TEST ASUS EEE PC900 LAPTOPA

Asus je sa svojim konceptom Eee PC mini laptopa napravio sjajan potez i pokrenuo lavinu koja i danas dobija na zamahu. Gotovo da nema velikog proizvođača prenosnih računara koji nije predstavio ili najavio sličan proizvod. I pored velike popularnosti koju je stekao Asus Eee PC 701, bilo je zamerki koje su veliki broj potencijalnih kupaca odvratile od kupovine. Najveći broj primedbi se odnosio na veličinu ekrana. Već na samoj promociji Eee koncepta (na prošlogodišnjem Computexu) bio je najavljen i veći model, ali se čekanje odužilo. Konačno smo u prilici da vam predstavimo Asus Eee PC 900.

 

Asus Eee PC 900 notebook

  Ako niste upoznati sa prethodnikom, predlažemo da prvo pročitate TEST Eee PC 701 laptopa. Očekivano, Eee PC 900 ne donosi ništa revolucionarno, ali su poboljšanja pažljivo odabrana. Najuočljivija, a verovatno i najbitnija novost je veličina ekrana. Eee PC 900 ima ekran dijagonale 8,9 inča i rezolucije 1024×600 piksela. Svakodnevni rad, a pre svega surfovanje internetom je sada neuporedivo udobnije. Većina sajtova je optimizovana za horizontalnu rezoluciju od 1024 piksela, pa je kod novog modela izbegnut horizontalni skrol prilikom pregleda sajtova, a bitno je smanjena i potreba za vertikalnim skrolovanjem. Ova rezolucija neuporedivo više prija, ne samo za surfovanje, već je i pri običnom kucanju teksta subjektivni doživljaj neuporedivo bolji.

Asus Eee PC 900 laptop

 

 I ovog puta je primenjen LED displej koji ima manju potrošnju, a nudi verniju i ravnomerniju crnu boju od klasičnih. Napomenimo da je ekran matiran, što će obradovati većinu korisnika. Slika je oštra i jasna, dok se tek pri jakom suncu oseća potreba za nešto većim osvetljenjem ekrana. Kako se na našem testu našla radna verzija, ostaje nada da će finalni proizvod poboljšati i tu karakteristiku. U svakom slučaju, veći ekran znači mnogo i sa te strane Eee 900 ima veliki plus. Najlepše od svega je što su ukupne dimenzije tek neznatno promenjene. Težina se sa 0,92 popela na tačno jedan kilogram.

NEŠTO STARO – NEŠTO NOVO

Iako su mnogi očekivali poboljšanja i na polju osnovnih komponenti, to se nije dogodilo. Osnovu i dalje čini matična ploča sa starim Intel 910GML čipsetom u kome je integrisana GMA 900 grafička karta. Procesor je takođe isti kao kod Eee PC 701 modela – Intel Celeron M ULV 353, koji ovog puta radi na punih 900 MHz (a ne na 630 MHz kao kod 701 modela). Ipak, ceo sistem je mnogo živahniji zahvaljujući dupliranoj radnoj memoriji. Iako Eee PC nije namenjen zahtevnim aplikacijama, 1 GB RAM-a dobro dođe kada se radi sa više aplikacija istovremeno, što je relativno čest slučaj (recimo slušanje muzike i kucanje teksta). Povećanje radne memorije je samo jedan od zahteva tržišta koje je Asus ispunio. Druga velika primedba kod Eee 701 modela se odnosila na mali kapacitet SSD-a. Iako smo očekivali povećanje, ipak smo bili iznenađeni činjenicom da je ukupni kapacitet diskova čak 20 GB. Kažemo "čak" jer su u pitanju Solid State drajvovi koji koštaju poprilično. Možda vas je zbunilo što smo upotrebili reč "diskovi", u množini. Iako je malenih dimenzija, Asus Eee PC 900 ima dva SSD-a. Osnovni disk je kapaciteta 4 GB i predviđen je za smeštanje sistemskih fajlova. Drugi SSD ima kapacitet od 16 GB, ali su mu performanse nešto lošije nego kod manjeg diska. S obzirom na namenu, ovih 20 GB predstavlja pristojnu meru i zadovoljiće potrebe većine.

RAZGIBAVANJE PRSTIĆA

 Već na prvi pogled se uočavaju primetno veće dimenzije touchpada nego kod prethodnika, a na pripadajućem tasteru je napravljen zarez koji ga vizuelno deli na levi i desni deo. Ovim je sprečena konfuzija početnika u svetu laptopova, koja se javljala kod monolitnog oblika tastera na modelu Eee PC 701. Touchpad donosi jedan od najzanimljivijih noviteta, a veća površina je bila neophodna da bi se iskoristile njegove napredne mogućnosti. Verovatno vam je svima poznato kako se ekran iPhone uređaja, osetljiv na dodir, može koristiti za zadavanje komandi pomoću dva prsta. Nešto slično nudi i Asus Eee PC 900. Iza imena "dual-touch gesture" krije se mogućnost da istovremenim pokretom dva prsta po touchpadu vršite neke operacije. Recimo, razdvajanje prstiju će izazvati isti efekat kao i naredba Zoom, dok će skupljanje prstiju izazvati suprotan efekat. Simultano pomeranje dva prsta po vertikali ili horizontali će rezultovati odgovarajućim skrolom. Ako se naviknete na ovu mogućnost možete primetno ubrzati rad i učiniti ga zanimljivijim.

FINO PODEŠEVANJE 

 Na Xandros Linux koji se nalazio na Eee 701 laptopu nije bilo primedbi, pa se on u gotovo nepromenjenom izdanju nalazi i na modelu Eee 900. Najveći broj menija je identičnog sadržaja, samo je prilagođen većoj rezoluciji (više stavki po horizontali). Na Eee PC 900 možete instalirati Windows XP, a na priloženom disku se nalazi svi neophodni drajveri i softver. "Dual-touch gesture" radi i pod XP-om, ali je ceo sistem definitivno mnogo živahniji pod Linuxom, što smo i očekivali.

 

Asus Eee PC 900 prenosni racunar
 
Asus Eee PC 900

 

 Web kamerica je rezolucije 1,3 MP, a kvalitet slike je prosečan. Zvučnici su zbog većeg ekrana morali biti premešteni, pa se nalaze sa donje strane, što nije baš najsrećnije rešenje. Ukoliko laptop držite u krilu zvuk će biti malo prigušen, dok se situacija bitno popravlja ukoliko ga držite na stolu ili nekoj drugoj tvrdoj i ravnoj podlozi. Zvuk je pristojnog kvaliteta. Očekivano, zvučnici nemaju veliku snagu, ali je muzika prijatna za slušanje. Zagrevanje celog uređaja postoji, ali temperatura ni jednog trenutka ne prelazi prihvatljivu granicu. U paketu se dobija i sivkasta torba od materijala nalik izvrnutoj jelenskoj koži.

VREDI LI? 

 Očekivana cena je oko 400 evra, a u prodaji će se naći dva modela. Jedan će se isporučivati sa Linux-om i 20 GB SSD-ovima (4+16), a drugi sa Windows-om i 12 GD drajvovima (4+8). Osnovno pitanje je vredi li Asus Eee 900 100 evra više od prethodnika. Kada se uzme u obzir da je većina korisnika manjeg modela dokupljivala kartice i USB diskove i tako proširivala skladišni prostor, razlika u ceni postaje primetno manja. Za te pare dobijate i veći ekran i više RAM-a, što po našem mišljenju donosi prevagu na stranu Eee PC 900 laptopa. Svakako, za isti novac možete kupiti i laptop neuporedivo boljih performansi, što je i najveći argument protivnika Eee PC-ja, ali sigurno ne u ovoj klasi. Mala težina i dimenzije su svakako razlog zbog koga se stotine hiljada ljudi odlučuju za ovog mališu. Dok se ne pojavi ozbiljna konkurencija, Asus Eee PC 900 ostaje čvrsto na poziciji broj 1!

 

  SPECIFIKACIJA – ASUS EEE PC 900 LAPTOP

Procesor Intel Celeron M 353 na 900 MHz
Čipset Intel 910GML
Memorija 1 GB DDR2
SSD (GB) 20
Optički uređaj Nema
Grafički adapter Intel GMA 900
Ekran (“) 8,9 (1024×600)
Konektori 3xUSB, VGA, čitač kartica (SD i MMC), LAN
Težina 1 kg
Cena oko 400 evra
Kontakt: yu.asus.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *