TEST ASUS F50SV LAPTOPA

Tržište neumorno traži novitete, a Asus, čini se, sa lakoćom izbacuje mnoštvo novih modela. Ovog puta vam predstavljamo multimedijalni laptop iz "desktop replacement" kategorije – Asus F50SV. Zanimljiv i moderan dizajn, kvalitetna izrada i zavidne performanse glavne su odlike ovog laptopa.
Odmah treba reći da Asus F50SV ne nudi ništa spektakularno novo. Jedini novitet je Nvidia GeForce GT120M grafička karta, dok su ostale komponente manje-više već viđene. Naravno, mnogo je bitnije kako je sve to upakovano i koliko košta.

 

Asus F50 laptop

 

Kao što rekosmo, F50SV se odlikuje modernim dizajnom, koji Asus naziva Infusion. Poklopac je siv, sa horizontalnim prugama koje su dodatno ukrašene diskretnim tribalima. Pomalo podseća na dizajn koji je promovisala Toshiba svojim A300 i P300 serijama.

 

Asus F50

Iznad tastature je uska srebrnkasta traka u koju je uklopljeno pet dodatnih tastera koji pokreću Express Gate, Hybrid Power engine i Internet Explorer, (de)aktiviraju touchpad ili služe za pokretanje i gašenje računara.

 

Asus F50 notebook

Kvalitet izrade je nadprosečan. Naš stari dobri test čvrstine konstrukcije je pritisak na poklopac, a u slučaju ovog laptopa taj pritisak ne izaziva deformacije slike, što je dobar znak. Slična provera ostatka kućišta je pokazala da nema krckanja, što znači da su delovi dobro uklopljeni, a da plastika od koje je laptop napravljen spada u kvalitetnije.
Tastatura je sa numeričkim delom, pa je, kao i kod modela Asus N50VN, desni kursorski taster uklopljen na mesto gde bi očekivali taster sa oznakom nule. Ne znamo hoće li nas inženjeri Asusa čuti, ali moramo da kažemo: To NIJE pravo mesto za kursorski taster i pokušajte da napravite prirodniji raspored.

 

F50SV

Ako zanemarimo položaj tog tastera, tastatura dobija visoku ocenu jer omogućava udoban rad i brzo kucanje. Touchpad i okolna plastika imaju sličnu šaru kao i poklopac.

 

Asus F50SV touchpad

 

Raspored konektora je pomalo neobičan za današnje standarde. U poslednje vreme smo navikli da se poklopac ekrana sa kućištem povezan nisko, pa sa zadnje strane nema prostora za konektore jer bi bili zaklonjeni u radu. Kod modela F50SV to nije slučaj, pa se pozadi nalaze jedan USB, VGA i HDMI konektori, čime se donekle kompenzuje što sa desne strane nema nijednog USB porta.

Zadnja strana

F50SV pozadi
 
Desna strana
F50SV desno
 
 Leva strana
F50SV levo

 

Ekran je dijagonale 16 inča, "glare" tipa i rezolucije 1366×768. Naš je utisak da bi na ovoj dijagonali bolje "legla" neka veća rezolucija. Niža rezolucija više odgovara ljudima koji imaju nešto slabiji vid, ali i igračima koji mogu igrati u "native" rezoluciji. Uglovi gledanja su iznad proseka, a oštrina slike prosečna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *