TEST ASUS EEE PC 701 LAPTOPA

Za razliku od većine stvari koje nas okružuju u svakodnevnom životu, u IT industriji važi pravilo – što manje to skuplje. Tako je najčešće i sa laptopovima. Ukoliko biste se odlučili na kupovinu malog prenosnog računara, sve bi vam bilo mnogo lakše. Sam uređaj bi bio lagan za nošenje, a i vaš novčanik bi nakon kupovine primetno olakšao. Dobitna kombinacija. Ili možda ipak ne?

Činjenica je da moderni laptopovi vrlo lako izlaze na kraj sa prohtevima prosečnog korisnika. Svi ti gigaherci i procesori sa dva jezgra dobro "zvuče", ali za surfovanje internetom, piskaranje u Wordu, gledanje filmova i slušanje muzike dovoljna je i mnogo slabija "mašina". Mnogi su spremni da se odreknu viška performansi zarad uštede u novcu. Takvima je mnogo bitnije da imaju mali i lagan prenosni računar. Baš toj ciljnoj grupi je namenjen Asus Eee PC 701.

Model na testu je imao kućište bele boje (tačnije biserno bele), koje nije odavalo utisak krhkosti, svojstven jeftinim laptopovima. Zahvaljujući tome, korisnik je mnogo opušteniji u radu i može mnogo čvršće da drži Eee, što je neophodno jer bi ovako mali uređaj vrlo lako mogao da ispadne. Kad već govorimo o veličini, tačne dimenzije su mu 22.5 x 16.5 cm, a debljina varira od 2,1 do 3,5 cm. Da bi lakše stekli sliku, recimo da je potpuno rasklopljen (ekran otvoren skoro 180 stepeni) malo veći od sveske A4 formata. Sa težinom malo većom od 900 grama, prenosiv je u punom smislu te reči.

Zahvaljujući malim dimenzijama Asus Eee 701 možete svuda nositi sa lakoćom

Mali lagani Asus Eee PC 701 laptop

 Ekran je dijagonale 7 inča i rezolucije 800×480 piksela. Kvalitet slike je više nego pristojan, za šta je zaslužno i LED pozadinsko osvetljenje. Nedostatak ove rezolucije se ogleda prilikom surfovanja, jer je sve više sajtova optimizovano za rezoluciju 1024×768, pa je neophodno horizontalno skrolovanje, što surf čini sporim i napornim. Levo i desno od ekrana su smešteni zvučnici, koji zauzimaju prostor u koji bi savršeno "legao" veći ekran. Nadamo se da će sledeća revizija Eee PC-ja ispraviti ovaj nedostatak. Zvučnici su zadovoljavajuće glasni, a kvalitet zvuka je prihvatljiv.

TAJNA JE UNUTRA

 Zanimljivo je da Asus krije potpune specifikacije uređaja. Zvanično je saopšteno da su u pitanju Intelov čipset i procesor, ali ne i koji konkretno modeli. Verovatno su se bojali da bi relativno slabe cifre obesrabrile potencijalne kupce. Zahvaljujući entuzijastima koji se nisu bojali da rasture svoj primerak, sada tačno znamo šta se nalazi unutra. Procesor je Intel Celeron M 353 na 900 MHz sa 512 KB L2 cash memorije, a čipset je Intel 910GML Express. Iako je procesoru nominalna brzina 900 MHz (9×100), primerak na našem testu je, iz nepoznatih razloga, radio na samo 630 MHz (9×70). U BIOS-u ne postoji opcija za menjanje FSB-a, ali se srećom na netu može naći program koji omogućava podizanje radnog takta. Grafička karta je naravno integrisana, a oznaka joj je Intel GMA 900. Sistem poseduje 512 MB DDR2 memorije, a za skladištenje se koristi SSD (Solid State Disk) kapaciteta 4 GB. Wireless kartica podržava 802.11 b/g standarde, a vezu sa "spoljnim svetom" omogućavaju i tri USB porta. Tu je još i čitač SD i MMC kartica, kao i priključci za LAN, mikrofon i slušalice. Na Eee 701 4G je moguće povezati i eksterni monitor preko D-SUB konektora.

 Pogled sa strane na Asus Eee PC 701

Asus Eee PC 701 notebook pogled sa strane

 Dva USB konektora, VGA i čitač kartica su na desnoj strani

Konektori na ASUS Eee PC 701 prenosnom racunaru

 EEE

Tri "E" koja čine ime ovog uređaja predstavljaju skraćenicu koncepta oko koga je nastao – "Easy to Learn, Easy to Work and Easy to Play". Jasno je da je namenjen najširoj populaciji, pa je poseban naglasak stavljen na lakoću rukovanja. Cilj je u potpunosti ispunjen, a korisnički interfejs je intuitivan, pa se lako snalaze i oni koji nemaju puno iskustva sa računarima. Operativni sistem je posebno prilagođena verija Linux-a. Sistem se isporučuje sa gotovo svim neophodnim programima za korišćenje interneta (surfovanje, mail, Skype, instant komunikacija…), poslovnu primenu (Open Office 2.0), slušanje muzike, gledanje filmova i još mnogo toga. Uz Eee se dobija i DVD sa drajverima za Windows XP. Jedini problem je što za instalaciju Windowsa morate imati eksterni DVD čitač. Ako ga nemate, možete probati i priručnim sredstvima. Mi smo XP instalirati tako što smo običan DVD čitač povezali sa kablom koji se nalazi u kućištu za eksterne hard diskove. Iako je po specifikacijama, za današnje standarde, reč o nejakoj konfiguraciji, Asus Eee je pod Windowsom XP radio vrlo živahno. Više o tome kako Asus Eee PC radi pod Windowsom, ali i kako overklokovati ovaj laptop možete naći OVDE.

 IZGLED EKRANA NA ASUS EEE 701 LAPTOPU POD LINUXOM

Graficki interfejs pod Linuxom na Asus Eee 701 laptopu   Linux na Asus Eee 701 laptopu
 
Programi za ucenje   Deo namenjen igranju

 

Podesavanja sistemskih parametara na Asus Eee 701   Osnovne informacije o sistemu Asus Eee laptopa
 Najveći problem kod svih laptopova malih dimenzija su tastatura i touch pad. Prirodno, zbog malih ukupnih dimenzija uređaja, sve je umanjeno. Ocena kvaliteta zavisi od toga sa čim upoređujete. Tastatura je zadovoljavajuća, s obzirom na veličinu, ali to vam neće puno pomoći ako imate debele prste. Touch pad je mogao biti bolji. Pomalo je neprecizan, a često ga je potrebno jače pritisnuti da bi uopšte reagovao. (DOPUNA: Nakon par dana nam je dosadila "neposlušnost" touch pada, pa smo primenili tradicionalnu srpsku metodu – silu. Nekoliko dobro odmerenih pritisaka po njegovoj površini, ali i okolnoj plastici je urodilo plodom. Od tada se touch pad savršeno ponašao i nikakvih dodatnih problema u radu nismo imali). Taster uz touchpad je jednom stranom ujedno i ivica laptopa pa se dešava da prst sklizne sa njega. 
Mali touch pad na Asus ultraportable notebooku

Evidentno, Asus Eee PC 701 4G nije pravljen da bude osnovni, već dopunski računar. Možete ga nositi naokolo bez većeg opterećenja (čak i ako ste pripadnica lepšeg pola). Ukoliko je vaš grad pokriven wireless mrežom, upotrebljivost ovog mališe naglo skače. Komunikacija preko interneta bilo gde da ste, kuckanje mailova ili hvatanje beleški, prekraćivanje vremena uz filmić… Upotrebna vrednost zavisi samo od vaše mašte i realnih potreba. I u kućnoj varijanti može naći primenu. Zgodan je ako želite da proverite mail ili vremensku prognozu ne uznemiravajući nekoga ko radi nešto ozbiljnije na glavnom kućnom računaru. Iako nije bez mana, Asus Eee PC 701 predstavlja zanimljiv proizvod, a cena ga čini dostupnim gotovo svima. U svakom slučaju predstavlja jako dobru kupovinu.

 Na tržištu se Asus Eee PC 701 može naći  u beloj…

Beli Asus Eee PC 701 laptop

  …i crnoj boji.

Elegantni crni Asus Eee 701

  SPECIFIKACIJE – ASUS EEE PC 701 4G LAPTOP

Procesor Intel Celeron M na 900 MHz
Čipset Intel 910GML
Memorija 512 MB DDR2
SSD (GB) 4
Optički uređaj Nema
Grafički adapter Intel GMA 900
Ekran (“) 7 (800×480)
Konektori 3xUSB, VGA, čitač kartica (SD i MMC), LAN
Težina 0,92 kg
Cena 22.990 dinara
Kontakt: yu.asus.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *