TEST ASUS K50IN LAPTOPA

Veliki broj prodatih jeftinih prenosnih računara iz kategorije kućnih multimedijalnih mašina uslovio je i veoma veliku ponudu u tom segmentu, pa se pred kupce postavlja težak zadatak odabira pravog modela. Asus je svoju novu K50 seriju pozicionirao upravo u tom segmentu, pa smo kroz niz testova pokušali da odredimo kako se Asus K50IN laptop ponaša u odnosu na konkurentska rešenja.

 

Asus K50 poklopac

 

Red nalaže da se krene od opisa uređaja, ali kod Asus K50IN modela to ide nešto teže. U stvari, cela Asus K50 serija (u koju spadaju K50AB, K50IJ i K50IN) je izrađena u Infusion tehnologiji zahvaljujući kojoj nijansa boje zavisi od ugla gledanja, a sve u cilju postizanja "Domino" motiva. Probali smo da ove marketinške izraze prevedemo na razumljiviji jezik, ali nije išlo lako. Vrteli smo reči u glavi ali ona prava nikako da naleti. U suštini, poklopac je neobične boje, koja se, u zavisnosti od vaše pozicije u odnosu na laptop, kreće od skoro crne, preko boje grafita, pa do smeđe, sa diskretnim šarama u obliku naizmeničnih nizova kratkih crtica i tačkica.

 

Asus K50 laptop

 

U svakom slučaju neobično, moderno, simpatično i dovoljno različito da bi se K50 vizuelno izdvojio u mnoštvu generičkih laptopova. Deo iznad tastature izgleda kao da je od brušenog metala, što je efekat koji pozitivno utiče na utisak o kvalitetu izrade. Od konstrukcijskih rešenja koja nisu standardna pomenućemo poklopac koji štiti bateriju, dok je sve ostalo već viđeno.

 

Asus K50IN laptop

 

Asus K50IN nema nikakvih dodatnih tastera, pa je naglasak stavljen na korišćenje kombinacije Fn i osnovnih tastera. I dalje se nismo navikli na položaj desnog kursorskog tastera koji je zašao u prostor obično predviđen za numerički deo tastature, a koji Asus forsira u svojim novim modelima. Izuzev toga tastaturi se nema šta prigovoriti. Hod tastera jeste malo plići, ali su precizni i lako možete odrediti da li je taster registrovao vaš pritisak.

 

Asus K50 touchpad

 

Touchpad je neobičan, kako po izgledu tako i pri osećaju u radu. Sastavljen je od niza tačaka koje formiraju pravougaonu površinu, što je koncept koji smo prvi put videli pre par godina kod jeftinih HP-ovih modela. U međuvremenu je korišćen i kod drugih proizvođača, mada ne često. Funkcionalnost ovakvih touchpad-ova nije upitna, ali je u ovom slučaju problem u materijalu od koga je izrađena njegova površina. Sjajna plastika izgleda lepo ali prst ume ponekad da zapinje, u zavisnosti od toga da li vam je koža suva ili vlažna od znoja. Ova pojava nije toliko izražena da bi ozbiljnije ometala rad, ali bi voleli da u narednim Asusovim modelima vidimo neko drugo rešenje.
Ekran je veoma značajan deo svakog laptopa, a boje koje nudi ekran ovog laptopa deluju malo neuverljivo, pri čemu ni uglovi gledanja nisu impresivni. Za korekciju palete boja se koristi Asus Splendid Utility aplikacija koja ima nekoliko predefinisanih režima, u zavisnosti od toga koji efekat želite da dobijete, dok za ugao gledanja ne postoji mogućnost poboljšanja. Dobra stvar je što ekran ima LED pozadinsko osvetljenje, pa mu je potrošnja manja nego kod klasičnih rešenja. Dijagonala je 15,6 inča, a ljubiteljima filmova će se dopasti 16:9 proporcija, pri čemu je rezolucija 1366×768.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *