TEST ASUS EEE 1005PE PINE TRAIL NETBOOKA

Nedostatak prave konkurencije uslovio je da se Atom platforma u svom izvornom obliku na tržištu zadrži prilično dugo, iako je mesta za poboljšanje bilo. Pine Trail, kako glasi kodno ime nove Atom platforme je konačno pred nama. S obzirom da je Asus tvorac netbook kategorije računara, ne čudi što je čast da povede novi talas pripala Asus Eee 1005PE netbooku, koji će nam pomoći da utvrdimo kakva poboljšanja donosi Pine Trail i da li je vredelo čekati.

 

ASUS EEE 1005PE

 

Umesto tri čipa, iz koliko se sastojala prvobitna Atom platforma, Pine Trail sačinjavaju samo dva. CPU, memorijski kontroler i GPU su smešteni u jedan čip, a ostale poslove je preuzeo NM10 Express čipset, kodnog imena Tiger Point. Pine Trail donosi nekoliko prednosti. Smanjenje kompleksnosti platforme će pojeftiniti izradu, a ceo sistem troši dosta manje nego prethodna generacija, u šta smo se i sami uverili tokom testiranja Asus Eee PC 1005PE netbooka. Centralni čip, sa već pobrojanim delovima, je razvijan pod kodnim imenom Pineview, a primerak u testiranom netbooku ima oznaku N450. U suštini, razlike u performansama između starog Atom N280 i novog N450 procesora nema, a oba rade na 1,66 GHz. Unapređeno grafičko jezgro je drugi veliki novitet. Umesto starog GMA 950, u N450 je smešteno GMA 3150 jezgro, koje za osnovu ima X3100, poznato iz Intel G31 čipseta. U direktnom poređenju GMA 3150 postiže primetno bolje rezultate, ali je GMA 950 toliko spora, da se ovo ubrzanje u realnom radu gotovo neće ni primetiti. Da odmah odgovorimo na pitanje ljubitelja multimedije. HD video na novoj Atom platformi možete gledati, ali "na mišiće". Ni u ovoj inkarnaciji nema podrške za reprodukciju HD videa, već je to ostavljeno za Cedar Trail, odnosno treću generaciju. To znači da je i ovog puta sve prepušteno nejakim plećima procesora. Sa našim test fajlovima je reprodukcija HD 720p videa u mkv kontejneru bila na donjoj granici prihvatljivosti. Uglavnom je išla glatko, sa povremenim seckanjem, a da li ćete biti bolje ili lošije sreće zavisi od bitrate-a videa koji hoćete da gledate. Pre izvesnog vremena se pojavila informacija da je Intel omogućio proizvođačima netbookova da ugrade i Broadcom-ov čip koji omogućava glatku reprodukciju čak i 1080p video materijala. Cilj ovakvog poteza je izbijanje jednog od jačih aduta konkurentske Nvidia ION platforme, ali je problem što ubacivanje Broadcom čipa dodatno podiže cenu netbuka (po nekim informacijama čak i do 30 dolara).
Integracija je dovela do toga da potrošnja osnovnih komponenti bude maltene prepolovljena, ali autonomija nije duplo povećana u odnosu na prethodnu generaciju jer se na neke komponente (ekran i hard disk) nije moglo uticati. Ipak, ni uvećanje od preko 20% nije zanemarljivo i sigurno će predstavljati veliki adut novih netbookova.
Asus Eee PC 1005PE ima unapređeni Seashell dizajn. Sećate se Seahell dizajna, zar ne? Videli smo ga na Eee PC 1008HA netbooku, koji smo testirali pre par meseci. Taj test možete pročitati OVDE. Doduše, za razliku od tog modela, na 1005PE se baterija može lako izvaditi. Zajedničko im je diskretno svetlucanje sitnih šljokica na sjajnoj plastici kućišta oko touchpada, koje se uočava pod jakom svetlošću. Na starijem modelu je od istog materijala bio i poklopac, ali je ovog puta pristup potpuno drugačiji. Mat crna plastika je teksturisana sitnim kvadratićima koji su blago nareckani. Možda ovako opisano i ne zvuči zanimljivo, ali je efekat odličan i Eee 1005PE po tom pitanju podseća na Lenovo U350. Osim što lepo izgleda, ovako izrađen poklopac ostavlja utisak kvalitetnog uređaja.

 

Asus Eee PC 1005PE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *