot tome, osetljivost i preciznost koje nudi olovka su na jako visokom nivou i bilo je uživanje koristiti je. Uređaj poseduje tri USB porta, ali sva tri pozadi. Bilo bi lepo da je bar jedan sa strane, lakše bi se manipulisalo raznim USB periferijama. Pored male, dobija se i veća torba, izrađena od istog materijala i kvaliteta, a ceo paket je upotpunjen bluetooth mišem.

I šTA JOš?

OK, sve je to lepo, ali za te pare kupac sigurno očekuje nešto više, nešto što ne nude jeftiniji modeli. Asus R1F ima par aduta kojima može osvojiti naklonost kupaca. Već smo pomenuli da je tastatura sasvim solidna, ali nismo pomenuli njeno najjače oružje. Uz R1F ne morate čupati kosu ako slučajno prospete tečnost po tastaturi. Naravno, ova otpornost ima određene granice, ali čaša vode neće nauditi skupo plaćenom lepotanu.

Slika Asus R1F tablet laptopa

U paketu se dobija i multifunkcionalna fioka, u koju možete po potrebi staviti drugi hard disk ili dodatnu bateriju i tako povećati autonomiju. Naravno, drugi hard disk i baterija ne dolaze u paketu, već ih morate dokupiti.
Sigurnost postaje sve bitniji faktor, pa je Asus R1F opremljen Trusted Platform Modulom (TPM), a dodatnu zaštitu pruža čitač otiska prsta. Pored raznih hardverskih rešenja, vredi pomenuti i ASUS Splendid Video Intelligence technologiju koja omogućava bolji kvalitet slike.
Performanse, koje smo proverili uobičajenim setom testova, su očekivano dobre, a Vista score je nešto manji (2,2) isključivo zbog integrisane grafike. R1F se isporučuje sa Windows Vista Business operativnim sistemom, čiji se Aero interfejs savršeno uklapa u imidž celog uređaja.
Većina tablet PC-jeva je namenjena korisnicima sa specifičnim potrebama ili onima koji žele da imaju uređaj koji pleni pažnju. Asus R1F će uspešno odgovoriti zahtevima obe grupe.

 
 REZULTATI TESTOVA ASUS R1F Tablet PC-ja

REZULTATI TESTOVA
PC MARK05 3188
3D MARK03 989
SANDRA 2007
Procesor 15641/11736
Multimedija 100979/55022
Memorija 3173/3132
Battery Test 2h 44' 12”

 
SPECIFIKACIJE ASUS R1F Tablet PC-ja

Asus R1F
Procesor Intel Core 2 Duo T5600 na 1,83 GHz
Čipset Intel i945GM
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 120
Optički uređaj DVD+-RW DL
Grafički adapter Intel GMA 950
Ekran (“) 13,3 (1280×800)
Konektori 3xUSB, VGA, Express card, S-video, Wireless 802.11a/b/g, Bluetooth, čitač kartica
Cena (€) 2100
Kontakt: www.dl.rs/gdekupiti/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *