TEST ASUS EEE PC 1008HA SEASHELL NETBOOKA

Leto i more su iza nas, ali postoji način da deo dobrih vibracija koje nosi ovo godišnje doba bude uvek uz vas. Asus Eee PC 1008HA Seashell je netbook čiji je dizajn inspirisan morskim školjkama, pa iako ne možete čuti šum talasa kad ga naslonite uz uvo, ipak ima par detalja koji će vas zaintrigirati. Udahnite duboko i zaronite u naš test.

Asus Eee PC 1008HA Seashell

 

Na prvi pogled Asus 1008HA SeaShell izgleda kao i bilo koji drugi netbook urađen u "piano" završnoj obradi – dominira sjajna crna plastika jednoličnog izgleda. Međutim, kad ga izložite direktnoj sunčevoj svetlosti, Seashell otkriva svoju malu tajnu. Pojavljuju se reflektivne tačkice (u našem slučaju plavičaste) o koje se prelama svetlost, praveći efekat sličan presijavanju sunca u sitnom pesku. Iako može zazvučati kao kič, efekat je mnogo suptilniji i prilično simpatičan. Ako po strani ostavimo ovaj lep efekat, mana uređaja izrađenih od sjajne plastike i dalje ostaje skupljanje otisaka i otežano održavanje.

 

Asus 1008HA netbook

 

Druga stvar koju ćete primetiti su konektori zaštićeni poklopcima, što je naročito zgodno ako ga zaista koristite na plaži, naročito peščanoj. Sa leve strane su miniVGA i jedan USB port, a sa desne strane drugi USB, čitač kartica, mrežni i audio konektori. Ako ovaj tekst čitate ovlaš, možda niste obratili pažnju na reč "mini" u prethodnoj rečenici. Asus 1008HA je toliko tanak da nije bilo mesta ni za standardni VGA konektor već se pribeglo rešenju sa miniVGA konektorom i odgovarajućim adapterom koji je skriven u ležište sa donje strane netbooka.

 miniVGA-to-VGA konektor pored ležišta

1008HA miniVGA
 
miniVGA-to-VGA konektor
 
miniVGA

 

Zahvaljujući maloj debljini ovaj netbook teži samo 1,1 kg, pa ga u rancu maltene nećete ni osetiti. Druge dve dimenzije su nešto veće, ali to ima i pozitivnu stranu jer je tastatura 92% pune veličine  i veoma je prijatna za rad. Space taster malo zvecka ako se pritisne jače, a kako se penjete ka F tasterima tastatura postaje sve tiša.
Touchpad je kranje neobičan, u ravni je sa okolinom i izdvaja se samo po sitnim izbočinama rasutim po površini. U suštini je sličan touchpadovima koji su sačinjeni od niza rupica, samo što ovde umesto udubljenja imamo ispupčenja.

 Neobični touchpad

Asus 1008HA touchpad

 

Kako je iste boje kao i ostatak kućišta, pri slabijem osvetljenju se možete orjentisati samo prema tasteru ispod touchpada. Osetljivost na dodir je na zavidnom nivou, ali nam se, zbog nejasno definicane granice touchpada ponekad dešavalo da pokret započnemo uz desnu ivicu, što bi bilo protumačeno kao pokušaj upotrebe multitouch mogućnosti (zoom, beskonačni skrol..). Taster ispod touchpada je jednodelan i gotovo bešuman ukoliko se pritiska bliže krajevima. Kako se približavate sredini tastera, zvuk postaje nešto glasniji, ali i dalje sasvim prihvatljiv. U gornjem levom uglu iznad tastature je dvodelni taster. Levi deo je za wireless adapter, a desni za isključivanje touchpada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *