TEST ASUS F5RL LAPTOPA

Iako je najveća pažnja medija usmerena na Eee PC, Asus ima bogatu paletu notebookova. Ovog puta smo se odlučili za test modela iz niže cenovne kategorije koji je pristupačan širem krugu kupaca. U pitanju je Asus F5RL notebook.

ČVRSTINA

Kvalitet izrade kućišta jeftinih notebook računara je najčešće njihova slaba tačka. Za divno čudo, F5RL tu dobija visoku ocenu, a korisniku uliva sigurnost u pouzdanost celog računara. Ni sa dizajnerske strane nemamo primedbe. Laptop je urađen u sivo-crnoj kombinaciji, a poklopac je pri krajevima diskretno uzdignut, da bi se izbegla monotonija. Time je zadržan ozbiljan izgled, a dizajn primetno poboljšan.

 

 Lepo dizajniran poklopac na Asusu F5RL
Asus F5RL laptop
 

 Taster za otvaranje poklopca nije najsrećnije postavljen. Ne nalazi se na poklopcu, već na osnovnom telu laptopa, pri čemu je delimično zaklonjen kamericom, zbog čega otvaranje nije baš uvek brzo i lako.

Iako su čak tri USB porta na levoj strani, razmak među njima je veliki, pa se mogu koristiti istovremeno bez problema. Četvrti USB port je sa zadnje strane, što smanjuje zapetljavanje sa kablovima u slučaju korišćenja miša, mada bi mu pozicija na desnoj strani odgovarala još više. Uz već pomenute USB portove, tu su VGA i Express card slot, a spisak se završava čitačem kartica.

 

Asus F5RL notebook
 

 Tastatura se na ovom notebooku pri jačem pritisku primetno ugiba, ali tasteri imaju relativno dubok hod, pa se u normalnom korišćenju ova mana ne primećuje previše. Touch pad je dobar i precizan, a sa desne strane je obežen deo namenjen skrolovanju. Tasteri uz touch pad su neobični. Da budemo precizni, nije reč o tasterima, već o tasteru jer je izrađen kao celina. U prvi mah nam se ovakvo rešenje nije dopalo jer smo očekivali nepreciznost u središnjem delu tastera. Iskustvo stečeno tokom nekoliko dana rada pokazuje da je strah bio neopravdan. Taster vrlo dobro reaguje, a čak i blizu sredine precizno određuje da li ste pritisnuli levi ili desni taster, odnosno levu ili desnu polovinu.

 

 Levi i desni taster su spojeni u celinu
Spojeni tasteri kod touchpada
 

Ekran je "glare" tipa a odlike su mu očekivane za ovu klasu – solidne boje, dobar horizontalni i loš vertikalni ugao gledanja. Neposredno iznad ekrana smeštena je web kamerica rezolucije čak 1,3 MPix, koja se može rotirati 240 stepeni. Slika je solidnog kvaliteta, a "framerate" prihvatljiv.

UMERENO BRZ

Već i letimičan pogled na specifikacije će vam otkriti sve o performansama Asus F5RL prenosnog računara. Namenjen je korisnicima skromnijih zahteva, pre svega kada je multimedija u pitanju. Grafika je integrisana, a ni u toj klasi ne spada u brže. Procesor je vrlo dobar, a hard disk više nego pristojnog kapaciteta. Gigabajt radne memorije je dovoljan za office/internet aplikacije. Dobra strana nešto slabijih performansi je jako malo zagrevanje računara, čak i pri višesatnom intenzivnom radu. S obzirom da se F5RL isporučuje bez operativnog sistema, preporučujemo Windows XP koji će mnogo bolje raditi na ovoj konfiguraciji od Viste. Drajveri se dobijaju na CD-u, pa ste pošteđeni muka traženja po internetu. Moramo uputiti pohvale Asusu na proceduri instalacije drajvera. Kod notebookova koji dolaze bez operativnog sistema, instalacija drajvera je obično zamoran i dosadan posao koji se svodi na kliktanje na svaku stavku u meniju, posle čega sledi još nekoliko klikova za svaki drajver ponaosob. Nije komplikovano ali zahteva vaše stalno prisustvo uz računar i oduzima dragoceno vreme. Kod ovog modela je to potpuno drugačije. Korisnik u ponuđenom meniju jednostavno odabere šta od drajvera i pratećih programa želi da instalira i klikne na dugme za početak. Sve ostalo je automatizovano i brzo. Ukoliko se kasnije odlučite da instalirate nešto što ste preskočili u prvi mah, program će vam u meniju ponuditi samo neinstalirane komponente, što dodatno smanjuje mogućnost za grešku. Odavno smo ukazivali na neophodnost postojanja ovakve automatizovane instalacije i drago nam je što je Asus to ponudio svojim kupcima. Sigurni smo da će neiskusnim korisnicima ovo značajno olakšati život. Paket u kome stiže notebook sadrži i optičkog miša i simpatičnu torbu solidnog kvaliteta.

 

Asus F5000RL prenosni racunar
 

 Gledano po performansama, Asus F5RL se ravnopravno nosi sa konkurencijom u svom cenovnom rangu. Malo je slabiji po pitanju opremljenosti (bluetooth bi dobro došao), ali zato pozitivno odskače kad je kvalitet izrade u pitanju. Asus F5RL je namenjen onima čiji se rad na računaru svodi na internet, Office paket, gledanje filmova i slušanje muzike, uz tek povremene izlete ka zahtevnijim programima, a nisu ljubitelji igara. Uz korektnu cenu, dobro će vas poslužiti ako ste se prepoznali u navedenoj ciljnoj grupi.

 

REZULTATI TESTOVA – ASUS F5RL
PC MARK05
2864
3D MARK03
1395
Sandra XII
Procesor
12408/9384
Multimedija
80672/43744
Memorija
3036/3083
Battery Test
2h 12'

  

  SPECIFIKACIJE – ASUS F5RL

Procesor Intel Core 2 Duo T5250 na 1,5 GHz
Čipset ATI Radeon Xpress 1100
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 160
Optički uređaj DVD+-RW DL
Grafički adapter ATI Radeon Xpress 1100
Ekran (“) 15,4 (1280×800)
Konektori

4xUSB, VGA, Express card, Wireless 802.11a/b/g, čitač kartica (4 u 1)

Cena (€) 650
Kontakt:

www.dl.rs/gdekupiti/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *