TEST ASUS N50VN LAPTOPA

Ekran je sa LED pozadinskim osvetljenjem i ima standardnu rezoluciju za ovu dijagonalu (1280×800 piksela). Prilično je svetao, čak i kada je osvetljenje na minimumu. Uglovi gledanja su za nijansu bolji nego kod većine laptopova u ovoj klasi, a boje jasne, uniformne i punog kolorita.  
Na početku smo pomenuli da je Asus N50Vn nešto deblji i teži od proseka, ali se pokazalo da to ima i dobrih strana. Veliki prostor u unutrašnjosti kućišta je omogućio upotrebu kvalitetnijeg sistema za hlađenja, pa se ovaj laptop ne greje puno, što je prijatno iznenađenje, s obzirom na snažnu konfiguraciju.
Rekli smo da Asus N50Vn-FP113 ima dobre performanse, pa je red da tu tvrdnju i obrazložimo. O Intelovoj Core 2 Duo seriji procesora je pisano više puta. Reč je o trenutno najboljoj arhitekturi na polju procesora za prenosne računare. C2D T5850 radi na 2,16 GHz i glavna je pokretačka snaga ovog laptopa. Za kvalitetno igranje je zadužena Nvidia GeForce 9650M GT grafička karta sa čak 1 GB sopstvene memorije. Grafička karta je donekle sputana jer ima DDR2 memoriju, iako bi joj DDR3 dala dodatni vetar u jedra. Srećom, i ovako ima dovoljno snage za igranje sa solidnim nivoom detalja. S obzirom da većina kupaca obraća pažnju samo na kapacitet hard diska, moglo bi se pomisliti da je Asus štedeo stavljajući veliki ali spori disk. Na naše iznenađenje, Seagate Momentus ST932042 ne samo da nije spor već spada među najbrže diskove koje smo do sada sreli.

 

HD Tune

 

Kao i kod većine novijih laptopova, gotovo svi konektori su sa leve strane. Na desnoj strani se pored optičkog uređaja nalazi još samo jedan USB port. Pored audio konektora, sa čeone stane je i eSATA, što je neobična pozicija za ovaj port, a nama se čini da su postojala i bolja rešenja. Sa čeone strane je i neupadljivi prekidač za wireless adapter.
Express card slot je neobično blizu gornje površine, pa je kućište na tom mestu tanko, zbog čega se lako uvija. Pritisak na tom delu je izazivao tiho krckanje, koje smo u početku pripisali upravo pomenutom slotu, ali smo kasnije utvrdili da krckanje nastaje kod prednje leve gumene stopice, jer se kućište u tom delu ugiba sa donje strane. Sve u svemu, ništa strašno, a moguće je i da je samo naš primerak bio takav.
Zanimljivo je što ležište za bateriju ima poklopac, za razliku od većine drugih laptopova gde je jedna strana baterija ujedno i deo spoljne površine laptopa. Kapacitet baterije je solidan, pa je i autonomija sasvim pristojna.

 

Asus N50Vn

 

Uprkos sitnijim nedostacima, Asus N50VN je na nas ostavio veoma povoljan utisak. Dopadljiv je, kvalitetno urađen, brz i sa umerenom cenom. Kao takav predstavlja vrlo dobru kupovinu ukoliko želite da zadovoljite i svoje igračke prohteve bez prevelikih ulaganja.

 Rezultati testova – Asus N50Vn-FP113

PC MARK05 4.927
3D MARK03 13.040
3D MARK06 4.629
HD Tach Average (MB/s) 70,7
Battery Eater MIN/MAX 1h 23`/ 4h 06'
 
Specifikacije – Asus N50Vn-FP113

Procesor Intel Core 2 Duo T5850 na 2,16 GHz
Čipset Intel PM45
Memorija 4 GB DDR2
HDD (GB) 320
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter Nvidia GeForce 9650M GT sa 1 GB DDR2 memorije
Ekran (“) 15,4 (1280×800)
Konektori

3xUSB, VGA, HDMI, Express card, eSATA, FireWire, Bluetooth, Wireless 802.11b/g/N, čitač kartica

Težina (kg) 3,1
Cena (€) 670
Kontakt: www.laptopcentar.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *