TEST ASUS M60J LAPTOPA

Za Asus M60J će neko reći da je lep, neko da nije, ali svi će se složiti da je upečatljiv. Povećih gabarita i sa veoma zanimljivom završnom obradom, ovaj laptop ima vanserijske mogućnosti i donosi pregršt novina kada je svet prenosnih računara u pitanju. Najzanimljiviji novitet je svakako mobilna verzija četvorojezgarnog Intelovog Core i7 procesora, praćena odgovarajućim PM55 čipsetom. U kompletu sa dobrom grafičkom i odličnim zvučnicima, Asus M60J predstavlja hardverski jedan od najmoćnijih laptopova na našem tržištu trenutno.

 

Asus M60J

 

Ceo M60J je urađen u visokom sjaju i pravi je "Fancy" laptop. Materijal poklopca izgleda kao brušeni aluminijum koji je prelakiran da bi dobio visoki sjaj, a u srednjem delu se ističe svetleći Asus logo. Dizajneri su se poigravali pa se boja na pojedinim mestima preliva iz grafitno sive u crnu. Lepo izgleda, teško se održava urednim, ali vam u tome pomaže krpica koju dobijate u kompletu.
Asus M60J deluje vrlo robustno i kvalitetno, što je u skladu sa većim dimenzijama ali i cenom. Poklopac ima veliki ugao otvaranja, samim tim ima prostora za konektore sa zadnje strane, što je ovde i iskorišćeno.

 

Asus M60J notebook

 

Iznad tastature se nalazi veliki multimedijalni touch panel, a AI TouchMedia sofver maksimalno koristi njegove mogućnosti. Ove senzorske tastere možete koristiti ne samo u pomenutom softveru već i u svakodnevnom radu sa Windowsom (recimo za korak nazad u kretanju kroz foldere – level Up ili umesto tastera Enter). Multimedijalni tasteri svetle plavom bojom kad su aktivni, a najbitnije u celoj priči je da fino reaguju, pa vam neće trebati dugo da se priviknete na njihovo korišćenje. Levo i desno od multimedijalnog panela su smešteni zvučnici koji zvuče neočekivano dobro, a potpisuje ih čuveni Altec Lansing. Zvuk je glasan i "pun" u širokom opsegu, pa ne morate posezati za eksternim zvučnicima svaki put kad poželite kvalitetniji muzički doživljaj.
Ugibanje tastature na sredini je jedva primetno, dok je u numeričkom delu više izraženo, jer se tu tastatura nalazi iznad optičkog uređaja koji ne pruža čvrst oslonac. Tasteri imaju dug hod i kucanje je lako i udobno, a desni kursor je i dalje u numeričkom delu, pa se čini da je to nedostatak sa kojim ćemo se morati pomiriti i kod nadolazećih Asus laptopova.

 

Asus M60J laptop

 

Touchpad je smešten u duboko udubljenje, pa vam se neće dešavati da prst slučajno sklizne, što je lepo. Problem koji smo uočili kod ovog primerka je prisutan kod mnogih touchpadova koji imaju multitouch mogućnosti, a ogleda se u tome da ponekad reaguje kao da hoćete da skrolujete, iako ste želeli samo da pomerite kursor. Osobe navikle na nežniji rad će zameriti što su tasteri kod touchpada neobično tvrdi i zahtevaju priličnu snagu da bi odreagovali, a ponekad se dešava da ne reaguju (ukoliko ih pritisnite uz samu ivicu). Posle par dana se korisnik i na ovo privikne, ali ostaje činjenica da su tasteri kod touchpada najslabiji deo ovog sjajnog laptopa.
Glare ekran je dijagonale 16 inča i rezolucije 1366×768 piksela, što je po našem mišljenju prilično skromna rezolucija za laptop ove klase. Ako ništa drugo, bar ćete većinu igara moći igrati u "native" rezoluciji. Ni po ostalim karakteristikama ekran ne odskače od proseka.

MOĆAN

Razliku u performansama u odnosu na standardne laptopove smo primetili već tokom pripreme za testiranje jer je raspakivanje kompresovanih fajlova išlo mnogo brže. Intel Core i7 720QM ima impresivnu snagu i nemojte da vas zbuni njegov nominalni radni takt od samo 1,6 GHz. Pored sjajne arhitekture koja izvlači dobre performanse čak i na ovom taktu, 720QM se odlikuje mogućnošću automatskog podizanja radne frekvencije (overkloka) jezgara procesora čak do 2,8 GHz. Zbog konstantne promene radnog takta teško je porediti rezultate testova ovog sa starijim procesorima, ali verujte nam na reč – Intel Core i7 720QM je veoma brz procesor. Druga bitna komponenta sistema je grafička karta, pa će ljubitelje igara obradovati prisustvo brze Nvidia GeForce GT240M karte koja poseduje 1 GB GDDR3 memorije. Testirani primerak se donekle razlikovao po specifikacijama od modela koji će se uskoro naći u prodaji na našem tržištu. Umesto dva hard diska od po 500 GB i DVD pisača koji su se našli u ovom laptopu, prodajni primerci će imati jedan disk od 500 GB i Blu-Ray čitač. Cena ovako konfigurisanog modela će biti oko 1.100 evra.
Nismo odoleli izazovu da ovu zverku nateramo da pruži svoj maksimum, pri čemu smo merili potrošnju. Očekivano, baterija je pri intenzivnom "maltretiranju" izdržala tek nešto više od pola sata jer potrošnja ume da naraste i preko 90 W. Zanimljivo je da pri ovako velikom opterećenju adapter gotovo da nema snage da puni bateriju već samo održava postojeći nivo. Ovo ne treba da vas brine jer je reč o ekstremnoj situaciji, o čemu najbolje govori podatak da u toku igranja igara Street Fighter IV i Doom3 potrošnja nije prelazila 70 W. Ukoliko želite da gledate filmove, baterija će potrajati nešto manje od dva sata.
Ako izuzmemo mesto na kome se koncentriše toplota (kod izduvne rešetke) laptop je neočekivano hladan. Ne zaboravite da se u njemu krije četvorojezgarni procesor, uparen sa snažnom grafičkom kartom. Da bi shvatili pred kakvim se teškim zadatkom nalazi rashladni sistem, navešćemo da Asus M60J pri maksimalnom opterećenju troši gotovo deset puta više struje od Asus Eee PC 1008HA Seashell netbooka. Zaista smo impresionirani ovako efikasnim hlađenjem.

RASKOŠ KONEKTORA

Pomenuli smo da se mesta za konektore našlo i sa zadnje strane, a tu se krilo jedno od većih iznenađenja – Display Port. Ovo je jedan od retkih laptopa na našem tržištu koji ima ovaj moderni konektor, a iznenadilo nas je što se u zvaničnim specifikacijama Display Port ne pominje. Ovo ostavlja otvorenu mogućnost da ga prodajni primerci neće imati. Zato je tu mnogo drugih konektora, a za kompletan spisak pogledajte našu specifikaciju.

Asus M60J left
 
Asus M60 right
 
Asus M60 back
 

Reći kako je Asus M60J multimedijalna mašina (kako ga definiše proizvođač) znači da ćete mu bez potrebe saseći krila. Naravno da je reč o sjajnom multimedijalnom laptopu, ali se ovakav računar može veomy efikasno koristiti i za mnogo širi spektar potreba korisnika, počev od zahtevnog renderinga u 3D programima, preko obrade videa i zvuka, pa sve do igranja. U stvari, teško da ima oblasti u kojima Asus M60J neće ispuniti očekivanja korisnika.

Rezultati testova – Asus M60J

HD Tune – Seagate ST9500325AS

ST9500325AS

 

PC MARK05 6.530
3D MARK03 18.748
3D MARK06 7.319
Doom 3 1024×768 Ultra (fps) 141,7
Street Fighter IV 1366×768 High (average fps) 56,4
World In Conflict 1366×768 High (average fps) 25
Cinebench R10 – 1CPU / xCPU 3.020 / 8139
HD Tach Average (MB/s) 66,2
Battery Eater MIN / MAX 43' / 3h 26'

  

 Specifikacije – Asus M60J

Procesor Intel Core i7 720QM na 1,6 GHz
Čipset Intel PM55
Memorija 4 GB DDR3
HDD (GB) 2×500
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter Nvidia GeForce GT240M sa 1 GB GDDR3 memorije
Ekran (“) 16 (1366×768)
Konektori 4xUSB, VGA, HDMI, Display Port, eSATA, S/PDIF, FireWire, Express Card, LAN, Wireless 802.11b/g/N, Bluetooth, čitač kartica
Težina (kg) 3,3
Cena (€) Uzorak
Kontakt ASUS Srbija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *