TEST ASUS EEE PC 1004DN NETBOOKA

Asus nastavlja sa širenjem svoje, i onako već velike, palete Eee proizvoda. Najnoviji model koji smo dobili na test nosi oznaku Eee PC 1004DN i ima nekoliko značajnih osobenosti koje ga izdvajaju iz mora netbookova. Nećemo vas držati u neizvesnosti. Asus Eee PC 1004DN ima optički uređaj, ali i Intel GN40 čipset sa X4500M integrisanom grafičkom kartom, koja ima neuporedivo bolje performanse od stare GMA 950, koju srećemo u većini netbookova. Najznačajnija prednost je što Atom procesor u kombinaciji sa Intel GN40 čipsetom omogućava glatku reprodukciju HD video materijala, što je bila jedna od većih zamerki klasičnim netbookovima.

 

Asus Eee PC 1004DN netbook

 

Asus Eee PC 1004DN nam je dostavljen u crnoj kutiji na kojoj je samo Eee PC logo. U njoj se, skriven u futroli od imitacije prevrnute kože, nalazio novi Asusov netbook/laptop mešanac. Pored samog uređaja, u kutiji su i krpica za čišćenje, prateći DVD i korisničko uputstvo. Mesta se našlo i za vrećicu za kablove. I ranije smo dobijali test primerke koji predstavljaju proizvode koji nisu u finalnoj fazi, ali je ovo prvi put da smo videli beta korisničko uputstvo, što je simpatičan detalj, ali i dobar pokazatelj koliko se o svemu vodi računa.

 

Asus Eee PC 1004DN

 

Poklopac je svetlosmeđe boje, a sjajna površina mu daje elegantnu notu. Očigledno su i proizvođači vremenom učili na svojim greškama i osluškivali zahteve tržišta, pa se, i pored sjajne završne obrade, otisci prstiju na poklopcu ne uočavaju lako. Oslonac za dlanove je od brušenog aluminijuma, elegantan i ujedno čvrst. Boja mu je neobična nijansa na prelazu između srebrne i bakarne. Kad smo kod estetike, treba napomenuti da velika šestoćelijska baterija štrči sa zadnje strane, ali ne previše.
Veoma čvrsta konstrukcija od modernih legura obezbeđuje dobru zaštitu komponenti, što naravno utiče na njihovu pouzdanost, ali pruža i osećaj lagodnosti pri rukovanju laptopom. Najbolji dokaz čvrstine je to što čak ni jači pritisak na poklopac ne izaziva deformacije slike. Za kvalitet izrade ovaj mališa dobija visoku ocenu.  
Ergonomija je vrlo dobra. Ugao otklona poklopca na 1004DN je sasvim zadovoljavajući, za razliku od većine netbookova testiranih u poslednje vreme. Touchpad je relativno mali i precizan, sa tankim okvirom. Poseduje Multi-finger gesture mogućnost, ali radi samo zoom, a ne i skrol ili rotacija sa dva prsta. Dva pripadajuća tastera su prijatna promena u odnosu na jednodelni koji često viđamo na Asusovim modelima. U gornjem desnom uglu, iznad tastature, nalazi se Power taster, a nasuprot njemu, u levom uglu, Super Hybrid Engine taster.

 

Eee PC 1004DN

 

Tastatura se neznatno ugiba, ali je kvalitetom iznad proseka. Oblikom podseća na one sa Apple MacBook računara, a odlikuje je poveći razmak između tastera. Njena veličina je čak 92 odsto veličine standardne desktop tastature, što objašnjava odakle potiče udobnost u radu.
Raspored konektora je dobar. Dva USB-a, VGA port, audio-konektori i Express card su sa leve strane, a jedan USB i LAN port sa desne.

 

Asus Eee PC 1004DN
 
Asus Eee PC 1004DN

 

Ekran je mat, bez sjajnog premaza, što je, u našim očima, u startu veliki plus. Slika je oštra a boje jasne i izražene, pa ljubitelji bogatijeg kolorita ni tu nisu uskraćeni. Već na prvi pogled se uočava neobično veliki okvir oko ekrana, pa je šteta što nije stavljen jedan od sve popularnijih displeja dijagonale 11,6 inča. Zvučnici su prilično slabašni, pa ne vredi puno trošiti reči na njih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *