TEST ASUS N10J NETBOOK LAPTOPA

Iako je na prvi pogled Asus N10J klasičan netbook (doduše za  nijansu veći od ostalih), nije ga lako smestiti u bilo koju poznatu kategoriju. Da se prisetimo koje su osnovne odlike jednog netbooka. To su, pre svega, male dimenzije, procesor male potrošnje, integrisana grafika, odsustvo optičkog uređaja… Asus N10J poseduje sve to, ali i nešto više. To više je Nvidia GeForce 9300M GS diskretna grafička karta. Ova jedinstvena kombinacija hardvera ga svrstava na pola puta između netbook i subnotebook kategorija.

 

Asus N10J laptop netbook

 

Debljina je bila prvi signal da N10J nije običan netbook. Neintegrisana grafika zahteva dodatno hlađenje, pa se očigledno moralo ići na nešto veću debljinu celog uređaja. Pored toga, ekran veličine 10,2 inča sa poprilično širokim okvirom je uslovio nešto veće dimenzije celog uređaja u odnosu na klasične netbookove.
Materijal od koga je izrađen poklopac ovog mališe nije matiran, ali ni previše refleksivan. Moglo bi se čak reći da predstavlja pravu meru između glamura i bremena lakog prljanja i skupljanja prašine. Lakšem održavanju doprinosi i siva boja, na kojoj su negativni efekti sjajnih površina manje uočljivi. Iako je konstrukcija tela laptopa zavidne čvrstine, isto ne važi i za poklopac. Malo jači pritisak sa spoljne strane izaziva vidljive deformacije slike u vidu koncentričnih krugova. Ekran i okvir oko njega imaju veoma izraženu refleksiju, ali je krajnja ocena vrlo dobra. Slika je svetla, sa dobrim uglovima gledanja i lepim bojama.

 

Asus N10J laptop

 

Kvalitet tastature je na zavidnom nivou, ali se nadamo da će na primercima koji budu namenjeni našem tržištu biti ispravljeno par sitnica. Naime, model koji smo testirali je imao i znake nekog od dalekoistočnih pisama. To i ne bi bio problem da taster Space nije bio u značajnoj meri skraćen, zarad tri tastera koja ne postoje na standardnim tastaturama sa US rasporedom. Sudeći po press slikama, ovo je bila osobina samo našeg test primerka. Veličina ostalih tastera je uglavnom na zadovoljavajućem nivou.
Touchpad ima glatku površinu, pa je rad dosta precizniji ukoliko se koristi slabiji pritisak. Pri jačem pritisku, prst ume da “zapinje”. Pripadajući tasteri imaju metalik izgled, a između njih je smešten čitač otiska prsta.

 

Asus N10J laptop

 

Prvi trenuci rada na Asus N10J laptopu su izazvali zbunjenost. Iako je na kućištu jasno uočljiva nalepnica koja označava da se unutra nalazi Nvidia grafička karta, Device manager i programi za analizu su govorili da imamo posla sa Integrisanom Intel GMA 950 grafikom. Detaljna pretraga pratećih programa i BIOS-a nije urodila plodom. Nikakvog prekidača nije bilo, pa smo već pomišljali i na grešku u etiketiranju. Međutim, prekidač jeste postojao, ali nije bio softverski, kao što smo očekivali, već hardverski. Sa leve strane uređaja se nalazi maleni prekidač, identičan onome za uključivanje wireless adaptera. Nakon promene njegovog položaja dobija se obaveštenje da je za aktiviranje dodatne grafičke karte neophodno restartovanje sistema. Rešenje nije baš elegantno, ali šta je tu je. Očigledno je da ovaj sistem još nije usavršen, jer su se u radu pokazali određeni problemi. Prelazak sa diskretne na integrisanu grafiku je bio bezbolan, ali u suprotnom smeru nije sve išlo glatko. Svaki put smo morali po dva puta restartovati uređaj, jer prvi put ne bi bila prepoznata GeForce 9300M GS grafička karta. Jedna od prednosti ove grafičke karte jeste i glatka reprodukcija HD video materijala. Sa HD rip-ovima koje smo mi koristili nikakve razlike u reprodukciji nije bilo. Za maksimalno iskorišćenje potencijala će dobro doći i HDMI port. Ljubiteljima multimedije će ovaj port svakako puno značiti, naročito ako planiraju da N10J povežu sa LCD televizorom. Negativna strana dodatne grafičke je nešto veća težina od konkurencije. Dual grafički podsistem omogućava da izaberete režim rada koji vam najviše odgovara u datom trenutku. Kao što se vidi iz rezultata testova, autonomija je neuporedivo duža kada se koristi integrisana grafika. S obzirom na relativno malu bateriju, autonomija nije kao kod Eee PC modela sa šestoćelijskom baterijom.

 

Asus N10J laptop netbook

 

Ostatak konfiguracije je sličan standardnim netbook računarima: Intel Atom N270 na 1,6 GHz, 1 GB memorije i solidan hard disk kapaciteta 160 GB. Kamera daje vrlo dobru sliku, ali je “framerate” nešto lošiji. Asus N10J ume da bude bučan kad se maksimalno optereti, ali je zato zagrevanje minimalno. S obzirom na namenu ovog uređaja, retke će biti situacije u kojima će se, zbog opterećenja, zahtevati maksimalno angažovanje rashladnog sistema.
Maksimalna ocena koju su dobijali zvučnici na netbookovima je obično bila – "Odlični u svojoj klasi". Asus se potrudio da pomeri i tu granicu, pa je u N10J ugrađen par Altec Lansing zvučnika. Iako nemaju snagu koju bi možda neki očekivali, odlikuje ih pokrivenost širokog frekventnog opsega, pa je zvuk veoma prijatan za slušanje.

 

Asus N10J

 

Pritiskom na Power4Gear taster, kad je laptop ugašen, startuje se Express Gate, koji omogućava da za samo nekoliko sekundi budete online i tako proverite e-mail, chatujete ili slušate muziku, bez podizanja Windows operativnog sistema. Drugi dodatni taster služi da se aktivira neka vrsta virtuelne lupe koja će uvećati sadržaj dela ekrana koji želite bolje da osmotrite.
Kutija u kojoj smo dobili ovaj mali laptop je krila još jedno iznenađenje – eksterni optički uređaj. U pitanju je crni DVD rezač jednostavnog oblika i dizajna. Asus N10J je prvi uređaj u ovoj klasi uz koji se isporučuje optički uređaj, pa u startu predstavlja zaokružen i svestran proizvod.
Cena po kojoj će se ovaj laptop/netbook prodavati kod nas još uvek nije poznata. Nesvakidašnja koncepcija mu omogućava da zauzme dosad nepokriveni deo tržišta, a uz šestoćelijsku bateriju bi taj deo bio još veći.

 Rezultati testova – Asus N10J netbook laptop

 

Sa Intel GMA 950
grafičkom kartom

Sa GeForce 9300M
grafičkom kartom
3D MARK03 742 4,920
3D MARK06 N/A 1,581
HD Tach Average (MB/s) 49,8 50
Battery Eater MIN / MAX 1h 36' / 2h 45' 1h 22' / 1h 54'
 
Specifikacije –  Asus N10J netbook laptop

Procesor Intel Atom N270 na 1,6 GHz
Čipset Intel 945GSE
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 160
Optički uređaj eksterni DVD+-RW pisač
Grafički adapter Intel GMA950 i Nvidia GeForce 9300M GS
Ekran (“) 10,2 (1024×600)
Konektori 3xUSB, VGA, HDMI, Express card, Wireless 802.11b/g, Bluetooth, čitač kartica
Težina (kg) 1,5
Cena (€) Uzorak
Kontakt: BC GROUP
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *