ASUS UL50VF LAPTOP

Po ko zna koji put Asus prednjači u primeni novih tehnologija, pa ne čudi što prvi laptop sa NVIDIA Optimus tehnologijom dolazi upravo sa potpisom ovog proizvođača. Ova revolucionarna tehnologija omogućava korišćenje integrisane i diskretne grafičke karte u zavisnosti od potrebe, pri čemu je prebacivanje sa jedne na drugu potpuno neprimetno. Pored toga, Asus UL50Vf ima mogućnost overklokovanja procesora za čitavih 33%, što ga čini izuzetno zanimljivim proizvodom.

 

Asus UL50Vf laptop

 

Velika prednost integrisanih grafičkih karti je mala potrošnja koja omogućava veliku autonomiju i manje zagrevanje, ali mnogi korisnici nisu spremni da se odreknu naprednih mogućnosti i performansi koje nude diskretne grafičke karte. Do pre par godina situacija je bila "ili-ili", pa su se kupci prilikom kupovine morali opredeliti za integrisanu ili neintegrisanu grafiku. ATI-jevo rešenje koje je omogućavalo prebacivanje sa jedne na drugu grafičku nije naišlo na veliki odziv proizvođača laptopova, a sličnu sudbinu je doživelo i prvo rešenje koje je ponudila NVIDIA. Potreba za restartovanjem računara, u gorem slučaju, ili ponovnim pokretanjem programa uz neprijatnu pauzu, u boljem slučaju, nisu dobro prihvaćeni na tržištu. Nvidia Optimus iz korena menja sve i donosi mogućnost automatskog prebacivanja sa jednog na drugi GPU potpuno transparentno i za korisnika neprimetno. Sada je moguće iskoristiti ono najbolje što nude dve grafičke karte, bez negativnih efekata. Tako bar kaže teorija, a da vidimo kako je u praksi.

 

Asus UL50Vf

 

Optimus funkcioniše neočekivano dobro i jedino na osnovu čega možete utvrditi da su u upotrebi jedna ili druga grafička jesu odgovarajući NVIDIA widget i naravno performanse. Ukoliko, recimo, gledate film koristeći integrisanu grafiku, a onda u nekom trenutku poželite da pokrenete aplikaciju koja zahteva diskretnu grafiku, nikakvih smetnji i prekida u reprodukciji neće biti.
Ako se za neki deo ove tehnologije može reći da je nedovoljno ispoliran, onda je to način na koji Optimus detektuje koji GPU će koristiti. Sve se vrti oko konfiguracionog fajla u kome se nalazi spisak aplikacija koje zahtevaju snagu diskretne grafike. Taj spisak NVIDIA redovno dopunjava, ali uvek postoji mogućnost da neka igra nije navedena. U tom slučaju je neophodno da u NVIDIA Control Panelu sami definišete željeni režim rada jednostavnim označavanjem odgovarajućeg exe fajla. Od tog trenutka pa nadalje vaša intervencija nije neophodna i sve funkcioniše besprekorno.
Iako Optimus tehnologija već sad radi zadovoljavajuće dobro, malo finog doterivanja joj neće škoditi. Mi smo samo u jednom slučaju naleteli na problem koji se ogledao u odbijanju poslušnosti. Iako smo pokušavali da nateramo program za testiranje baterije da radi sa integrisanom grafikom, uporno se pokretala diskretna grafička karta. Da budemo precizni, NVIDIA Widget je signalizirao rad diskretne grafike, mada bi se po potrošnji u tom trenutku dalo zaključiti da je ipak radila integrisana grafika.

 

Asus UL50

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *