ASUS ZENBOOK UX31 ULTRABOOK

Prvi Ultrabook koji smo dobili na test je opravdao sva naša očekivanja. Šta je to što ASUS ZENBOOK UX31 čini jednim od najpoželjnijih laptopova? Izgleda fenomenalno, nestvarno je tanak, izuzetno je lagan, ima metalno kućište, veoma je brz… Treba li nabrajati dalje?
Sam Ultrabook koncept je osmislio Intel, a jedan od prvih koji je uspešno implementirao ovaj koncept je ASUS. Da bi neki laptop "upao" u kategoriju ultrabukova, mora imati tanko i lagano kućište, veliku autonomiju i dobre performanse. Da vidimo kako to izgleda u praksi.

 

ASUS ZENBOOK UX31 lap top

 

ASUS trenutno u svojoj ponudi ima dva ultrabooka – UX21 i UX31. Očekivano ZENBOOK UX21 je manji i ima ekran dijagonale 11,6 inča, dok UX31 ima ekran dijagonale 13,3 inča. Mi smo ovom prilikom testirali veći model. ASUS ZENBOOK UX31 spada u laptopove koji osvajaju na prvi pogled, pa ne čudi što ga prati reklamni slogan "Da li verujete u ljubav na prvi pogled". Vitko kućište je izrađeno od aluminijuma, a zahvaljujući "unibody" konstrukciji ima impresivnu čvrstinu. Unutrašnje površine su srebrne boje, dok poklopac ima nešto tamniju nijasnu. Na poklopcu se uočavaju diskretni koncentrični krugovi i to su pored ASUS logoa jedini dizajnerski detalji. Sve je urađeno elegantno i sa stilom.

 

ASUS ZENBOOK UX31 laptop

 

Pomenuli smo da je ASUS UX31 veoma tanak. Koliko tanak? Na prednjem delu samo 3 mm, a pozadi 9 mm. Istini za volju, treba reći da ovaj laptop iz profila gledano ima oblik izdužene kapljice, pa je u jednom delu debeo i 17 mm, ali je dizajnerski sve tako dobro izvedeno da u rukama izgleda još tanji. Uprkos kvalitetnom metalnom kućištu UX teži samo 1,3 kg. Što se dizajna i kvaliteta izrade tiče UX31 dobija čistu desetku. Evo i kraćeg videa koji će vam to još bolje dočarati:

{youtube}R1t_j_2bGmo{/youtube}

Sledeća bitna stavka je ekran. ASUS je u okvir dijagonale 13,3 inča upakovao displej rezolucije 1600×900 piksela, po čemu se ovaj model izdvaja od većine drugi Ultrabookova koji imaju standardnu "HD ready" rezoluciju od 1366×768 piksela. Ovo će posebno ceniti poslovni ljudi koji barataju velikim tabelama, ali i svi drugi kojima treba velika radna površina. Ekran na UX31 ima veoma jako LED pozadinsko osvetljenje, pa je čitljivost dobra i pri jačem okolnom osvetljenju, uprkos glare površini na kojoj je uočljiv odsjaj. Ono gde ovaj ekran ne dobija najviše ocene je vertikalni ugao gledanja. Daleko od toga da je loš, ali jednostavno nije u rangu ostatka uređaja.
Tastatura nas je pomalo iznenadila jer je su i tasteri napravljeni od metala. Ugibanja nema, ali je hod tastera prilično kratak, pa je potreban izvestan period privikavanja. Bilo bi lepo na ovako ekstravagantnom uređaju videi i pozadinsko osvetljenje tastature, ali je to ASUS ovog puta izostavio. Nama je zasmetao i položaj Power tastera, jer nije izdvojen, pa ga možete u brzini i nehotično pritisnuti.

ASUS UX31

 

Touchpad ima glatku veliku radnu površinu i čini celinu sa odgovarajućim tasterima. Naše prvo iskustvo sa ovim tačpedom nije bilo pozitivno jer je bio prilično neprecizan u radu. Srećom, novija verzija drajvera je bitno popravila situaciju, pa se sada može reći da je i tačped kvalitetom na nivou ostatka uređaja.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *