TEST ASUS N50VN LAPTOPA

U poslednje vreme veliku pažnju ljubitelja igara privlači Asus modelom N50Vn. Dobre "gaming" performanse i prihvatljiva cena nisu baš česta kombinacija, pa se među potencijalnim kupcima javila sumnja u postojanje skrivenih mana. Odlučili smo da proverimo pravo stanje stvari i rezultati našeg testiranja su pred vama.
Već po dimenzijama i težini je jasno da Asus N50Vn-FP113 nije prosečan laptop u klasi 15,4 inčnih modela. Nešto je deblji od proseka, a i težina od 3,1 kg više odgovara 17-inčnim laptopovima.  Interesantan i dopadljiv dizajn ukazuju da se proizvođač brinuo o svim aspektima. Kompletan dizajn je inspirisan "art-deco" stilom.

 

Asus N50Vn laptop

 

Tamno braon kućište metalik izgleda je prošarano nizovima sitnih svetlih tačkica. Zahvaljujućo tim šarama otisci prstiju nisu upadljivi iako je površina sjajna. Za divno čudo, sve ovo ne deluje kičasto. Plastika oko touchpada ima isti dizajn kao i poklopac, samo je boja nešto svetlija.

 

Asus N50Vn

 

Deo kućišta kod spoja sa monitorom je zaobljen i zakrivljen na dole, pa podseća na aerodinamične delove sportskih automobila. Poklopac ima veoma čvrstu konstrukciju i dobro štiti displej.

 

Asus N50V

 

Na kao tamno ogledalo sjajnom delu kućišta iznad tastature se nalaze senzorski tasteri. Prvi je senzor čijim dodirivanjem se naizmenično aktiviraju gornji i donji niz senzora. U gornjem redu su multimedijalni senzori koji svetle plavom bojom, dok su u donjem redu senzori koji svetle belom svetlošću. Prvi senzor u donjem redu služi za pokretanje Power4Gear aplikacije kojom se podešavaju Power opcije. Drugi je Splendid Key kojim se aktivira Splendid Video Intelligent tehnologija za podešavanje ekrana (osvetljenje, kontrast…) u zavisnosti od željenog režima rada. Treći je za isključivanje touchpada, što je zgodna opcija ukoliko koristite miša, pa vam slučajno dodirivanje touchpada izaziva neželjeno kretanje kursora.

 

Asus N50

 

Na ovom Asusu se susrećemo i sa zanimljivom opcijom koju smo prvi put videli na MSI laptopu na prošlogodišnjem CeBIT-u, a uključuje se četvrtim senzorom. Reč je o jonizatoru vazduha koji ima ulogu prečišćivača. Kako to Asus slikovito opisuje, emitovani joni privlače sitne čestice prašine koje se nalaze u vazduhu, lepe se, a zatim padaju na pod, ostavljajući nam "svež" vazduh za disanje. Kažu da je ova opcija posebno zgodna za ljude koji su alergični na prašinu i polen. Otvor kroz koji se emituju joni se nalazi sa čeone strane, u desnom uglu.

 

Asus N50Vn laptop

 Ispod dela sa senzorima nalazi se mrežica koja skriva Altec Lansing zvučnike. Pristojnog su kvaliteta, ali se očekivano slabije nose sa niskim tonovima, kao i većina zvučnika na laptopovima uostalom. Moramo priznati da smo od Altec Lansinga ipak očekivali malo više.
Tastatura je dobra i bez ugibanja, ali je numerički deo prilično zbijen. Privikavanje će tražiti i to što je desni kursorski taster na mestu gde bi očekivali da se nađe nula sa numeričkog dela, koja je pomerena udesno. Oznake na tasterima su lokalizovane. Touchpad je veliki i precizan, ali su pripadajući tasteri prilično bučni.
Iznad ekrana je smeštena web kamera osrednjih karakteristika, a desno od nje je Ambient Light senzor. Uz njegovu pomoć Asusova aplikacija automatski reguliše osvetljenje ekrana, u zavisnosti od spoljašnjih uslova. Ova mogućnost može biti vrlo korisna, ali ponekad ume i da zasmeta, pa kombinacijom tastera "Fn+A" možete isključiti Ambient Light senzor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *