TEST ASUS EEE PC 1000H NETBOOK LAPTOPA

Ako pri pomenu imena Eee PC automatski pomislite na mali netbook dijagonale ekrana 7 inča sa SSD-om, možda će vas iznenaditi podatak da Asus u svojoj ponudi pod ovim brendom trenutno ima više od deset različitih laptopova. Posle modela Eee PC 701 4G Surf i Eee PC 900, vreme je da vam predstavimo i model Eee PC 1000H. Kao što mu i sama oznaka govori, u pitanju je netbook sa ekranom dijagonale 10 inča.

 

Asus Eee PC 1000 netbook laptop

  

Asus Eee PC 1000 netbook mini laptop

Iako ima istu dizajnersku osnovu kao i stariji modeli, neke razlike ipak postoje. Oko touchpada se nalazi metalik srebrni okvir koji je spojen sa tasterima. Levi i desni taster su sada i fizički razdvojeni, a ispod ekrana se nalazi reljefni Eee PC logo. Power taster je premešten i sada se nalazi neposredno iznad tastature. U istoj liniji sa Power tasterom se nalaze i 4 programabilna tasteri, kojih ranije nije bilo.

 

Asus Eee PC 1000 netbook touchpad
 
Asus Eee PC 1000 laptop

Generalno, prvobitni, relativno monotoni dizajn, je obogaćen srebrnim detaljima. Veći ekran znači da su i ukupne dimenzije veće, a samim tim i tastatura. A tu je matematika jasna: veći tasteri = lakše kucanje.
Novitet, ali samo kada su Asus Eee PC modeli u pitanju, je hardverska platforma. Za razliku od prethodnih modela, sada ceo računar pokreće Intel Atom procesor, isti onaj koji smo već videli u MSI Wind i Acer Aspire One netbook-ovima. S obzirom da su procesor i čipset isti, logično je i da su performanse gotovo iste. Međutim, jedna stvar nije ista. Eee PC 1000H poseduje šestoćelijsku bateriju, što znači da je njegova autonomija dvostruko veća nego kod trenutno dostupnih konkurentskih modela. Kod dugih putovanja ovo može predstavljati presudnu razliku.
Umesto SSD-a, Eee PC 1000H poseduje klasičan 2,5 inčni hard disk, kapaciteta 80 GB. Verujemo da većini kupaca, bar kod nas, više odgovara ova varijanta. Od ostalih komponenti vredi pomenuti wireless karticu koja ima podršku za 802.11n standard. Kamerica daje sliku prosečnog kvaliteta, a sličnu ocenu zaslužuje i zvuk. Primerak na testu je imao instaliran Windows operativni sistem, a malo iznenađenje je predstavljao Star Office 8 paket, umesto očekivanog Open Office-a.

Asus Eee PC 1000 notebook
 
Asus Eee PC 1000 prenosni racunar

 

Još jedan Eee PC, još jedan korak napred. Logična i očekivana unapređenja daju nov kvalitet Eee seriji, ali je sada i konkurencija brojnija. S obzirom da je reč o test primerku, cena kod nas još nije poznata, pa će zbog toga, za sada, izostati i konačna ocena za Asus Eee PC 1000H netbook.


 Rezultati testova – Asus Eee PC 1000H netbook laptop

HD Tach Average (MB/s) 34,8
Battery Test 6h 06' 31”
  
 Specifikacije – Asusu Eee PC 1000H netbook laptop

Procesor Intel Atom N270 na 1,6 GHz
Čipset Intel 945GSE
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 80
Optički uređaj Nema
Grafički adapter Intel GMA 950
Ekran (“) 10 (1024×600)
Konektori 3xUSB, VGA, Wireless 802.11b/g/n, čitač kartica, Bluetooth
Težina(kg) 1,45
Cena (€) Uzorak
Kontakt: ASUS
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *